TORNAR

Òscar Balcells: "L'Aurora només pot reobrir quan se'ns permeti omplir el 100% de l'aforament"

Entrevistem Òscar Balcells, director del Teatre de l’Aurora

cultura
Divendres, 24 abril 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Acabem de deixar enrere un Sant Jordi completament excepcional enrere i el sector cultural veu amb preocupació el panorama dels mesos que vénen ara per la incidència de la COVID19. A Igualada, de moment, ja no s'ha pogut celebrar la Mostra. La programació del Teatre Municipal s'ha hagut de posposar. I la sala alternativa, l'Aurora, que es gestiona des d'Unicoop cultural, afronta uns mesos incerts. Parlem amb el director del teatre, Òscar Balcells (Igualada, 1973), de quin futur immediat li espera a les entitats culturals.

Quina és la situació ara mateix del sector cultural, en la seva opinió? Quins maldecaps principals hi ha al capdavant del Teatre de l'Aurora?

Per sobre de tot, entenem l'excepcionalitat de totes les mesures, la urgència amb les quals s'han dut a terme i, evidentment, que la salut de la població ha d'estar per sobre de qualsevol altra consideració. Cal recordar que una de les primeres mesures preventives adoptades va ser justament la de cessar l'activitat d'espectacles en espais de pública concurrència, és a dir, tancar teatres i sales de concerts entre d'altres. Aquesta va ser una mesura que ens va obligar a suspendre tota l'activitat del Teatre de l'Aurora immediatament. Això implica que el sector teatral del país, i per extensió tot el sector cultural, haurà d'enfrontar-se, d'una banda, amb la situació de precarietat endèmica que ja el caracteritza i, d'una altra, amb una crisi que serà més greu que la de l'any 2008. El maldecap més important que estem vivint des del nostre petit teatre és la lluita per mantenir el projecte viu i sobretot la incertesa de la tornada a la "normalitat", sabent que tota la societat es trobarà davant una recuperació lenta, i que si vam ser els primers a tancar, segurament serem els darrers a tornar a obrir; a més, a això cal afegir-hi una altra preocupació: que no s'estigmatitzi la nostra activitat com a "contagiosa" quan es puguin reobrir els teatres.

Poden preparar la programació de la temporada vinent? Els grups programats per març, abril i maig es reprogramaran?

Òscar Balcells FOTO: Albert CompteEstem treballant ja en la programació de la temporada vinent tot i que, com deia, estem a l'espera de conèixer com es produirà aquesta esperada tornada a la normalitat i quan podrem reobrir les portes. Quan coneguem aquesta informació, podrem acabar de tancar definitivament la nostra propera programació. La nostra intenció, evidentment, és la de reprogramar sempre que sigui possible les companyies que teníem programades durant aquests mesos de tancament, amb la intenció que el públic pugui gaudir dels espectacles previstos, però també amb la intenció de contribuir a la recuperació d'aquestes companyies que, igual que nosaltres, estan patint greument les conseqüències d'aquesta situació. Ara més que mai, toca que entitats, empreses i també administracions, facin pinya per rescabalar un sector precari que també està patint fortament aquesta crisi. La cultura ha de ser considerada un bé de primera necessitat. Sense cultura, seríem un poble sense ànima.

Què succeirà amb els abonaments?

El que estem fent és contactar amb tots els espectadors que tenien abonaments però també entrades per als diversos espectacles i retornant els imports de les entrades.

Hi ha un precedent com quan es va fixar l'IVA cultural al 21%, amb un gran impacte econòmic. És una incertesa similar?

No, està sent i serà molt més gran. L'afectació d'aquest tancament està suposant unes pèrdues d'ingressos enormes per a tot el sector cultural; només en el teatral a Catalunya s'han suspès 2.300 representacions i s'han deixat d'ingressar 15 milions d'euros en entrades. La crisi està resultant ser molt més greu doncs, com ja he dit, afecta a tot un sector que ja es trobava en una situació precària.

Quines mesures s'han pres?

Però per sort, les administracions ja han començat a presentar mesures per rescatar la cultura i això ens fa tenir una mínima esperança per salvar un sector que podria quedar tocat de mort. Per desgràcia i com en tots els altres sectors econòmics, com més s'allargui la crisi sanitària més repercussió tindrà en el futur. Però com deia a l'inici, ara mateix la salut de les persones ha d'estar, o hauria d'estar, per sobre de qualsevol altra consideració.

Tem que davant l'increment del deute públic, hi hagi un altre increment de l'IVA i s'apliqui als productes culturals?

Esperem que no! Al contrari, justament una de les mesures que està reclamant el sector cultural per sortir d'aquesta crisi és una rebaixa de l'IVA. No podem concebre ni podríem acceptar una decisió que anés en la línia contrària, de cap de les maneres.

Té sentit reprendre l'activitat amb aforaments restringits? Si l'Aurora té 110 places... surt a compte una sessió amb 40 persones?

Tindrà sentit que en una primera fase els que puguin reobrir amb l'aforament restringit siguin els teatres públics; això implicaria una represa de les programacions i de les gires, que ajudaria i molt a les companyies i productores del país, tenint en compte que els teatres públics no s'haurien de regir per una lògica econòmica sinó de servei públic, que és el que són. Ara bé, per als projectes privats com el de l'Aurora, que tenim una major dependència dels ingressos de les entrades, és totalment inviable plantejar-se aquesta opció, i no podrem obrir fins que se'ns permeti fer-ho amb el 100% de l'aforament.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic