TORNAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT

Camil Roca: "La COVID-19 no afecta al prestigi, però Igualada ha de fer un treball estratègic amb la seva marca"

Entrevistem Camil Roca, director creatiu executiu d’Ogilvy

gent
Dimecres, 5 agost 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Igualadí de naixement i advocat de formació, Camil Roca és un dels grans noms de la publicitat del nostre país. Roca, de 50 anys, és director creatiu de l'agència Ogilvy, i ha recolilit molts i molts premis de reconeixement en aquest món. La seva tasca es posa de relleu cada any amb l'anunci de la Marató de TV3, un encàrrec que li va fer el publicista Lluís Bassat. Amb AnoiaDiari, parla de l'efecte del coronavirus en el posicionament de l'Anoia, un dels territoris més afectats per la pandèmia.

El coronavirus ha fet que Igualada i la Conca apareguin als titulars dels mitjans. Com afecta això a la reputació del territori?

Hi ha la frase d'"el que és important és que parlin de tu", però jo sóc més que "allò correcte, és que parlin de tu amb els valors correctes". A Igualada hem tingut l'ultraconfinament, però malgrat el que s'ha patit, quedem-nos amb què s'ha fet una gestió eficaç. La prova és que ara està més controlat que a altres llocs. Hi ha hagut dificultats, però quedem-nos amb què hi ha hagut una gestió eficient i escrupolosa.

Per tant, patirà la "marca Igualada"?

Pensem que el brot de coronavirus com el que vam tenir podria haver passat a molts més llocs. Es recordarà a Igualada i l'Anoia per la seva reacció i eficiència. Crec que ha fet els deures i la turbulència del coronavirus és com un bolet. Ara bé, això no vol dir que Igualada no hagi de cercar un posicionament propi a partir d'ara. Si l'Ajuntament vol, estaré encantat d'ajudar-los i treballar junts.

Des de fora, com veia l'ultraconfinament? La incidència de la pandèmia no deixa una empremta en el posicionament de les ciutats i territoris?

A Igualada hi tinc els meus pares i la meva germana. Ho seguia, és clar. Però com dic, Igualada no ha de tenir cap problema en el seu posicionament a causa de la COVID-19. No generarà res a favor o en contra. Només que s'ha de plantejar que en el món actual les ciutats són marques i Igualada s'ha d'associar a valors positius. De fet, la meva feina és desenvolupar això per a les marques.

Cal una campanya per potenciar allò bo de l'Anoia?

S'ha de parlar de les coses que es fan bé a Igualada i comarca, però no només una campanya de publicitat. Cal un treball estratègic. La gent se'n recorda, hem estat notícia, però hem d'aparèixer com quelcom desitjable. Que "soni" el nom. Per exemple, és molt fàcil relacionar la marca Ferrari amb el color vermell. En publicitat hi ha el concepte 'top of mind', el primer que et ve al cap quan t'evoquen una cosa: quan parlem d'Igualada el 'top of mind' haurien de ser valors rellevants de l'essència igualadina, valors desitjables.

I per posicionar Catalunya?

Estem passant una època contundent. Amb la qüestió política i la COVID-19. Pot ser que, de manera subtil, se'ns vulgui relacionar amb la convulsió. Però compte, el consumidor és prou intel·ligent i realista per saber que hi ha qüestions que són conjunturals. Per exemple, podem pensar que als Estats Units es gestiona tot com un desastre? No, molta gent apunta cap al Trump. No culpabilitzes a tots els Estats Units, oi? Doncs a Catalunya és el mateix. El consumidor o el turista pensarà més enllà de la COVID-19.

Què ha de promoure Catalunya, si vol aquest posicionament, tot i l'impacte de la pandèmia?

Catalunya ha de reflexionar del que s'ha de parlar. Som molt més que la conjuntura. Cal promoure el valor afegit que tens i posicionar-te bé. La COVID-19 no durarà deu anys i el consumidor té molta informació. Diferencien perfectament la gestió que es fa del moment i allò que té Catalunya i que tenen els catalans i les catalanes, els valors. Què hi haurà impacte a curt termini? Sí, posem per cas, una producció audiovisual que no es pugui venir a rodar aquí aquests mesos. Cal veure també quina gestió fa la Generalitat, què en queda. Però per imatges positives o negatives, cal molt més temps.

Com a país, ens hem de focalitzar a subratllar el dinamisme de les 'start-up', la tradició emprenedora o la qualitat de vida que hi ha. Construir sobre el que ja tenim. I cal repensar com es comuniquen les coses.

Abans parlava dels colors que defineixen, com és el cas de Ferrari. Què defineix a Catalunya o Barcelona? El futbol, l'arquitectura, la cuina?

Haureu vist com els partits polítics es barallen pels colors. Per un color. Són coses que van molt més enllà, però. Cada marca té una tonalitat, amb què vols dir i com ho vols dir. Diria que el que més defineix el caràcter del que tenim és el disseny i l'arquitectura: veiem com SEAT no diu "made in Spain" sinó "Created in Barcelona". Barcelona té nom pel disseny, aquí es dissenyen coses i la creativitat és una manera de ser.

Com veu la idea de fer uns Jocs d'Hivern Barcelona-Pirineus?

A favor. Ampliaria el marc mental de què és Barcelona. Seria collonut, perquè ara mateix no es coneix Catalunya pel nom, sinó Barcelona, i seria una manera de donar a conèixer que hi ha molt més que la costa. Que a 90 minuts de Barcelona hi ha muntanya i neu, i es pot esquiar. Obres el número de 'topics' amb els que es pot associar Barcelona. Impulses la idea d'associar i fer coses junts, entre Barcelona i Pirineus. Hem d'aprofitar que els catalans tenim distàncies curtes: d'Igualada a Barcelona són sols 45 minuts. I Barcelona, així, obriria la seva dimensió potencial molt més enllà del turisme a la ciutat o la platja.


1 Comentaris

j

josep

igd

5 d'agost 2020.19:45h

Respondre

Entenc el concepte les ciutas són una marca. Però m’esgarrifa. Una marca, sobretot per atraure i vendre. Als habitats d’una ciutat no ens serveix una façana maca sinó que la ciutat funcioni a... Llegir més tots els nivells. I perquè funcioni cal un anàlisi sincer. Per exemple, és inadmisible, un gran fracàs, el que va passar a les residències durant la pandèmia. Bona gestió????. Has parlat amb les treballadores? Posar per davant la marca i amagar tots els avis amb paliatius que no van admentre als hospitals ens ajuda a que es torni a repetir. No vull que m’enganyin! Ni en nom d’una marca ni en nom d’un paternalisme interessat. Imatge i política van massa agafats de la mà i es part del descrèdit de la política.Transparència i anàlisi serè per una gestió acurada. La marca ha de ser conseqüència dels resultats. No vull que m’enganyin!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic