TORNAR

Enric Conill: "El govern escura les butxaques dels igualadins amb els impostos més cars del país"

Entrevistem Enric Conill, portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Igualada

politica
Dimecres, 22 setembre 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Enric Conill, el portaveu d'Esquerra, parla amb AnoiaDiari de l'inici de curs polític a la capital de l'Anoia, marcat per la votació de les ordenances fiscals i els pressupostos. Encara amb la incògnita de si es renovarà l'aliança entre Junts i Igualada Som-hi per aquestes qüestions, el republicà es manifesta sobre diversos aspectes de l'actualitat municipal i manté les seves crítiques sobre la política fiscal de l'Ajuntament.

Encetem el nou curs polític i per tant la ciutat encararà uns nous pressupostos, quines son les seves prioritats. Que defensa ERC?

Des d'ERC sempre som al mateix lloc. El nostre full de ruta és el programa i les prioritats que vam explicar a les eleccions. Som coherents i defensem allò que proposem. Per nosaltres és prioritari tot allò que el govern no ha fet durant 10 anys. Planificar la ciutat, augmentar recursos en serveis socials perquè ningú quedi enrere, una abaixada progressiva d'impostos, especialment de l'IBI, per tal que qui tingui més pagui més i qui tingui menys pagui menys. En definitiva, uns impostos que ens situïn a la mitjana de les ciutats com la nostra. També calen polítiques serioses d'habitatge per recuperar els més de 2. 000 pisos buits. Noves polítiques en gestió de residus i neteja de la ciutat... en resum, planificar i transformar la ciutat per no quedar enrere.

Els posicionaments dels últims mesos han evidenciat, almenys per fora, que el govern està molt lluny dels que han estat els seus principals socis, Igualada Som-hi. Això atansa a ERC per poder pactar les ordenances i, aleshores, els pressupostos?

Els pactes entre Convergència i PSC/Comuns/Som-hi són cosa d'ells i jo no em poso ni em vull posar en les estratègies electorals dels altres grups municipals. Estic convençut que si Jordi Cuadras ha decidit ser el soci a l'ombra del govern de Marc Castells és perquè deu creure que és el millor per la ciutat. Pel que fa a nosaltres, estem exactament en la mateixa posició que al principi. Som coherents i les propostes que vam presentar per campanya són la nostra línia vermella. El govern no té cap interès en fer polítiques progressistes, transformadores i de fiscalitat justa i per tant no els podem donar suport amb temes estructurals com els pressupostos. Els nostres vots no els vendrem a canvi de sortir a quatre fotos i res més. L'obsessió malaltissa per la foto per nosaltres no és important. De moment Castells ha demostrat que vol fer més del mateix: pa i circ.

L'alcalde parlava fa poc de rebaixar l'IBI. Es poden trobar en aquest punt?

Això és una presa de pèl. Una gran presa de pèl. L'alcalde va anunciar a bombo i plateret que baixaria l'IBI. Sap quina és la proposta de rebaixa de l'Ibi que ha fet? 6€ a l'any per rebut, de mitjana. Una autèntica vergonya, sembla que se n'enrigui dels ciutadans. Abaixar 6€ un rebut que de mitjana en costa 600€. Però és que no només això sinó que a més a més apuja altres taxes de la ciutat, concretament les apuja 280.000€. El resum és que els ciutadans pagaran més impostos l'any vinent que aquest, doncs la recaptació global serà més alta. A més a més Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya. El govern municipal ha escurat les butxaques dels igualadins i igualadines amb els impostos més cars de Catalunya i, de fet, comparativament amb altres ciutats amb els impostos més baixos no hem vist que aquí tinguem més bons serveis o visquem més bé.

Hi ha hagut contactes en aquest sentit? Consideren que els comptes s'acabaran pactant amb Som-hi altre cop?

El govern no negocia amb ningú. De fet no negocien amb cap grup de l'oposició. Senzillament ofereixen alguns 'trumfos' a canvi d'aprovar-els-hi els pressupostos de sempre. Sempre que nosaltres hem intentat negociar-los amb Marc Castells, la resposta ha estat negativa o directament no ens han respost. És la seva manera de fer, tot va a toc de pito. Marc Castells actua com a petit emperador d'Igualada.

Com són les relacions amb la resta de l'oposició? Amb Poble Actiu hi ha hagut consonància en les propostes d'habitatge. Creu que els altres grups del consistori es pot arribar a un enteniment després de com va anar el ple d'habitatge?

Excel·lents. Les relacions amb els grups de l'oposició son molt bones. Ens entenem amb tothom i, al final, tots els grups de l'oposició estem compromesos en fer una Igualada molt millor. Nosaltres fem tot el possible per fer coses de manera conjunta, cooperativa i compartida. Aquesta és la nostra filosofia i, de fet, som el grup de l'oposició que més projectes proposa per impulsar-los conjuntament.

Darrerament el govern ha tret pit explicant que s'ha reduït el deute municipal. Hi està d'acord?

Sí, l'alcalde n'ha tret molt pit i no deixa de ser curiós. Marc Castells presumeix d'haver reduït 22 milions el deute de la ciutat... però la realitat és que ell no ha fet absolutament res per reduir el deute. Qui ho ha fet ha estat la ciutadania a través d'un increment brutal dels impostos que paguen. És una qüestió de matemàtiques de primer de primària, és molt fàcil. Marc Castells fa deu anys que governa. Va entrar amb una recaptació d'IBI de 15 milions cada any. L'ha apujat fins al 20 milions també cada any. Òbviament aquest increment ha estat gradual però també molt ràpid, i l'acumulat en els últims 10 anys ascendeix a 40 milions d'euros de més que s'ha cobrat als igualadins i igualadines en concepte d'IBI. Són dades objectives que qualsevol ciutadà pot trobar per internet, no ens inventem res. En el mateix període s'ha reduït el deute 22 milions. Escolti, si ha ingressat 40 milions de mes i ha reduït el deute en 22, mèrit de gestió no és. Com deia l'únic mèrit el tenen els ciutadans que els hi ha tocat pagar molt més del que pagaven.

Abans de l'estiu van fer una campanya força contundent amb matèria d'habitatge. Per què?

Doncs perquè a Igualada tenim un problema immens amb l'habitatge. Hi ha més de 2.000 pisos buits i no s'ha fet absolutament res per generar pisos de lloguer accessible per a la gent. Res de res. Per això tenim uns preus molt cars, molt poca oferta i un mercat superat totalment per la demanda. Si el govern no fa res el problema no només s'enquista sinó que s'incrementa. Últimament el govern municipal també presumeix dient que hi ha no sé quantes promocions de pisos a Igualada. El que no expliquen és que aquestes promocions no les fa l'ajuntament sinó que les fa la Generalitat, l'Incasol. I alguns pisos no seran necessàriament pels igualadins. Alguns pisos de lloguer accessible es destinaran a aquella gent que està a la llista d'espera de tot Catalunya per aconseguir un pis de lloguer accessible. O sigui que no resoldran, ni molt menys, el problema de l'habitatge que tenim a Igualada. Seran per qui li toqui. I ja ens sembla bé, eh? Ens sembla perfecte que l'Incasòl faci això. Però alhora cal que el govern generi pisos de lloguer accessible a través de polítiques de rehabilitació.

La qüestió urbanística i el Rec estan a la taula de debat des de fa anys. No sembla que hi hagi un Pla General o POUM a la vista. Com veuen el pla director que la Generalitat va anunciar? Quins detalls en tenen?

Sobre el planejament Marc Castells ha mentit i molt. No podem oblidar que va prometre per dues vegades que farien el nou planejament. Després, com amb molts altres temes, tot han estat excuses. Creiem i ho hem dit moltes vegades que planificar la ciutat és imprescindible. El planejament vigent té quasi 40 anys. És evident que cal actualitzar-lo. El planejament és el paradigma d'aquest govern. Molta promesa, molta foto però cap realitat. Es així i és un problema per la ciutat. Les ciutats cal que evolucionin i la Igualada de fa 10 anys i la d'avui dia son pràcticament iguals. Pel que fa al Rec, més del mateix... promeses i més promeses, declaracions grandiloqüents, fotos i res mes. De realitat cap ni una. La realitat és que el barri el govern no ha fet res de res. L'últim gran anunci aquest que vostè diu del Pla Director ja fa dos anys i de fet van dir que en dos anys estaria fet. Què en sabem... res de res. És fum.

Quatre anys després de l'1-O, la independència sembla més lluny. Quin sentiment té respecte a com es desenvolupa ERC al Govern. Creu que hi ha neoautonomisme?

Esquerra Republicana de Catalunya és un partit històric amb moltíssims anys de vida i que sempre ha defensat la independència de Catalunya. De fet, la immensa majoria del temps l'ha defensat en l'absoluta soledat política. Quan cap partit defensava la llibertat del país, ERC ho feia. Això és un fet. Parlar de neoautonomisme és una bestiesa. Érem, som i serem independentistes, republicans i d'esquerres. Aquest és el nostre ADN i el nostre compromís.

Com hem fet sempre, ara estem treballant per aconseguir la independència i ho fem oferint una estratègia: créixer, créixer i créixer. Perquè ser més és molt millor que no pas ser menys, oi? Doncs aquí estem, enfortint-nos i atraient cada cop a més gent perquè el nostre objectiu és guanyar la independència. Aconseguir-la. Fer-la. No serveix de res el simbolisme buit, la gesticulació excitada però inefectiva. Davant de grans discursos, abrandats i inflamats, nosaltres com sempre fem la feina. Feina de formigueta, persona a persona, barri a bari, poble a poble. Estic profundament orgullós de com ho està fent ERC i que Pere Aragonès sigui el President del país.

Queda menys per a les eleccions municipals. Serà de nou candidat? Hi haurà primàries? I si sona el nom d'Alba Vergés, faria un pas al costat?

La nostra organització permet que qualsevol company o companya es pugui postular per ser candidat. Per tant, hi haurà primàries en la mesura que hi hagi més d'un candidat o candidata i això desconec si serà així o no. En tot cas, jo em presentaré per ser el candidat d'ERC Igualada i ho faré amb molta il·lusió per continuar el projecte que vam iniciar al 2019, transformar la ciutat i ser el nou alcalde d'Igualada.

Sobre l'amiga i companya Alba Vergés, doncs primer de tot li estic enormement agraït per l'excel·lent feina que ha fet al capdavant de Salut, especialment durant la pandèmia. Ha estat al peu del canó durant els pitjors moments que hem viscut en el darrer segle i crec que ha fet una feinada ingent. I sé que compto amb el suport i la confiança de l'Alba per tornar a ser el candidat de cara a les properes eleccions municipals del 2023. Precisament va ser amb ella de presidenta local d'ERC Igualada que vam començar a teixir el projecte que ara encapçalo. Per tant, per mi, l'Alba és un referent i estic totalment convençut que ens ajudarà molt, a Igualada i a la comarca. Comptem molt amb ella i és un honor poder-ho fer.

 


2 Comentaris

A

Antoni

Igualada

23 de setembre 2021.19:34h

Respondre

1.-) Diu que ”El nostre full de ruta és el programa i les prioritats que vam explicar a les eleccions”. Com tenim la seva promesa estrella del parking del Passeig?

2.-) Diu que hem de baixar... Llegir més l’IBI. Suposem que estem d’acord. Em pot explicar una mesura que afavoreixi aquesta mesura. Perquè entenc que baixar ingressos vol dir baixar despesa. No en menciona cap.

Tot plegat, bastant trist. I no pas per ERC en particular, per la classe política en general. Semblen repetidors deixant anar missatges sense cap mena de connexió amb la realitat.

M

Marià

Igualada

22 de setembre 2021.16:50h

Respondre

Senyors de ERC, estic d’acord en que cal rebaixar impostos, es clar que sí, pro la pregunta es més senzilla que feu vosaltres com a govern autonòmic de Catalunya, crear nous impostos i continuar... Llegir més collant als treballadors (classe obrera).
”Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya”
Estem d’acord i Catalunya la comunitat amb més impostos de l’estat i de Europa, m’ho pots explicar senyor de ERC ?
I no em diguis que Madrid ens roba, ami qui em roba es Barcelona
La mitjana de impostos autonòmics es de 4,5 mentre a Catalunya son 16 i pujant, algunes comunitats nomes tenen 2 ó 3 impostos, sense parlar del tram de IRPF que Catalunya te el seu tram amb al 21,5% moltes altres estan amb al 18%.
I no parlem del cànon de l’aigua de la generalitat, això no es roba es un atracament descarat.
Senyors de ERC, han de parlar dels impostos municipals, es clar, preo mirin-se que cony feu vosaltres a nivell de Catalunya POSAR-NE més molt més que els altres.
Per cert et recordo que Josep-Lluís Carod-Rovira (el aragonès) quant va estar a la oposició reclamava insistentment “Sr. Jordi Pujol, AUTOPISTES GRATIS” pro quant va assumir el càrrec de “Consejero Primero del Gobierno de Cataluña” amb al tripartit a les 3 setmanes les autopistes catalanes les va pujar un 7%.
Primer demostreu que feu alguna cosa més quer xarra i despres en parlem

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic