TORNAR
PUBLICITAT

Joan Domènech: "Com a UEA volem aglutinar les empreses i fer-nos escoltar"

Entrevistem Joan Domènech, nou president de la Unió Empresarial

economia
Dimecres, 3 octubre 2018. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Joan Domènech (Igualada, 1968), ostenta des de fa unes setmanes la presidència de la Unió Empresarial de l'Anoia, després de la renúncia de Blai Paco. Professionalment, es dedica a la comunicació i al màrqueting a Boxcom, i ara, compaginarà la presidència de la patronal amb la de Fira d'Igualada, que té des de fa cinc anys.

Com s'ha produït aquest relleu a la presidència?

El fet és que el Blai Paco, quan va començar a ser president, ja havia anunciat que no volia tenir el càrrec durant més d'un mandat. Només en volia complir un i ara mateix ja portava cinc anys com a tal. En el moment de fer-se la junta va creure que era el moment de plegar.

Vostè ja formava part de la junta. El relleu és acordat. Hi haurà alguns canvis?

L'estructura seguirà sent la mateixa, només amb un canvi de president. L'assemblea em va ratificar i jo ja formava part de la junta, per tant els projectes són els mateixos i el rumb està marcat de fa temps. He estat l'escollit perquè com a president de la Fira ja tinc uns coneixements que es poden complementar amb el que requereix el president de la UEA fins que hi hagi unes noves eleccions. 

A més de presidir les dues entitats, és un empresari. D'on treurà el temps? I què diuen a casa seva?

Per sort a casa són molt comprensius, però el que és ben clar és que ens veurem menys. Hi ha les dues presidències, que són molt importants, però també tinc la meva feina, que en algun moment he de fer i que implica moltes hores. La conclusió és prou clara: dormiré menys. Hauré de recuperar hores en algun moment.

Va entrar, com el propi Blai Paco, el 2013, en el moment més dur de la crisi econòmica. Com era agafar la UEA aleshores i en el moment tan delicat que passava la comarca?

Era molt arriscat fer qualsevol cosa. El moment era molt dolent, no només per la comarca, amb quasi 13.000 aturats, sinó per la pròpia institució. Ara hem fet un gran tomb i l'entitat té més visibilitat. El canvi aquests anys ha estat molt gran i nosaltres ens volem seguir centrant en estar, per sobre de tot, al costat de l'empresa i de l'empresari. La UEA ara està molt millor que fa cinc anys i ho reconeix tothom, de dins i fora la comarca. 

Fins el 2019, quan hi ha d'haver eleccions, quines metes tenen?

Hem d'enllestir projectes, però a més l'entitat està ben encaminada. Amb el Blai Paco de president hem fet molt bé la nostra funció i així hem de seguir. La nostra feina és aglutinar. Un dels canvis han estat les taules sectorials, amb les que hem pogut copsar amb més claredat el que necessita cada sector. Aquest és un dels fets diferencials, ja que sempre serà millor el que pugui fer la UEA com a bloc que les possibilitats que té una sola empresa de fer pressió. 

Com es marquen les accions?

Tenim el Consell Assessor que té una funció molt important. Aporta coneixements, i en aquest sentit, hem treballat les taules sectorials o l'aposta per l'economia circular. Crec que tenim una funció dinamitzadora cada cop més reconeguda.

A Vilanova del Camí, en el seu Centre d'Innovació, s'hi ha instal·lat PIMEC, una patronal a nivell nacional. És una dura competència? Hi ha alguna col·laboració?

És una patronal a nivell català, exacte, nosaltres sols a nivell anoienc. Són molt més grans, un peix gros. El nostre àmbit és l'Anoia i també tenim un gran ventall d'empreses i molta feina: defensar interessos anoiencs.

Anys enrere, l'antiga UBIC havia format part de la UEA. Planteja algun acord amb ells o Nou Centre?

A Igualada ens coneixem tots. La relació és bona i hem de seguir parlant, jo els conec des de la Fira també i hi ha bona relació. No hi ha cap greuge perquè estiguin fora. I el mateix pot aplicar-se als comerciants de Calaf o Piera, som una organització comarcal i volem defensar els interessos de tothom.

El principal maldecap competitiu dels empresaris són les carreteres que té la comarca?

En parlem molt, sí. Hi ha moltes idees sobre la taula, però qualsevol acció en aquest sentit serà molt difícil i requerirà d'una bona coordinació i fer front comú. És una part important de la nostra comesa com a UEA, fer pressió per millorar les condicions de la nostra comarca.

El 2019 hi haurà eleccions. Es planteja presentar-s'hi?

Ara mateix no. Tinc moltes responsabilitats, una empresa i una família.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic