//Plugins sense CDN ?>
Jordi Badia és el flamant alcalde de Calaf. Tot just abans dels 100 primers dies de mandat viu la seva primera Festa Major com a batlle, que ha preparat el seu equip de govern. Es manifesta molt il·lusionat davant aquests actes i també davant els reptes que al seu equip de govern haurà d'afrontar en aquest mandat.
Com viu la seva primera Festa Major com a alcalde?
Amb il·lusió, però també amb un punt de neguit. Estem molt pendents de quin temps farà. És molt diferent de quan ho vius com a assistent o participant. És una festa que hem organitzat nosaltres i volem que tothom la gaudeixi.
Van assumir el govern fa menys de tres mesos. Han confeccionat el programa vostès?
Sí, no hi havia res fet en aquell moment, amb les coses bones i dolentes que això comporta. No s'ha heretat cap aspecte, no hi havia res pactat, i això està bé, però també restava poc temps i molts dels grups que podríem posar a l’agenda potser ja estaven contractats a altres llocs.
Quants diners aproximadament es destinen a la Festa Major? Una quantitat superior, ara?
No hi havia partida específica aquest 2015 per a la Festa Major. Havíem de treballar amb el pressupost aprovat per al 2015. La nostra acció ha estat aportar més actes i intentar sumar més entitats a la festa. Aquests quatre dies de Festa Major hi haurà 24 entitats col·laborant, finalment, i l'any passat eren sols 8. Un altre canvi ha estat que la publicitat del programa l'ha gestionat directament l’Ajuntament, sense intermediaris. Hem aconseguit més de 7.000 euros en aquest concepte, que reverteixen més directament en els actes. L'import total del cost de la Festa Major el podrem establir d'aquí a unes setmanes, quan tanquem altres detalls.
Calaf té uns 3.500 habitants ara, però una Festa Major molt plena, i 4 dies.
És una Festa Major intensa, tot i que divendres comencem tard. No som només Calaf, sinó també els pobles del costat, amb tota la gent que ve a gaudir dels actes. Si ens guiem pel nombre d'inscripcions que hi ha ara per ara, estarà tot molt ple.
Amb aquests pobles hi ha conformada una comarca natural, quan se li donarà forma administrativa a l'Alta Segarra?
De moment la feina per crear una comarca ha de ser interna. Per començar ja hem canviat el nom de l'òrgan, que portarà el nom de Mancomunitat de l'Alta Segarra. Cal identificar quins serveis es poden mancomunar, ja sigui la deixalleria o aspectes com la portada d'aigües de la Llosa del Cavall. Cal convidar més municipis a formar-ne part i ser eficients per demostrar que aquesta comarca no és un caprici. Les necessitats dels nostres pobles són semblants. A nivell de demarcació territorial superior, també som una zona que s'ha de desmarcar del Penedès i trobar el nostre encaix.
El creixement de la zona ara té com a esperança el turisme? Com a president del Consorci de Turisme què planteja?
La indústria és encara el sector més fort. Fins ara, en turisme, no hem desenvolupat prou el territori. Sí que tenim tres hípiques, moltes cases rurals, camins, però no està prou relligat. Ens caldria cercar un tipus de turisme cultural i familiar. Els nostres espais tenen un gran actiu: poden estar oberts els 365 dies de l'any.
L'atur continua sent una xacra de la comarca, quines mesures es prenen a Calaf?
Treballem per aconseguir un bon entorn per captar més activitat econòmica, per atreure inversions. Aquests són els nostres esforços per posar-nos en uns nivells d'atur assumibles i, sobretot, no oblidar i ajudar les empreses i activitats que ja existeixen i funcionen.
Tornant a la Festa Major, com serà l'agenda de l'alcalde aquests dies?
No em perdré cap acte, si no és que se solapen. Seré al sopar i al pregó, i em llevaré d'hora per fer la Punk-Trail. Seré també a la cercavila, que serà espectacular enguany. Assistiré al partit de la Unió Esportiva i com a pare i alcalde, als actes infantils de la plaça Barcelona 92, ara la plaça dels Jocs. Tenim la recuperació dels Gegants i d'una vella tradició com la Metradansa, que es ballarà de nou diumenge, després d'ofici. I per cert, hem pensat un final de festa genuí, que farà que no es trobi a faltar el castell de focs.
Maria
3 de setembre 2015.10:37h
Sóc de l’Alta Segarra, o Alta Anoia, i és fantàstic que des de les administracions es vulgui enriquir el territori culturalment i econòmicament (estic segura que la bona qualitat turística que... Llegir més s’ofereix donarà molt de sí), així com fer el possible per recuperar aquest valor de comarca natural.
Però hem de ser realistes. Un poble com Calaf, de 3.500 habitants, no pot oferir els serveis de capital de comarca o de mancomunitat. Acabarem necessitant els serveis d’altres ciutats properes com Manresa o Igualada, ja que si volem tenir més competències i més serveis, acabarà sent insostenible.
Una nova comarca vol dir més administracions, més càrrecs, més funcionaris... En definitiva, més diners que pagarem nosaltres.
Fem territori, donem-nos a conèixer, però dins de les nostres possibilitats. Penso que la feina que es fa actualment des del Consorci de l’Alta Anoia va per molt bon camí. Canvieu el nom per Alta Segarra si voleu, però no cal afegir més administracions a un sistema on en sobren.