//Plugins sense CDN ?>
Aquest proper cap de setmana, coincidint amb les festes de Carnestoltes, no hi ha jornada de futbol a les categories regionals. La Federació Catalana ha cridat, però, a la vaga els equips davant la pressió fiscal i les inspeccions de Seguretat Social. No hi ha cap partit afectat a la nostra comarca, però els equips se solidaritzen amb la reivindicació i veuen en perill la seva supervivència
Si no s'abaixa el pistó, desenes de petits clubs esportius amateurs podrien desaparèixer en breu. La vaga que ha convocat la Federació Catalana de Futbol (FCF) per aquest cap de setmana en protesta per "la fiscalització de l'esport modest" per part de la Seguretat Social se cenyirà a les competicions de Tercera Divisió i Lliga Nacional Juvenil, i no afectarà cap club anoienc, ja que la resta de competicions s'aturen a causa del Carnaval. Ara bé, els clubs anoiencs recolzen aquesta vaga simbòlica i estan disposats a continuar amb mesures de pressió. El govern espanyol vol regularitzar la situació de centenars -milers- de voluntaris que treballen i col·laboren amb aquestes entitats amateurs. Els clubs amateurs catalans i els anoiencs també repliquen que no hi ha ni trampa ni cartró, que només es paguen compensacions a penes pels entrenadors i jugadors que es desplacen per fer la seva feina de formació. Marcel·lí Nieto, un dels màxims responsables del CE Anoia-Vilanova, sentencia que "si les mesures que volen prendre es fan efectives, podria ser que a la comarca no quedi ni un club".
Des de fa tres anys, el 2012, la Seguretat Social ha anat cargolant els clubs esportius perquè 'normalitzin' la situació de les persones que hi col·laboren. La nova normativa, promulgada el 2014, inclou que entrenadors esportius i monitors hagin de tributar a Hisenda, a més d'una llei de transparència per a qualsevol entitat que rebi diners de l'Estat. Aquesta regularització (pagar la seguretat social dels fins ara voluntaris, transparència fiscal) implicaria càrregues que la immensa majoria de clubs no podria assumir.
El futbol català comença a sentir aquest alè i s'ha declarat en vaga. El principal club en aquest àmbit, el CF Igualada, tampoc es veurà afectat, ja que l'equip femení està a la Segona Divisió estatal, mentre que el primer equip masculí juga a Primera Catalana. Francesc Jorba, el president, opina que "com a club membre de la Federació Catalana recolzem qualsevol proposta d'aquest ens, que és el que ens representa". Jorba creu que el procés que es proposa des del govern espanyol, en tot cas, "s'hauria de fer a poc a poc". La vaga "és per protegir els més modestos". Lamenta sobretot que la pressió per la regularització es faci "de sobte, d'un dia per l'altre. No entenen que el futbol català fa una tasca social molt important, no es poden fer les coses per decret".
Jorba, president des de finals de la passada primavera, subratlla la tasca formativa dels clubs i que -com a compensació- es donen "petits ajuts als col·laboradors. Tenim 450 nens i hem de pagar, a més dels entrenadors, a àrbitres i despeses federatives. En les estructures de base no hi ha gent a sou fix". De cara a la temporada "2015-2016 serà molt difícil fer la regularització, ho intentarem". Les temporades de futbol, a més, no coincideixen amb els exercicis fiscals. El president espera una solució "que no sigui incrementant les càrregues dels pares i mares. I cal entendre-ho: hi ha gent que fa 40 quilòmetres per venir a entrenar, i a penes els podem pagar perquè cobreixin despeses".
"Si cal parar més setmanes, es farà"
Des de Vilanova, Marcel·lí Nieto recorda que "feia tres anys que es comentava que podia passar i mai esperàvem que la situació arribaria fins aquí". A Andalusia ja s'han dissolt per aquesta mateixa circumstància uns 400 clubs. Nieto afirma que "podia ser una de les coses que tant es parlen i que els governs no arriben a aplicar mai, però no és així". Tem efectes com que "a la comarca podria no quedar cap club, perquè és inviable tenir regularitzats entrenadors, coordinadors, fisioterapeutes, preparadors de portes i físics, quan un club té també futbol base". En el cas de la seva entitat són més de 35 persones: "impossible, i més ara que amb la crisi no es troben patrocinadors. Només se'n poden sortir els clubs amateurs més grossos, potser alguns de Tercera Divisió. Estan matant el futbol. No tot és Barça o Madrid". Recolza la vaga: "si calgués mantenir la vaga més setmanes, que es mantingui".
Un històric del futbol anoienc, Ramon Víctor, vinculat al CF Llacuna, ho té clar: "un equip amateur no podrà resistir totes aquestes despeses. És una vergonya el que ens volen fer. I més al futbol base. Aniré a manifestar-me a on faci falta". Des de l'UE Sant Maure veuen que una regularització que "afecta a desenes de persones ens podria trastocar-ho tot. Perilla la supervivència del club".
qui cobra diners paga impostos, es el normal no? Que voleu clubs al marge de la llei. Si tinc un negoci petit i m ajuda la familia, no cal regularizar res oi? Si el negoci no dona es tanca i si dona... Llegir més es paga com tothom . O ara podem tindre empresas que nomès donin petits ajuts als seus treballadors i sense donar explicacions de on gasten els diners. La llei Per tothom igual. I recordem quantes empresas han tancat per no aguantar la pressio fiscal. Vergonyos q la gent es queixi per tindre q ser legals
anonim
11 de febrer 2015.11:11h
La diferencia es que l’esport per a petits clubs NO ES UN NEGOCI, trobo perfecte que per a qui ho sigui cumpleixi la llei, pero per a qui no, que pugui seguir gaudint del futbol com a ESPORT DE... Llegir més LLEURE com ha estat fins ara.