TORNAR

Magí Senserrich: "El valor afegit d’una fira presencial no la pot substituir una virtual"

Entrevistem Magí Senserrich, president de Fira d’Igualada

societat
Divendres, 24 setembre 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Poc es podia imaginar Magí Senserrich quan va agafar el timó de Fira d'Igualada, fa gairebé dos anys, que les dues primeres grans cites de FirAnoia que hauria d'organitzar estarien marcades per una pandèmia mundial. Després d'un 2021 molt accidentat, torna FirAnoia aquest cap de setmana, amb la majoria dels seus ingredients (excepte el TastAnoia). Senserrich es felicita per recuperar gairebé tot el potencial del certamen, amb 240 expositors.

La Fira del 2020 ja va celebrar-se enmig de restriccions. Quines línies generals segueix la d'enguany? Què passa amb TastAnoia?

La FirAnoia de l'any passat va ser de les poques fires presencials que es van poder realitzar a Catalunya i les mesures de seguretat marcades pel PROCICAT van funcionar molt bé. Enguany encara estem en pandèmia i s'haurà de portar la mascareta, fer servir el gel hidroalcohòlic i mantenir la distància de seguretat. També estarà controlat l'aforament de les diferents zones de la Fira. Sobre el TastAnoia, com sabeu el format és incompatible amb la normativa actual i esperem que un cop es normalitzi la situació poder-lo fer.

La situació sanitària ha millorat notablement, sobretot gràcies a la vacunació. Això permetrà fer més activitats? Hi ha restriccions pel que fa a nombre d'estands i expositors? Quants n'hi haurà de més, respecte a l'any passat?

Igualada i l'Anoia segueixen demostrant el seu dinamisme i resiliència en temps d'incertesa. Una mostra és la realització de la Fira de setembre gràcies a la confiança dels expositors i visitants, i el suport de l'Ajuntament d'Igualada. Aquest any hi haurà més estands que l'any passat, senyal que estem recuperant de mica en mica la normalitat.

També recuperem activitats que l'any passat no van ser possibles com la recepció d'hereus i pubilles de la comarca i la Mostra d'Entitats. A més, hi ha la novetat de l'espai Servisimó on s'hi faran activitats amb totes les mesures: la xerrada del Marc Talavera d'Eixarcolant sobre la transformació de produir i consumir aliments, balls amb Q-Arts, una classe dirigida del Gimnàs Infinit, una classe tècnica de Nordic Walking, el Contacontes del Consell de la Gent Gran de l'Anoia, concerts de Vilamúsics i el clàssic torneig d'escacs. Cal afegir altres activitats i tallers d'expositors per a tota la família i una de demostració de Grafittis New Jersey de joves artistes de la Kaserna, de la Gaspar i de l'Electra Festival.

Els diferents períodes de confinament han portat al fet que algunes mostres aprofitin les possibilitats virtuals. Com ho veu? Hi haurà un abans i un després o es tornarà a comptar amb el format presencial i el virtual quedarà relegat?

Aquest tema ha estat en el centre del debat en els últims mesos. Com a membres de la Federació de Fires de Catalunya FEFIC, estem en contacte amb molts organitzadors firals. La conclusió que arribem molts de nosaltres és que una fira virtual al 100% no té l'impacte i el seguiment que té una fira presencial, i més quan és una fira de proximitat. El valor afegit del cara a cara i del contacte en viu no es pot substituir per una pantalla. Això si, hi ha eines digitals que s'integraran en les fires a partir d'ara i les faran encara més dinàmiques com per exemple la digitalització de moltes empreses. També les videoconferències en directe serviran per tenir un major impacte en fires professionals d'àmbit internacional, el que s'anomenen fires híbrides que consisteixen a combinar la presencialitat amb la virtualitat.

Quins son els sectors que han mostrat més interès per ser a FiraAnoia?

Com veureu en el llistat d'expositors hi ha una important varietat de sectors presents a la fira tant de serveis com industrials. Actualment, un dels sectors amb més activitat i demanda és el d'instal·lacions i el d'energies renovables.

Quin calendari de fires queda, aquest any? Confien a poder-les celebrar totes?

El calendari que tenim per endavant dependrà de la incertesa que provoca la COVID. El que ens agradaria és poder realitzar el Mercat d'Antiguitats d'octubre i novembre i la Fira de Nadal de desembre.

La situació econòmica d'alguns sectors ha quedat especialment tocada. Han rebaixat les tarifes, per facilitar les inscripcions?

Sí, des d'un primer moment vam voler ajudar als expositors i hem ofert bonificacions del 10% per expositors de l'Anoia i del 15% per expositors que van participar en l'edició 2020.

FirAnoia farà dos anys que ha tornat al setembre. Aquesta ubicació serà definitiva?

Ho estem valorant, encara no hi ha res definitiu. S'ha de tenir en compte que la decisió d'aquests dos anys ha estat condicionada per la situació de la pandèmia. Aquest any podem dir que torna la Fira de setembre, l'any que ve ja es veurà.

La seva presidència ha estat marcada per la COVID. Quan podrà organitzar una fira amb normalitat? El calendari 2022 estarà pensat "net" de pandèmia? Li han fet alguna gracieta amb el fet que des que va assumir la presidència de la Fira, va esclatar la pandèmia?

Ja ho pot ben dir que ha estat marcada per la COVID. El gener del 2020 vaig agafar el relleu d'en Joan Domènech i el març ens confinàvem. Però gràcies a tot l'equip de Fira d'Igualada hem sabut afrontar aquesta situació de la manera més positiva i constructiva possible. Hem sabut adaptar-nos a les restriccions i estem treballant perquè Fira d'Igualada pugui afrontar els reptes de futur que es plantegi Igualada i comarca. Esperem que durant el 2022 es pugui deixar endarrere la pandèmia.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic