TORNAR

Salvem Maçana i Serra Morena: "Amb els parcs eòlics, s'ha donat via lliure a les multinacionals"

Entrevistem Jordi Saumell, representant de Salvem Serra Morena i Maçana

societat
Dissabte, 27 març 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

L'Alta Anoia és una de les parts de Catalunya on els molins eòlics són més presents en el paisatge. Ara, 19 aerogeneradors més poden aparèixer entre Rubió i Copons si prosperen dos dels projectes que s'han presentat davant la Ponència d'Energies Renovables. El de Serra Morena, enclavat entre els termes de Copons i Rubió, és un parc "rescatat" dels projectes eòlics de principis de segle que no van prosperar. Parlem amb l'associació Salvem Maçana i Serra Morena, representada pel seu president Jordi Saumell, sobre aquesta nova onada de parcs.

Rubió és un dels pobles de l'Anoia que més molins té. Com encaixen els veïns i veïnes la situació actual? Quins rèdits treu el poble?

Des de Salvem Maçana i Serra Morena, col·lectiu que agrupa veïns de Copons i Rubió, i també Els Prats de Rei, veiem amb molta preocupació la situació actual. Amb el nou decret 16/2019 de la Generalitat s'ha donat via lliure a les grans multinacionals perquè especulin amb tot el territori català, i especialment en aquelles comarques més deprimides, amb més atur, menys poblades i on la terra costa menys, com és el cas de l'Anoia en particular i la Catalunya central en general. I aquest és el principal motiu de la situació què vivim, amb quatre macroparcs eòlics a la nostra zona que són una ampliació de l'actual Parc Eòlic Rubió I (2 en terres de l'Anoia i 2 al Bages) i 2 grans projectes fotovoltaics a Rubió.

Nosaltres no mirem aquests projectes en termes monetaris. Per més diners que aportin al municipi les empreses (i realment, no sabem les quantitats!), no compensarà mai el desastre mediambiental i humà que suposarà pel territori. Una degradació tan important del paisatge i de l'entorn afectaria durant generacions el futur dels nostres pobles, en l'àmbit econòmic, social i humà. No podem perdre la dignitat del món rural, construïda des de fa segles pels nostres ancestres, a canvi d'un xantatge econòmic. Han de ser els poders públics qui garanteixin el benestar i serveis de les nostres comunitats, fent una distribució equitativa de la riquesa, no les grans empreses amb interessos econòmics al darrere.

L'Ajuntament de Rubió ha decretat una moratòria per a projectes de renovables, per refer la normativa. Per quines limitacions aposten?

Hem parlat amb l'Ajuntament de Rubió i segons sembla, aposten per canviar el POUM durant la moratòria, establint un polígon dedicat a les renovables, que seria on actualment hi ha el parc eòlic Rubió I i II. Si realment això és així, l'Ajuntament ens tindrà al seu costat, caldrà veure com evoluciona tot plegat els pròxims mesos. De moment, l'experiència ens diu que cal ser una mica desconfiats, tant de bo ens equivoquem... El que tenim clar és que a Rubió i rodalia ja hem complert amb les energies renovables no en volem més! Quant a l'Ajuntament de Copons, no coneixem oficialment la seva postura. Hem tingut converses amb els representants del Consistori, però no tenim massa clar quina és la seva posició respecte al projecte de PE Serra Morena ara com ara. En general, a Copons hi ha força rebuig al projecte i molts membres de Salvem Maçana i Serra Morena som de Copons, caldrà veure si l'Ajuntament ens escolta, esperem que sí!

Al Bages hi ha col·lectius (Aguilar, Rajadell) que s'estan movent contra els parcs? Hi estan en contacte?

Sí, i tant, hi estem en contacte i són un referent per nosaltres, estan molt ben organitzats i fan molt de soroll. Des del primer dia compartim informació i quan les restriccions ens deixen, participem en les seves protestes. També som membres d'una Coordinadora de la Catalunya Central, que aglutina diversos col·lectius que estem lluitant als nostres pobles contra aquests projectes sense sentit, volem que se'ns escolti, i ja se sap, la unió fa la força.

Les zones que es recuperen dels incendis dels vuitanta són les que es trien per aquestes instal·lacions?

Evidentment, les zones que van ser castigades pels incendis del 86 encara no s'han recuperat del tot, per exemple a escala de presència de les aus. Tampoc tenen un valor econòmic massa alt, la qual cosa afavoreix que arribin aquestes empreses. Però la veritat és que el fenomen va molt més enllà dels incendis, només cal veure la pressió que estan sofrint comarques com la Segarra o la Conca de Barberà; a pocs quilòmetres de Rubió, sigui en aquestes dues comarques que esmentem o a l'Anoia (Argençola, la Panadella, Castellfollit de Riubregós, Calonge de Segarra) s'estan projectant desenes de parcs eòlics, amb centenars de molins... Més que terra cremada, busquen comarques rurals empobrides, com abans us comentàvem.

Què plantegen davant la possibilitat d'instal·lar una línia d'evacuació pels parcs del Bages que passi per l'Anoia?

Ni ens plantegem aquesta opció, ja que estem totalment en contra que es realitzin aquests dos parcs! En tot cas, ja tenim l'exemple dels 3 parcs que es projecten a Castellfollit de Riubregós de Calonge de Segarra, considerats viables, que en comptes de connectar amb la subestació de l'Astor (ben a prop seu!), pretenen connectar amb la subestació de Rubió amb una nova línia elèctrica de més de 10 quilòmetres que creuaria fins a cinc municipis, una vergonya!

Han contactat amb el Consell Comarcal? Per què no hi ha una política coordinada a l'Anoia i el territori no fixa uns màxims?

Com és habitual, el Consell Comarcal de l'Anoia sempre s'excusa dient que si no són els alcaldes i pobles qui ho demanen, no es posicionarà. Som molt crítics amb el Consell, mai es mullen per res, ni pels plans directors, ni pels abocadors, ni per la massificació eòlica... Però també és cert que són els alcaldes qui s'han de moure i escoltar els seus veïns i acudir a instàncies superiors, amb l'objectiu de derogar el nociu decret 16/2019, que és l'origen de tota aquesta problemàtica.


2 Comentaris

J

JOSEPM R T

IGUALADA

29 de març 2021.14:09h

Respondre

Jordi, som molts que voldríem tancar les centrals nuclears, a Catalunya en tenim 3,cap ens fa ombra ni xiuxiueig però amenaça la vida de tot Catalunua en cas de sinistre, i jo no el descarto més... Llegir més després de veure experiències com la de Japó. Voldria com els alemanys estar lliure del risc a curt termini.
D’altra banda, vols renunciar al teu nivell de comoditat, referit a ús d’energia. Penso que la majoria no hi està pas disposat.
No deus pas ignorar que el consum elèctric és poc important respecte al consum d’energia. En tant vehicles i calefaccions usin derivats de gas i petroli, seguim accentuant la crisi climàtica. I si ets qui penso, tens tant anys com jo i per tant ja has percebut canvis prou significatius (en temperatura i aigües a superfície per exemple).
Energia neta és una solució (i la eòlica i solar ho són). Jo maldaria per situar la solar sobre zones urbanes (sostre de les naus industrials i edificis d’habitatge), no pas al camp ja que eliminen hectàrees de vegetació. Però la eòlica sols pot estar en alçada i zones ventoses, o al mar. En qualsevol tindrà impacte paisatgístic, inevitable. Jo darrerament campo molt a l’aire lliure i et diré que en termes de paisatge em molesten més carreteres i autovies que els molins. Fins i tot els camins que més d’un asfalta per anar en cotxe a la masia.
Si us plau, posem el bé comú per davant dels individualismes. Si us plau, qui digui NO que proposi solucions i a les hores en podrem parlar. I si us plau, prou demagògia política.

J

Jordi

Igualada

30 de març 2021.16:03h

Dius.... ”Jo darrerament campo molt a l’aire lliure i et diré que en termes de paisatge em molesten més .../... els camins que més d’un asfalta per anar en cotxe a la masia”.
... Llegir més /> Ja tenim la visió del igualadí que quan surt a passejar li molesta tenir una camí asfaltat o pavimentat per anar a casa seva, que en el pitjor del casos han de fer 4 o 8 vegades al dia. Tampoc té en compte el cost de mantenir els camins permanentment arreglats per circular, cotxes i maquinaria agrícola, que el pots arreglar avui i demà fer un xàfec i tornar a quedar destrossat.

Propostes?

Teulades de naus industrials, solars buits, com Plans de la Tossa que diuen que no es ven cap parcel·la perquè ara les volen grans i ja és mala sort, promoure el consum domèstics (autoconsum), cobrir talussos d’autopistes i carreteres, cobrir canals d’aigua, promoure instal·lacions fetes des dels ajuntaments, en benefici dels conciutadans.

I si fa falta més producció, que en farà falta, comencem per posar la producció a prop d’on es consum. A l’Empordà i fa molt vent i no hi ha aerogeneradors. A la zona de Gavà/Viladecans i caven plaques per avorrir, i està a prop de Barcelona, on hi ha el gran consum.

Tenim zones ermes on s’hi poden posar plaques i no cal ocupar camps que ara són de cultiu. I si encara cal posar més plaques o aerogeneradors, que caldrà, però només llavors, parlem d’on posar-les, de qui se’n beneficia, a canvi de què i a quina distància de nuclis o masies. Si vols encara em queden propostes. De moment tu només has ”comprat” les dels altres i no has necessitat pensar.

I quan vagis cap a Can Masarnau o cap a Cal Enrich, pensa que aquests camins cada dia hi ha desenes de persones que els han de fer en cotxe varies vegades al dia, camins que jo asfaltaria i tallaria a la circulació rodada no veïnal, coma Suïssa.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic