TORNAR

Jordi Cuadras: "Tenim un model oposat al de Junts, però arribem a acords perquè la ciutat avanci"

Entrevistem Jordi Cuadras, portaveu d’Igualada Som-hi

politica
Dimecres, 22 juliol 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Fa poc més d'un any, el periodista Jordi Cuadras (Igualada, 1987), començava una etapa nova dins la política. Ha ensopegat amb una etapa històrica tan excepcional com inesperada, amb el coronavirus, i amb una conjuntura política marcada per la necessitat de trobar solucions a l'impacte social de la pandèmia. Cuadras, portaveu de la coalició Igualada Som-hi, també és vicepresident del Consell Comarcal, en representació del PSC.

Ha estat un any completament anòmal. Probablement la qüestió de la COVID-19 i els seus efectes marcaran la resta de mandat. Quines polítiques s'han d'encarar, a partir d'ara?

Ningú pot quedar enrere. I cal impulsar les polítiques necessàries per aconseguir-ho. D'aquesta crisi n'hem de sortir tots. Tots junts. I, si pot ser, més forts de la manera amb la qual hi vam entrar. Hi ha molta gent que està patint i l'Ajuntament ha de ser el coixí perquè tota aquesta gent pugui tirar endavant. Des d'Igualada Som-hi ja fa dos mesos que ens vam anticipar i vam presentar un Pla de 35 mesures socials i econòmiques. El vam traslladar al govern, a la resta de grups municipals i a les entitats socials i econòmiques. Hi ha dues dades que són la punta de l'iceberg del problema que tenim: en tres mesos, a Igualada s'han doblat els usuaris del Banc de Queviures i hi ha 600 persones més a l'atur. Des del primer minut estem fent propostes per a revertir-ho.

Els costos socials de la COVID-19 forçaran a un augment de la despesa social, amb tota seguretat. Quina estratègia proposen en aquest aspecte? I això implica apujar els impostos?

La roda que fa girar la ciutat, ha de girar per a tothom. No podem córrer el risc que la recuperació sigui a dues velocitats. No volem dues Igualades. Des d'Igualada Som-hi proposem que la reconstrucció tingui actuacions per donar resposta a les famílies i col·lectius socials més vulnerables i als autònoms, empresaris i treballadors. Àmbit social i àmbit econòmic. I en plena lluita contra l'emergència climàtica, demanem una recuperació verda, feta amb criteris sostenibles. Estem plantejant propostes a les taules de la reconstrucció però ja hem denunciat que s'està anant massa lent. Altres ciutats fa setmanes que tenen aprovats plans de xoc i pressupostos extraordinaris i no comprenem per què el govern d'Igualada no ho fa. Fa dies que estem llençant un crit d'alerta, no entenem a què s'està esperant.

Abans de la COVID-19 es va encarrilar la qüestió del sisè centre públic i s'ha pogut confirmar després la conversió de la llar d'infants de l'Ateneu en municipal. Igualada Som-hi considera que ja s'ha equilibrat l'oferta pública amb la concertada? Quina línia proposa seguir en aquest aspecte, ara?

Igualada Som-hi estem molt satisfets d'haver aconseguit que Igualada tingui una nova escola bressol municipal el curs que ve. Vam dir que volíem que els nostres vots fossin útils al servei de la gent i això és el que estem fent. Som una esquerra útil, constructiva i amb vocació de govern. En l'àmbit educatiu demanem que l'oferta pública no sigui menor que la concertada. És a dir, que estigui equilibrada i que les famílies marquin el camí amb la seva lliure elecció. Amb les dades de preinscripcions d'aquest any, s'intueix quin és el camí escollit per les famílies. A més, la conversió de l'escola de l'Ateneu i la nova línia a l'Emili Vallès apropen la ciutat a aquest objectiu. Pel que fa a propers reptes, Igualada Som-hi tenim a l'agenda reclamacions com la tarifació social per les escoles bressol, la creació d'una escola bressol municipal a la zona del barri de Montserrat-Sant Crist i l'impuls definitiu de l'escola Gabriel Castellà que ja compta amb un excel·lent projecte educatiu.

Dels quatre grups de l'oposició, Igualada Som-hi és el que més ha actuat com a col·laborador de Junts per Igualada en el suport de les accions de govern. Quines concomitàncies hi ha amb Junts que no hi hagi amb ERC o Poble Actiu?

Igualada Som-hi no hem donat suport a les accions del govern, és just al revés: JxCat ha donat suport a diverses propostes nostres i les ha incorporat a la seva acció de govern per a poder tirar endavant la ciutat i evitar el bloqueig. Tenim models de ciutat absolutament diferents però som dues forces que sabem la importància de què l'Ajuntament funcioni perquè la ciutat avanci. Crec que la ciutadania agraeix que hi hagi forces polítiques que fugim del soroll, la rebequeria i el bloqueig i que, malgrat les diferències, siguem capaces d'arribar a acords quan es tracta d'impulsar polítiques al servei d'Igualada. La política ha de ser sinònim de solucions i no de problemes. Vist que l'opció d'un govern alternatiu no era possible, ja que tots els grups vam reconèixer públicament que no existien les confiances necessàries, no hem desaprofitat l'oportunitat de poder condicionar un govern en minoria. I amb aquesta dinàmica, en només un any, Igualada Som-hi hem aconseguit la nova escola bressol ubicada a l'Ateneu, plaques fotovoltaiques als equipaments municipals, l'impuls de 15 pisos d'habitatge social, ajudes per pagar l'IBI a persones sense feina i augmentar les ajudes a la rehabilitació de pisos buits, entre d'altres. Totes aquestes són polítiques d'esquerres i progressistes que feia anys que a Igualada no s'impulsaven.

Un dels temes estrella de les eleccions municipals va ser la gestió de l'aigua. El PSC i Comuns s'havien mostrat en posicions favorables a la gestió directa, però Aigua és Vida ha criticat ara que Igualada Som-hi no fes força perquè se'ls inclogués a la Comissió d'Estudi. Quina posició té ara Igualada Som-hi?

Tots els grups municipals estem compromesos en resoldre la gestió de l'aigua a Igualada i per això estem treballant per a crear el servei públic primer i, després, escollir el model de gestió. Davant la impossibilitat jurídica de què Aigua és Vida i altres entitats poguessin entrar a la Comissió d'Estudi estipulada per llei, Igualada Som-hi vam fer força perquè hi poguessin participar. Vam demanar crear una comissió específica per les entitats interessades i se'ns va escoltar. Aquesta comissió s'ha creat i està en funcionament. Hi estan participant diverses entitats però Aigua és Vida ha decidit no assistir-hi.

La sensació d'unitat dels governs de la Conca durant la pandèmia ha estat molt aplaudida. Ara bé, l'Aliança per la Conca té nous deures i hi ha la polèmica per on anirà a parar la superfície industrial nova. Per què no es respecta la posició de l'Ajuntament d'Òdena amb relació a Can Morera? Creu que s'hauria d'aparcar aquest debat definitivament?

El treball dels alcaldes de la Conca durant tots aquests mesos ha sigut exemplar i ve a demostrar el que sempre hem defensat: si la Conca treballa junta, som més forts. Cal seguir per aquest camí i fer que la Conca esdevingui una ciutat de ciutats on es pugui viure i, sobretot, treballar. Pel que fa al planejament d'activitat econòmica, just ha començat el procés participatiu i espero que serveixi per a casar les diferents posicions perquè necessitem urgentment projectes que generin ocupació. Cal que puguem preservar el nostre paisatge amb un model agrari que concebi la proximitat i el Km0 com un gran valor i, alhora, planificar on pot haver-hi un desenvolupament industrial que sigui sostenible i útil. Estic convençut que el procés participatiu acabarà amb un acord positiu entre totes les parts i que això ens permetrà encarar el futur i preparar la Conca per a la propera generació.

Des del Consell no s'ha pogut salvar l'Escola de Dansa. S'obre a buscar una solució com a ensenyament municipal?

Els grups municipals vam aprovar per unanimitat una moció en la qual l'Ajuntament es comprometia a estudiar la viabilitat d'impulsar-la des d'Igualada. Estarem atents al que digui aquest estudi.


3 Comentaris

R

Rosa

Igualada

22 de juliol 2020.18:39h

Respondre

Moltes felicitats per la feina! Us segueixo i m’agrada

juan-caldito

Juan Carlos González Caldito

Igualada

22 de juliol 2020.11:31h

Respondre

És insultant per a l’activisme social veure com partits auto anomenats d’esquerres menteixen i vulneren la transparència limitant la participació política que diuen defensar. La GRAN MENTIDA... Llegir més del senyor Cuadras en aquesta entrevista - entre d’altres - és en relació a l’informe jurídic que no va permetre participar Aigua és vida i la PAH Anoia en la Comissió d’Estudi de l’aigua.

Segons assenyala el regidor, la llei impossibilita jurídicamente la participació d’Aigua és vida i altre entitats a la Comissió d’Estudi. No entraré en que no anomena quina llei, però li recordo que ”aquesta llei” tampoc estipula que hagin de ser les Associacions de Veïns. Només estipula que han de ser les ”entitats implicades” en el procés: si algú pot assenyalar alguna entitat més interessada en el procés de l’aigua que Aigua és vida, que m’ho faci saber.

Aquesta impossibilitat a la que el regidor Cuadras fa referència és al fet de no estar inscrit, com a entitat, al registre municipal. Aquest registre no és legítim, en la mesura en que aquest serveix per tenir constància municipalment de les entitats, però la mateixa llei estipula que la participació en una Comissió d’Estudi no es determina ni es limita en cap cas per la seva inscripció en un registre municipal (veure a la llei, l’article 321-5 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya i l’article 22.3 de la Constitució Espanyola. Per a més informació aquí - https://aiguaanoia.wordpress.com/2019/11/25/aigua-es-vida-afirma-que-laprovacio-al-ple-de-lajuntament-digualada-de-la-comissio-destudi-sobre-el-servei-daigua-es-una-deslleialtat/ )

En segon lloc, el regidor defensa que Igualada Som-hi van fer força perquè hi poguessim participar, tot creant una comissió específica per les entitats interessades i se’ns va escoltar. El que no diu és que aquesta ”comissió alternativa” li manquen bases específiques com sí les té la Comissió d’Estudi, al mateix temps que és una taula no oficial en el que no s’agafa la participació individualitzada de cada entitat sinó les idees que hi apareixen. En aquest sentit, aquesta segona taula queda deslegitimada des del principi essent el seu únic objectiu permetre el·laborar mentides polítiques tan grans com les que fa el regidor Cuadras en aquesta entrevista (per més informació veure aquí - https://aiguaanoia.wordpress.com/2020/02/24/aigua-es-vida-la-pah-i-ccoo-denuncien-que-lajuntament-digualada-ha-creat-una-taula-de-laigua-paral%c2%b7lela-amb-entitats-economiques-vulnerant-la-transparencia-i-participacio-ciutadana/ )

Sóc membre la plataforma Aigua és vida i vaig viure el problema en primera persona, amb reunions amb el regidor Cuadras i el seu equip per defensar la legítima i legal participació d’entitats com Aigua és vida i la PAH Anoia en la Comissió d’Estudi, reunions que ell va utilitzar posteriorment de manera il·legítima i deshonesta.Em sembla intolerable l’actitud del regidor Cuadras, però aquesta entrevista és un insult a la ciutadania perquè permetre la mentida en política és permetre una gestió ineficaç, opaca i antidemocràtica del comú de la gent: es pot mentir en la retòrica, però falsejar fets només denosta a la persona qui la fa i a la política en general....

P

Paco

Igualada

22 de juliol 2020.09:50h

Respondre

Endavant!!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic