TORNAR

La Càtedra A3 d'Innovació de la pell crea un curtit ecològic, sense fer servir crom

Calçats Munich farà servir aquesta pell feta a Igualada per fabricar un dels seus models

Dimecres, 29 gener 2014. 16:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Càtedra A3 in Leather Innovation, impulsada per l’Ajuntament d’Igualada i l’Asociació Química Espanyola d’Indústries de Cuir (AQEIC) amb el segell de qualitat UPC BarcelonaTech, ha desenvolupat aquest 2013 un procés 100% ecològic per adobar les pells, que no fa servir crom ni metalls pesats i que, en canvi, fa servir extractes vegetals a partir del fruit de la tara, un arbre del continent americà.

Càtedra A3 in leather innovation

Anna Bacardit mostrant la sabatilla esportiva feta amb el cuir curtit de manera innovadora

Aquest procés, desenvolupat íntegrament a Igualada en col·laboració amb una empresa adobera local, permetrà aviat poder facilitar pells del tot ecològiques a les empreses manufactureres que fabriquen productes com ara sabates, bosses de mà o jaquetes. Com a exemple, la regidora ha exposat una sabatilla esportiva elaborada per la marca anoienca Munich.

Aquest procés ha estat desenvolupat fruit de la demanda del sector de la moda que vol donar valor afegit als seus productes fent servir materials de primera qualitat i 100% ecològics. El preu de la producció d'aquests curtits ecològics no variarà gairebé gens respecte a la manera tradicional de fer-ho ha explicat la regidora d'ensenyament i universitats de l'Ajuntament d'Igualada, Anna Bacardit, però permetrà a les empreses curtidores oferir un producte força exclusiu. Això és perquè el 90% de les pells que trobem al mercat són fetes amb crom i minerals pesats, la resta està feta amb curticions naturals, però fins ara aquest tipus de cuir tenia unes aplicacions molt limitades a conseqüència de les característiques que agafava la pell curtida mitjançant aquests processos ecològics. ''A Igualada s'ha desenvolupat un procés que permet deixar la pell amb una aparença i una consistència molt semblant a la tractada mitjançant el sistema tradicional, i això la fa molt bona per al mercat'' -ha explicat Bacardit.

Un dels avantatges d'aquest sistema en relació al que fa servir crom és, com ha explicat Bacardit l'estalvi que tindran les empreses adoberes en el tractament de les aigües residuals: ''els estractes vegetals costen molt menys d'eliminar de l'aigua que el crom, i això serà un estalvi per a les empreses''.

La regidora d'universitats ha explicat, a més, que fer servir aquest procés ecològic per curtir les pells no suposa a les empreses existents haver de fer cap inversió ni cap canvi,

La Càtedra A3 en Innovació de la Pell ha dut a terme en dos anys més de vuit mil accions per empreses del sector adober

La càtedra ha treballat els dos darrers anys per transferir coneixement i impulsar el sector de la pell. Durant l’any 2013 ha dut a terme un total de 4.100 accions per empreses majoritàriament vinculades a la pell de qualitat i, en conjunt, des de la seva creació l’any 2012, ha executat 8.400 accions directes per les empreses.

Anna Bacardit, regidora d’Ensenyament i Universitats i directora de la càtedra, destaca que “en aquests dos anys hem apostat per la innovació, la formació, la sostenibilitat ambiental i, sobretot, pel servei directe i a la mida de les empreses, i els resultats han estat altament satisfactoris”. La càtedra duu a terme accions d’assessorament per a la indústria adobera i les seves auxiliars, les ajuda en el desenvolupament de productes, coordina conjuntament amb elles projectes d’investigació i, en definitiva, actua “com un pont directe de transferència de coneixement entre el món universitari i el productiu, amb l’únic objectiu d’enfortir aquest últim i fer-lo més competitiu”.

Durant l’any 2013, la Càtedra A3 ha comptat amb deu investigadors, deu auxiliars docents, dotze becaris i set estudiants de doctorat, que han fet possibles aquestes més de quatre mil accions. En el camp de la formació, s’han dut a terme actuacions formatives sota demandes concretes d’algunes empreses i s’ha contribuït a nodrir el Màster en Enginyeria del Cuir que imparteix l’Escola d’Enginyeria d’Igualada (EEI) i a acompanyar també doctorands i tesis.

En l’àmbit de la recerca, s’han treballat línies de noves tecnologies i materials específics per al sector de la pell, línies de biotecnologia enfocada a assolir processos mediambientals més nets i línies d’investigació de materials innovadors aplicats a la pell, el paper i el tèxtil. El 2013 es van concretar contractes d’investigació i desenvolupament (I+D+i) amb multinacionals finlandeses, xineses i espanyoles i es va participar en cinc projectes nacionals i internacionals.

Pel que fa a la transferència de tecnologia a les empreses, s’han dut a terme peritatges i assessoraments a mida per a indústries químiques, adoberes i papereres, amb mesurament de pells i patrons, informes sobre la qualitat de la matèria primera, disseny de plantes, gestió mediambiental o implantació de normes, entre altres. El laboratori de la càtedra ha efectuat 3.800 serveis a tercers, amb estudis d’eficiència de nous productes, acabats de producte, estudis de nous productes amb sortida de mercat, assaigs i anàlisis no només per l’adoberia, el tèxtil o la papereria sinó també per l’agricultura, la jardineria i el tractament d’aigües. Des d’Igualada, l’últim any es va fer assessorament tècnic i peritatges per empreses com, per exemple, Loewe o Inditex.

Finalment, des de la Càtedra A3 també s’han fet accions de divulgació destinades a acostar el coneixement científic i tecnològic als sectors industrials i, alhora, a la societat en general. Aquest mes de gener, vistos els bons resultats dels dos primers anys de funcionament, s’ha signat la incorporació del clúster del tèxtil de la capital de l’Anoia, de manera que la càtedra passa a denominar-se des d’aquest mateix any Càtedra A3 en Innovació del Tèxtil, la Moda i la Pell. D’aquesta manera, el seu potencial investigador arribarà des d’ara també a aquest sector.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.