TORNAR

Xavier Nadal: "És el moment de ser prudents"

Entrevistem Xavier Nadal, batlle de Calonge de Segarra

cultura
Dilluns, 26 juliol 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Xavier Nadal té 39 anys i és batlle de Calonge de Segarra des de 2007. Aquesta setmana vinent hauria de ser la Festa Major de Dusfort, el nucli principal de Calonge de Segarra, però la crisi de la COVID-19 ha obligat a un nou parèntesi. D'aquesta situació i del futur del poble, en parlem amb el batlle.

Quin calendari festiu tindran els veïns de Calonge de Segarra aquest estiu?

Les activitats habituals festives del calendari ja no s'han pogut fer. La Festa del Panellet, per exemple, no s'ha pogut celebrar ni el 2020 ni el 2021. Preferim pecar de prudència i no volem empitjorar les coses. Tenim festes majors a diversos nuclis, cada any, en les quals donem suport a les associacions de veïns, però aquest juliol no es fan ni a Sant Pere de l'Arç ni a Dusfort. Durant l'any fem activitats setmanals, amb monitors, per als nostres veïns, però no considerem reprendre-les aquest 2021. No és una cosa estrictament necessària i no volem que hi hagi contagis.

La socialització de la gent de Calonge està molt lligada a Calaf. Ha estat un any difícil amb el confinament i els alts índexs de contagis que hi va haver a la població veïna?

Sí, els nostres serveis i la nostra vida social estan a Calaf. En el moment que hi va haver el pic de contagis, ens vam veure afectats. Els nostres fills i filles van a les escoles de Calaf i van aïllar molts grups. El que passa a Calaf ens afecta a nosaltres, i viceversa. És recíproc, i aquells moments també van ser complicats. La diferència és que a Calonge, en el moment de confinament, tenim espais i terreny per sortir a esbargir-nos. A Calaf, amb més densitat de població, és una altra cosa.

Un dels trets distintius de l'Alta Segarra és la presència d'aerogeneradors. Quina és la postura del govern calongí?

Cal fer alguns matisos en aquest aspecte. Ja tenim experiència en tenir centrals eòliques des de fa dotze anys, amb quatre aerogeneradors al poble. I en veiem uns quants més. El cert és que la nostra experiència no és negativa. Quan Naturgy va presentar un projecte, ho vam posar en coneixement dels veïns: es va fer una reunió informativa i només hi van acudir els propietaris afectats. Quan condicionem aquestes implantacions, el que demanem és no tenir molins a sobre de casa. Hi ha un consens elevat a Calonge sobre aquest tema. I cal dir quan es parla del nombre de molins, és relatiu, perquè hi poden haver vuit peticions, però totes aquestes centrals es farien al mateix lloc, a les mateixes coordenades. Per tant, no s'implantaran ni de bon tros tots els molins que hi ha sol·licitats. La Generalitat hauria d'explicar més bé les coses, quins criteris calen per superar la fase de la Ponència i posar ordre. I espero que així sigui, i que els ajuntaments tinguem alguna cosa més a dir.

Hi ha també les plaques solars.

Ens preocupen més. Són extensions de 60 hectàrees, o més, hectàrees agrícoles. Significa més pressió sobre el terreny i és un factor que pot accelerar el despoblament i la pèrdua de terrenys per a l'agricultura i la ramaderia. Els molins de vent ocupen menys terreny i són a llocs alts. A més d'això, hi ha les línies d'evacuació, que també afecten el territori. Seria més lògic situar plaques, en primer lloc, a les teulades dels polígons industrials, que són els grans consumidors d'energia.

Calonge és un municipi que figura entre els que tenen menys població de la comarca. Com afronten el risc de despoblament? Ha canviat amb la pandèmia?

Han vingut un parell de famílies en els darrers temps. El despoblament i l'envelliment ens preocupa, però d'altra banda, no hi ha moltes cases disponibles i els veïns i veïnes tenen clar que volen mantenir l'esperit del poble: que no hi hagi un creixement urbanístic, que hi hagi tranquil·litat. Tenim bones comunicacions, amb la C-25 a tocar, i quan un habitatge queda buit, no tarda a tenir demanda. Sóc optimista i crec que seguirà venint gent jove. Per la nostra part, fem totes les accions necessàries per donar serveis i més qualitat de vida als nostres veïns.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic