TORNAR

Enric Conill: "Cal un pla seriós per posar els pisos buits d'Igualada al mercat de lloguer"

Entrevistem Enric Conill, portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Igualada

politica
Dissabte, 30 gener 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El mandat 2019-2023 va camí de ser el "mandat de la pandèmia", ja que la COVID-19 i els seus efectes fa gairebé un any que alteren el curs polític d'Igualada i de tots els municipis de l'Anoia, Catalunya i el món. El cap de l'oposició d'Igualada, Enric Conill, insisteix en aquesta entrevista en les seves posicions dels darrers mesos i ratifica la seva opinió que "el govern municipal està esgotat". El republicà, de 39 anys, posa l'accent en la situació de l'habitatge i també parla del moment que viu el país. 

Ens atansem als dos anys de mandat. Quina valoració en fa?

Doncs exactament la mateixa que des de fa molts anys. Un govern i un alcalde obsessionats amb les fotos, el confeti i el pa i circ que té Igualada atrapada en l'immobilisme. Ens estem quedant enrere i només cal comparar-nos amb les ciutats del nostre entorn. Tenim exactament els mateixos problemes que fa deu anys: uns impostos molt alts, els més cars de Catalunya, una manca d'habitatge evident (tenim els mateixos pisos municipals de lloguer accessible que fa onze anys!) i a preus molt alts, un infrafinançament en molts barris, un planejament urbanístic del 1986 que l'alcalde no vol renovar i que és imprescindible per planificar el futur, manca de feina tot i haver-se autoanomenat l'alcalde més industrialista de Catalunya, però que no ha portat ni una sola indústria. Un comerç local amenaçat i que ho està passant malament, però que des de l'ajuntament es fan les mateixes polítiques que fa vint anys... Igualada sort en té de la seva gent, dels treballadors i treballadores, empreses i comerços que cada dia aixequen la ciutat i la mantenen viva. Ens mereixem un govern molt millor.

I de la seva tasca opositora? Considera que ha estat satisfactòria? Fa alguna autocrítica?

Molta gent, més gent que mai, ens va fer confiança a les darreres eleccions municipals i de fet, vam ser l'únic grup municipal que va créixer, amb dos regidors més, i som la primera força de l'oposició. Qui ens va votar ho va fer perquè volia una alternativa al govern actual i de fet les forces d'esquerres tenim majoria absoluta. Ara podríem tenir un govern d'esquerres i de progrés a la ciutat, però no va ser possible i aquí tots hem de fer autocrítica. Cal teixir ponts, crear sinergies i generar espais de confiança entre tots i totes. A partir d'aquí, som l'alternativa a l'actual govern i estem treballant per guanyar-nos la confiança d'encara més gent. Ens reunim amb tothom, parlem amb tothom i hem presentat més de 100 propostes per fer avançar Igualada. Cada cop hi ha molta més gent que veu que el govern actual està esgotat i no té cap projecte per la ciutat. Portem massa anys amb un govern que només es dedica al confeti i el màrqueting, i això ens està i ens passarà factura. Igualada necessita un canvi per poder superar els reptes que tenim des de fa massa anys i que encara no s'han resolt.

Sembla que el govern municipal té uns ponts establerts i molt ferms amb Igualada Som-hi. Hi ha opció per a ERC de poder influir?

Nosaltres respectem totalment les estratègies dels altres grups municipals de l'oposició i si Igualada Som-hi decideix donar suport al govern municipal entenem que és perquè creuen que és la millor opció. En tot cas, amb Som-hi ens uneixen més coses que no pas les que ens separen, sobretot pel que fa al programa electoral, i a nosaltres no ens pertoca jutjar la seva estratègia.

Nosaltres vam presentar una vintena de propostes en els darrers pressupostos municipals i el govern no va tenir ni la decència de respondre'ns. Ni tan sols ens va contestar. I no només a nosaltres, la majoria de grups municipals ho hem denunciat. Un altre exemple d'això és que el govern va congelar les ordenances fiscals sense consultar-ho amb cap grup polític i això és una mostra més de la prepotència de Marc Castells.

La duració de l'emergència sanitària està condicionant aquest mandat. Es pot fer la política social necessària amb les capacitats financeres dels ajuntaments?

Oi tant que es pot fer! Escolti, el govern de Marc Castells cobra l'IBI més car de les ciutats mitjanes de Catalunya. En aquesta ciutat paguem més impostos que en cap altre lloc. Com algú pot dir que no tenim capacitat financera? Per l'amor de déu! La recaptació d'IBI abans d'aquest govern era de 20 milions d'euros i ara és de 25 milions d'euros, han apujat 5 milions d'euros als igualadins només amb IBI. Si a sobre diuen que no tenen capacitat financera és que o bé menteixen o bé estan gestionant molt malament els diners dels igualadins i igualadines. En altres ciutats amb l'IBI molt més baix s'està fent molt més.

Quines propostes té?

Doncs moltes. Hem d'afrontar ja temes tan importants com l'habitatge, la fiscalitat progressiva, una major inversió en educació, el plantejament urbanístic de la ciutat, crear una xarxa de seguretat social perquè ningú quedi enrere, reequilibrar barris... I moltes d'elles s'estan fent en altres municipis amb impostos molt més baixos que Igualada. Li posaré alguns exemples. L'ajuntament de Santa Susanna (3500 habitants) construeix 30 pisos de lloguer social per a joves, Salt (30.000 habitants) signa la compra de 33 pisos per destinar-los a ús social, Sant Vicenç de Castellet (9500 habitants) bonifica el 50% de l'IBI als habitatges que es destinin a lloguer social i no apuja cap impost, Martorell (27.000 habitants) dóna 1500 euros per a cada bar, restaurant i centre d'estètica amb fons municipals, a Amposta i Olot s'ajuda amb 500 euros a cada bar i comerç i amb fons municipals, a Reus s'ajuda a les famílies que pateixen pobresa energètica amb 540 euros a l'any, i en canvi a Igualada només amb 84 euros a l'any, a Sant Cugat del Vallès la partida pressupostària per beques menjador per a infants és del doble que a Igualada, on s'ha apujat 8 cèntims d'euro i a més es fa incompatible amb la del Consell Comarcal, a Sitges s'ha creat un fons de contingència i emergència social de 8,5 milions d'euros i a Igualada ni tan sols s'ha creat. Molts municipis també tenen plans locals de reactivació econòmica i social davant l'impacte de la covid-19, que a Igualada tampoc s'ha fet, com per exemple Castellbisbal que hi destina 3.600.000 euros, les Franqueses del Vallès que destina 1.100.000 euros, Granollers amb 1.500.000 euros, Manresa amb 3.443.161 euros, el Masnou amb 1.022.435 euros, Montcada i Reixac amb 1.250.000 euros, Vilanova i la Geltrú amb 3.000.000 euros, Cambrils 2.923.337 euros... i podria citar-li més exemples durant hores. I a Igualada? El govern ni hi és ni se l'espera. Estem a anys llum d'aquests exemples. És evident que ens estem quedant enrere, tenim un govern sense projecte i que es dedica només al pa i circ, al fum. I ho pagarem molt car.

La qüestió dels canvis urbanístics per permetre construir a plantes baixes alguns habitatges? Hi és a favor?

El primer que cal dir és que no en sabem res, més enllà del que s'ha anunciat a la premsa. En comissions, que és on s'hauria d'explicar, no se'ns ha explicat res sobre el tema... és a dir que partim del mateix que saben vostès. ERC hem defensat sempre que el que necessita aquesta ciutat és encarar la planificació general, és a dir el POUM. Pensar la ciutat en global i deixar de fer pedaços. La proposta, sense conèixer-la, ja va en direcció contrària del que defensem, així que no anem bé. Sobre el fons de la qüestió, pretendre transformar plantes baixes en habitatge, ens costa molt i molt de veure-ho. Se'ns generen molts dubtes... on? Quins mínims de façana? En casos només de rehabilitació total de finca? Locals aïllats, només? Què passa amb l'estètica, les reixes? I els garatges? Posarem més cotxes al carrer? L'habitatge en planta baixa en general ha de fer-se en llocs on ja l'edificació s'ha pensat en aquest ús i és evident que a Igualada la majoria de plantes baixes no s'han pensat com a habitatge, això ens pot generar més problemes que solucions. Repeteixo que hem de conèixer la proposta, però ens costa molt de veure que això solucioni res més enllà de ser un nou pedaç.

No oblidem que a Igualada tenim quasi 3000 pisos buits i per tant la problemàtica de l'habitatge no és que no puguem fer-ho en planta baixa, la problemàtica és que tenim pisos buits i edificacions degradades. Aquesta és la línia que nosaltres defensem i que la veritat és que no entenem com el govern municipal no la comparteix. El que cal és un pla seriós per posar al mercat de lloguer, i al mercat de lloguer protegit, el munt de pisos buits que tenim. Aquesta hauria de ser la prioritat absoluta.

Esquerra té responsabilitats al Govern d'aspectes ara més que mai estratègics: Salut, Afers socials i Ensenyament. Hi ha hagut molta polèmica en qüestions com la gestió de les residències o com s'han rastrejat els contactes, àrees que portaven els consellers republicans. És un llast per al projecte d'ERC? En fa alguna valoració?

Ens ha tocat viure una pandèmia mundial que ningú es podia ni tan sols imaginar. La gestió és molt difícil i ho hem vist arreu del món. Països que primer anaven bé després han tingut moments extremadament difícils i la gestió ha estat d'una complexitat colossal. ERC és un partit de govern i que vol governar i això implica encarregar-se de les conselleries més rellevants del Govern: Salut, Afers Socials, Ensenyament i Economia. Estic orgullós dels meus companys i companyes i de la feina que han fet tot i no tenir les eines d'un estat. El senyor Argimon ho va dir i té tota la raó: en altres països s'han injectat diners directes a les empreses, comerços i autònoms que havien de tancar. A l'estat espanyol encara l'esperem. Esquerra en els moments més difícils ha estat al peu del canó treballant i gestionant aquesta crisi.

Enguany es posarà fil a l'agulla al tema del Rec amb un pla urbanístic director específic. Com ho veu?

El primer de tot és que dubtem molt dels grans anuncis que fa l'alcalde. Això ja ho va dir fa més d'un any i encara no s'ha fet res de res. També ho van dir amb el famós procés participatiu del Rec i al final la broma ens va costar 200.000 euros i no ha servit per res, absolutament res. Les promeses en l'àmbit de l'urbanisme han sigut moltes i sempre han quedat en no res. No oblidem que l'alcalde es va presentar dues vegades a les eleccions dient que faria el POUM i encara l'esperem. En això ha enganyat a tothom. I en l'àmbit del REC el mateix. Han dit i redit mil vegades que farien moltes coses, però la realitat és que en deu anys l'actuació urbanística al REC ha estat nul·la. Res.

Així doncs, sóc molt escèptic. Dit això, si per una vegada fessin el que van dir, creiem que igualment és una mala solució. Ho diem en habitatge, en mobilitat i també en el Rec, el que cal és afrontar la planificació urbanística de tota la ciutat. Repensar la ciutat i el seu planejament que és del 1986. Això és el que cal i això és el que no fan. Ens preocupa òbviament també que l'Ajuntament cedeixi les seves competències de planificació a la generalitat. Si una cosa la podem fer des d'aquí no entenem per què hem de dir a la Generalitat que ho faci. També, i això ja és un tema més jurídic, creiem que un Pla Director segons la llei ha de ser plurimunicipal i en aquest cas no ho és. Tot plegat sona més, altre cop, a gran anunci de l'alcalde que quedarà en no massa res i van passant els anys i estem igual. És dramàtic com Igualada ha perdut el temps aquests últims deu anys per planificar-se i poder afrontar el futur amb garanties. D'aquí a uns anys cregui'm que ens en penedirem d'aquest temps perdut. De fet jo crec que els efectes ja els tenim. Un exemple és el Rec, si fa deu anys s'hagués fet el POUM, ara ja tindríem un Rec ordenat i planificat i ja l'estaríem desenvolupant. Això és letal per la ciutat urbanísticament, però també en l'àmbit d'oportunitats econòmiques, d'habitatge o socials.

Fa uns anys ERC era una força maximalista de l'independentisme davant de Mas. Com se sent ara?

Si em permet un matís, ERC ha estat durant molts anys l'únic partit independentista mentre tota la resta o se n'enfotien o el menyspreaven. Que ara hi hagi més independentistes, i és igual si ho han fet per supervivència política o per convenciment, és una bona notícia perquè vol dir que les tesis d'ERC s'han convertit en hegemòniques. Som independentistes de tota la vida i ho serem fins que siguem independents. De fet, ho som tant que el que volem fer és bastir una estratègia guanyadora per assolir-ho. Amb gesticulació i discursos abrandats no guanyarem abans, el que cal és refer l'estratègia perquè fer el mateix que vam fer ja hem vist que no és suficient per guanyar. I miri, tots els partits independentistes acaben assumint l'estratègia d'ERC, amb la boca petita però ho fan.

Laura Borràs o Àngels Chacón? A qui faria presidenta, si hagués de triar?

Sóc una persona que creu en la justícia social, en la igualtat d'oportunitats, en l'equitat, en la redistribució de la riquesa... cap candidata de dretes em representa.

Amb qui aniria en un creuer per a parelles? Marc Castells, Jordi Cuadras, Neus Carles o Carmen Manchón?

Sóc més de muntanya que de mar, la veritat. Em costa veure'm en un creuer... Si es donés el cas crec que amb tots hi podria coincidir. Amb les altres forces polítiques i caps de llista divergim políticament i ideològicament, però personalment crec que amb tots tinc una bona relació personal.

Si "Junquerisme és amor" què és "conillisme"?

Ha, ha, ha, doncs... el conillisme no existeix i si existís seria el que representem la bona gent d'ERC Igualada: companyonia, amor per la ciutat i valors republicans.


4 Comentaris

F

Francesc

Igualada

3 de febrer 2021.16:29h

Respondre

Els d’Esquerra son tant independentistes...
no busquen la supervivència política...

desprès surten audios com aquest i veus que el Conill i companyia no valen ni per ser d’esquerres, ni... Llegir més republicans ni molt menys de confiança
https://soundcloud.com/xaviersoler/josep-lluis-salvado-i-raul-murcia-tobalo

J

JOSEPM RAMONJOAN

igd

31 de gener 2021.10:04h

Respondre

Enric. Certament el problema de l’habitatge és greu i important. Si com dius hi ha 3000 pisos buits a Igualada, la solució no és fer 30 ”vivendes socials” a càrrec de deute municipal. La... Llegir més solució serà activar el parc que ara està buit. I com?
Ben senzill, incentivant als propietaris a llogar (prèvia reforma si cal, que vol dir activitat) o vendre. I com incentiva un Ajuntament? Amb impostos, taxes i bonificacions.
Suggereixo incrementar de forma espectacular l’IBI i taxa d’escombraries a tots els habitatges (de sortida no t’agrada) i seguidament establir una bonificació en funció d’empadronament a la finca (sigui de propietaris o de llogaters). Aconseguiries:
1) Penalitzar les vivendes buides, tindrien un major cost anual i per tant estarien incentivades a sortir a mercat
2) Augmentar la recaptació municipal (recuperaries algun igualadí ara empadronat a segones residències de mar o muntanya).
3) Augmentar l’activitat econòmica. Ja que moltes de les vivendes tancades precisen rehabilitació per sortir a mercat.
4) En augmentar el parc de vivendes de lloguer -oferta-, els preus de lloguer es moderarien -la demanda és més estable-.
5) No augmentaries el deute municipal, reservaries el deute per urgències com ara la pandèmia actual.

Podria aprofundir molt més, incloent per exemple el tema dels locals (...ja que si el model comercial canvia, mai més necessitarem els locals ara buits per activitat comercial, caldrà nous usos).

J

Josep segui ribas

Igualada

30 de gener 2021.16:52h

Respondre

Interesant article i estic d’acord.????

D

Darius Solé

Igualada

30 de gener 2021.11:17h

Respondre

L’Enric Conill sí em representa. Un candidat de futur per fer d’Igualada una ciutat de futur.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic