//Plugins sense CDN ?>
Nati Veraguas és advocada de formació i és la directora del Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) ubicat a Igualada, que atén persones de llars que han sofert la violència masclista a les comarques de la demarcació central. Aquest servei es va obrir el 2010 i està actualment intervenint en uns 700 casos. Veraguas també és membre de Dones amb Empenta, una de les associacions referents a la comarca en la recerca de la igualtat de gèneres. Avui, 25 de novembre, el dia de la lluita contra la xacra de la violència de gènere, Veraguas explica a AnoiaDiari la casuística que atenen.
El nombre de dones ateses fins al 2014 va anar en augment cada any i les xifres el 2015 i el 2016 segueixen sent preocupants. L'increment de casos atesos els primers anys (2010-2014) és en funció que cada cop es coneixia més el servei, a un augment de la percepció de la xacra o realment a un augment de casos?
Les dones ateses cada any són el sumatori de les dones que estan rebent tractament en el servei, les dones que van iniciar el seu procés de recuperació els anys anteriors i els casos nous de cada any. Per tant l'increment de casos els primers anys reflecteix el fet que la recuperació de les dones i els seus fills i filles es perllonga durant uns anys. El SIE va iniciar-se l'any 2010, per això els últims anys han disminuït lleugerament el nombre de persones ateses perquè s'estan finalitzant processos de recuperació iniciats els anys anteriors. Però el nombre de casos nous no ha disminuït. Fet que podria tenir una explicació en el fet que en la comarca de l'Anoia existeix una llarga tradició de treball en xarxa dels serveis i per tant es detecta i deriva.
Partint de la base que dels centenars -uns 700- de dones que atén el SIE la majoria són de la nostra comarca, el percentatge sobre el total de població femenina és molt, molt alt. La desindustrialització i, així, l'empobriment de l'entorn de les famílies ha contribuït al fet que augmentin els maltractaments?
La violència masclista està basada en les relacions de poder, en una cultura i una manera de veure les relacions entre els homes i dones molt interioritzades i per això molt difícils d'eradicar. Per aquest motiu les circumstàncies actuals d'increment de la pobresa, l'angoixa per la situació econòmica poden agreujar la violència, però no en són la causa. La violència masclista també es produeix en situacions d'alt nivell econòmic. I un acte de violència masclista com una violació tampoc té a veure amb la pobresa econòmica, sinó en la concepció del lloc que ha d'ocupar la dona i en la convicció errònia que es pot tenir accés al seu cos sense el seu consentiment. I en això no en refereixo a una agressió per part un desconegut, sinó en aprofitar l'estat d'embriaguesa d'una noia per violar-la, sense que ella pugui ni expressar l'opinió.
El col·lectiu de la immigració pateix els maltractaments en la mateixa proporció que les dones nascudes a Catalunya? Tenen més reserves a acudir al servei?
Les dones ateses en el SIE un 90% més o menys són dones nascudes a Catalunya. La violència masclista malauradament és comú a cultures molt diverses. Al SIE les dones immigrades que tenen dificultats amb l'idioma tenen atenció per part d'una mediadora cultural que facilita l'accés als serveis.
Quina diferència hi ha de l'afectació de la violència masclista segons la classe social? Les dones de rendes més elevades denuncien més o menys els maltractaments?
La violència masclista afecta a dones de diverses capacitats econòmiques i formació. La voluntat o no de denunciar no es correspon a la situació econòmica sinó a altres consideracions més emocionals, i també a una situació molt greu que està passant a Catalunya, i no a la resta de l'Estat Espanyol, en el que es deneguen la majoria d'ordres de protecció sol·licitades.
Les víctimes ateses provenen d'entorns on en la seva infància ja es produïa violència? Es perllonguen els maltractaments en diferents generacions familiars?
Algunes de les dones ateses poden haver rebut violència durant la seva infància o haver presenciat violència masclista. Per aquest motiu és molt important atendre als nens i nenes, per poder recuperar-se de la violència viscuda o presenciada i construir en el futur relacions entre persones lliures de violència.
Quin és el perfil d'edat? Cada cop són més joves les víctimes que vénen? N'hi ha que provenen de parelles del mateix sexe?
L'any 2015 la majoria de casos nous tenen entre 26 i 45 anys.
Floort, Et descuides també dels homes.
Sigui imparcial Srta
08700
26 de novembre 2016.12:28h
”La violència feminista la pateixen homes (tambe) d’estatus econòmics molt diferents entre si”
HI HA MOLTES FORMES DE VIOLÈNCIA SRTA ”NATi” VOSTE JA HO SAP! VERITAT?
(i si no ho sap,... Llegir més ho hauria de saber)