Dilluns, 13/4/2015
1548 lectures

Les Municipals, un pas clau del Procés

Hi ha qui parla de les eleccions municipals com una primera volta de la convocatòria del 27 de setembre. I hi ha qui s'emprenya perquè aquest punt de vista deteriora o, fins i tot, adultera, diuen, una convocatòria als ajuntaments. No és una qüestió menor. Al meu entendre -voto per la primera- la qüestió nacional és important en qualsevol contesa electoral; vull dir que jo paro de fa temps l'orella al que diuen i pensen les candidatures en relació al nostre procés sobiranista. I el món municipal?, la gestió de l'Ajuntament?, la vida ciutadana? És que no és important? És clar que és important, no sóc tan pòtol per no valorar-ho com a igualadí i conciutadà dels qui votaran el dia 24 de maig, però en el moment actual no ens podem permetre de negligir el component nacional d'aquesta convocatòria que li dóna tot el significat.

Tot i haver-se repetit manta vegades, vull tornar a recordar el gran efecte del resultat de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931: el triomf dels consistoris republicans van provocar la caiguda de la Monarquia espanyola i l'exili del rei Alfons XIII. Un fet extraordinari: unes eleccions als ajuntaments van capgirar el paisatge polític a l'Estat espanyol i a Catalunya va propiciar l'esclat popular a favor de la República catalana. La història després ha estat la que ha estat, però no negarem com el poble -i per tant el municipi- té un potencial polític de primera magnitud sempre que pot votar. I aquest potencial no el podem escapçar d'entrada perquè uns vulguin considerar que la política municipal no pot entrar a “jugar” en altres “competicions”, que això és fer trampa...

Per a aquest 24 de maig les candidatures a l'Ajuntament d'Igualada, com és preceptiu, faran públics els programes, les prioritats per al mandat, les llistes de les persones escaients..., però caldrà que es manifestin clarament també en relació al Procés... A hores d'ara hi ha hagut presentacions de candidatures prosobiranistes de formacions “clàssiques”, com CiU (per ara, només l'alcaldable si no m'he descomptat) i ERC, o de més noves, com la CUP aquest dissabte; i s'han presentat d'altres que no estan per aquesta labor, com Socialistes d'Igualada, PP, PxC i Decidim Igualada. Per cert, aquesta última candidatura (formada per ICV-EUiA, Procés Constituent, Pirates i gent de Podem), a hores d'ara, la situo en aquest apartat després de llegir el manifest als mitjans i no entreveure-hi cap sintonia amb l'aspiració independentista tot i el nom tan curiós triat: recordeu el precedent “Igualada Decidim!”, el nom del col·lectiu artífex de l'èxit de la Consulta del 25A de l'any 2010, ja farà 5 anys!

L'ANC, en aquest sentit, i atenent el paper determinant que tenen els municipis en el procés cap a la Independència ha anunciat que donarà suport a les candidatures que facin públic el compromís a favor del procés que ens ha de conduir a la República catalana. L'ANC amb moltíssima gent, des de fa temps, té molt clar que ara toca sobretot jugar en clau de país i que és del tot pertinent enfocar les municipals amb la mirada posada en el 27S, perquè les polítiques municipals recolzades en el “plus” nacional seran un suport institucional fonamental per a les possibilitats del futur Estat català. D'aquí allò d'una primera volta de les eleccions...

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.