//Plugins sense CDN ?>
La Setmana de l'Ocupació continua amb el Museu de la Pell ple de persones que volen millorar la seva ocupabilitat i fer-se un lloc al mercat de treball. Una de les convidades ha estat Verònica Losa, que a més de la seva llicenciatura en economia, s'ha especialitzat en la reinvenció professional. És Màster en Intel·ligència Emocional a les Organitzacions i té un Postgrau en Desenvolupament del Talent.
Què proposa i com al col·lectiu de persones que han vingut a escoltar-la?
Els passos per reinventar-se professionalment en base a conèixer les seves capacitats i tenir clar els punts de partida i els punts d'arribada. Primer hem de saber com funcionem nosaltres mateixos per tenir clar quin potencial tenim. Això ho desplego en diferents eixos: la visió i el paradigma que tenim de nosaltres; l'ús de les nostres emocions i com les podem gestionar de cara a l'objectiu; el comportament que tenim; i, també, com van les relacions interpersonals.
El perfil de les persones que van a la Setmana de l'Ocupació és molt divers, però sí que hi ha un col·lectiu dominant que és el de les persones de certa edat que s'han de reciclar. Quines perspectives tenen i quines oportunitats poden tenir?
El fet de ser en aquesta xerrada ja implica que es mouen. Han de mirar com es defineixen ells mateixos i ser sincers: què els agrada, què els apassiona. Una revisió de si mateixos, de saber on són més forts per poder-se sentir més segurs. Llavors es podran reencaixar amb el mercat de treball.
El fet és que a la nostra comarca hi ha una situació d'atur estructural en col·lectius que treballaven en sectors que ja patien abans de la crisi. Atur de llarga durada. Com es palia això?
Quan hi ha un trasbals així, amb el tancament de fàbriques, hi ha un efecte de contagi. Si estàs en un entorn positiu i veus que els que tens al costat compten amb noves oportunitats ho veus més clar; si no, si l'entorn ha patit més que tu, costa més de veure opcions. I malgrat tot, en ambdós casos, és qüestió de treballar les actituds.
A Catalunya estem sobre el mig milió de persones sense feina, a l'Estat espanyol la xifra total ha estat vora dels sis milions. Accions puntuals per millorar la capacitat de la persona poden resoldre això, quan les xifres evidencien un problema sistèmic?
Sí, això és cert. Per aquest motiu, perquè el mercat laboral està com està, moltes persones s'estan apuntant a l'emprenedoria i a construir un projecte propi. El mercat no es mou a la velocitat necessària per integrar moltes persones que volen feina. Reciclant-se només no hi ha garanties que et capti el mercat. Reinventar-se serveix per veure què pots fer com a projecte empresarial propi. I és un dret que tenim, viure desplegant les nostres potencialitats.
Treballa molt amb el contacte humà i les emocions. Les percepcions són diferents respecte a dos o tres anys abans?
Cada vegada es veu més optimisme. Crec que amb el 2015 hi ha hagut un canvi de xip i s'ha reactivat l'economia. La perspectiva és millor que fa tres anys, és clar.