Per segon any consecutiu la Festa Major de Carme es farà amb unes precaucions excepcionals davant una nova onada de COVID-19. Enguany, però, amb una mica més d'optimisme. Marc Sánchez, batlle de Carme des del 2019, ens explica com es viu la segona Festa Major del seu mandat, que aquest cap de setmana celebra el gruix dels actes, al voltant de la Diada de la mare de Déu que dona nom al poble.
El 2020 la Festa Major de Carme va ser de mínims, amb un acte per dia. Com s'ha plantejat enguany?
Continuarà sent una Festa Major continguda, sobretot, pel que fa als actes tradicionals més multitudinaris: el sopar popular i el concert jove. Respecte a l'any passat es recuperen
alguns actes que no es van poder realitzar per la pandèmia: el tast de gintònics, el correfoc, el teatre, el ball de vetlla i el partit de futbol, tot amb aforament limitat. Estem pendents de l'evolució de la pandèmia i som conscients que poden haver-hi novetats que ens facin variar algun acte.
La Festa Major porta molta gent de localitats més grans al poble. En la situació actual, seran activitats per al públic local o ha de ser un moment d'obrir Carme a tota l'Anoia?
Els actes festius i culturals, quina prioritat tenen ara? Alguns dels diners s'han d'acabar derivant a altres prioritats? La Festa Major amb tot el seu potencial haurà d'esperar al 2022?
Pensem que hem de programar activitats culturals i festes segures. És important “poder fer coses i gaudir-ne” amb seny. No només per l'estímul econòmic del sector, sinó per una qüestió de salut mental. Ens hem d'adaptar a un nou paradigma i hem d'aprendre a conviure-hi. Aquesta situació ha transformat moltes coses. Una d'aquestes és que hem de celebrar Festes Majors més sostenibles i desenvolupar cicles festius i culturals anuals ben planificats (més pausats) i de qualitat.
La política de l'Ajuntament és reivindicar l'entorn de la població, amb esdeveniments com Fira Verd. Els carmetans i carmetanes ja es van mobilitzar fa uns anys contra els parcs eòlics. Com segueixen ara la implantació de nous aerogeneradors a municipis tan a la vora de Carme?
L'Ajuntament de Carme va aprovar al darrer ple ordinari ( juny) la moció en suport del col·lectiu Salvem la Serra de Feixes, d'adhesió al manifest “Salvem La Catalunya Central”.
Com d'altres municipis, defensem les energies renovables, però ens oposem al model de gestió i desenvolupament que s'està aplicant. S'han de prioritzar polítiques territorials des dels mateixos territoris implicats. Això vol dir, amb la participació de tots els agents involucrats per tal de cercar les millors solucions, tenint en compte els diferents àmbits: mediambiental, social, econòmic... Arribar a consensos no és fàcil, però cal buscar equilibris que preservin el valor del territori per damunt d'interessos especulatius i praxis improvisades. Estem cometent un error de gravíssimes conseqüències si en nom de les energies renovables, tot s'hi val! Això, tothom ho sap... passa com en altres aspectes. Tot depèn de si hi ha voluntat per construir el futur energètic del país aplicant un model o un altre. Potenciar l'autoconsum, les comunitats energètiques... treballar per una planificació energètica acurada que ofereixi diferents opcions i alternatives... ben dimensionada i sensible al territori.
Aquest és el nostre posicionament com a municipi. Ja formem part de l'AMEP (Associació de Municipis per l'Energia Pública) i de cara al mes de setembre volem engegar un grup de treball participatiu per abordar el model energètic de Carme dels anys vinents.