TORNAR

Eudald Carbonell: "El coronavirus ha posat al descobert que el capitalisme no funciona"

Entrevistem l’arqueòleg Eudald Carbonell

cultura
Dimecres, 29 abril 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

"Està sent una carnisseria" opina l'arqueòleg Eudald Carbonell, sobre la situació actual. El seu currículum fa impressió: nascut el 1953, és catedràtic de Prehistòria a la Universitat Rovira i Virgili,  investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), codirector de les excavacions del jaciment d'Atapuerca, a Burgos (des d'on ens atén per via telefònica) i un bon conegut de la nostra comarca. Dirigeix des de fa gairebé quatre dècades les excavacions a l'Abric Romaní de Capellades. 

En primer lloc, hi haurà campanya d'excavacions aquest estiu, a Capellades?

No serà una excavació normal. Si hi ha tota la seguretat necessària, la podrem fer. És aviat per dir-ho. Cal pensar en la seguretat de la gent en primer lloc, per davant de tot.

Porta molts anys vinculat a Capellades, on hi viu gairebé un mes cada any. La població ha patit molt amb el brot del coronavirus. Què li està arribant?

Sí, estic informat. M'han anat arribant notícies del que ha passat a la residència. Són molts anys de contacte i tinc molts amics al poble, l'impacte ha estat tremend. Les notícies eren molt dures i vaig posar-me en contacte amb la gent amb la que treballem per saber què passava. Són molt males notícies, tot i que van quedar aviat difuminades perquè la situació és molt dura a tot arreu. 

És a Burgos? Com han quedat les excavacions a Atapuerca? Quan es reprendran?

Sí, les excavacions van quedar suspeses i ara hem de veure què es farà amb les campanyes d'estiu. Abans de tot, hi ha la seguretat de les persones. 

L'actitud de la gent ara, de desconcert i commoció, és la mateixa que durant les grans pestes de la història, com la de 1348 o la de Justinià?

Ens ve molt al cap la Pesta Negra de 1348. La pandèmia actual no és mortífera, o no més mortífera, gràcies a la tecnologia. La COVID19 demostra que el sistema humà no funciona amb el sistema Terra. El capitalisme ja no té resposta als problemes actuals, ja no s'adapta. El capitalisme no és natural, no es va fundar, va sorgir de l'aplicació de la ciència a la manufactura. La COVID19 ha posat en tensió al capitalisme actual i ha demostrat que no funciona. I la consciència de l'espècie es remou.

Una pandèmia, de fet, és una de les teories que hi ha sobre l'extinció dels neandertals. Què n'opina?

Pot ser, tot i que el més probable és que fos una col·lisió de factors. Les qüestions epidemiològiques tenen molta incidència. Els nadius americans van ser delmats per la verola. En el cas dels neandertals, com dèiem, hi van incidir altres factors, com podria ser el clima. 

Hi ha la teoria, que defensen alguns, que ha estat un virus creat.

Qui ha estudit el virus, els científics que ho han fet, afirmen que és natural. Que hi ha teories conspiratives? Bé, els treballs científics diuen que és natural. Si es defensa allò contrari, calen proves.

El coronavirus s'ha estés més per la globalització. És un mal de la globalització?

L'augment demogràfic i la globalització ho han afavorit, sens dubte. Són dos elements que faciliten a les mol·lècules tenir hostes. El que és més impressionant, però, és que la civilització ha pogut tenir una tecnologia per arribar a la Lluna, però que no hi havia cap protocol eficient per combatre aquest virus. 

La diferència amb els homes i dones que van patir la Pesta Negra o la grip de 1918 és només la tecnologia?

Hi ha canvis que es van registrant a l'epigenètica. La revolució científico-tecnològica fa que funcionem d'una manera diferent ara. Els científics coneixen la morfologia del RNA del virus i en un any, tal vegada, ja hi haurà una vacuna. És més, hi haurà una diversitat de vacunes, cada una dirigida a un grup d'edat diferent. Això ens pot salvar.

La tecnologia es pot separar del capitalisme?

El fet és que estem confinats, però més connectats que mai, som més socials que mai. La tecnologia s'anirà socialitzant més ràpid. Sí, poden anar per camins diferents.

Més informació sobre la COVID19 

 

 

 

 


2 Comentaris

j

josep

igualada

30 d'abril 2020.21:30h

Respondre

A veure si aprenem la lliçó...ho dubto...

G

Gemma Torres

Barcelona

30 d'abril 2020.19:46h

Respondre

Molt interessants, com sempre, aquestes petites lli¢ons sobre l’evolució humana.
De tota manera sempre hi ha nous reptes per l’esser huma.
Ara la pandèmia de la Covid-19, però tambè és... Llegir més encara un misteri el per què és van estinguir els Neandethals i els dinosaures...

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic