TORNAR

‘Encara hi pot haver bolets fins el desembre’

L’expert del CTFC Juan Martínez afirma que la temporada es pot allargar a la Catalunya Central i, sobretot, al prelitoral

Dimarts, 2 novembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
‘Els bolets no són només un aliment; cal entendre la seva funció als boscos’, afirma Juan Martínez, micòleg del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. L’expert va ser aquest divendres a l’AIICA, per oferir una interessant xerrada sobre el món dels bolets. De manera pedagògica i molt planera, Martínez va explicar trucs per a reconèixer els bolets —i estalviar-se algun ensurt—, així com el paper que juguen per als ecosistemes silvícoles.

Previsions campanya boletaire - Font: CTFC

El micòleg, amb un dels assistents a la xerrada

Segons Juan Martínez, la temporada de bolets als Pirineus ‘ja es pot donar pràcticament per acabada’. Enguany l’època dels bolets s’ha avançat molt, a causa de les pluges d’agost i setembre, ‘però després ha deixat de ploure i ha fet molt vent, per la qual cosa s’ha assecat molt el bosc’, explica. La temporada no serà tan bona com la de l’any passat ‘però hi ha zones on sí que ha anat plovent, per la qual cosa la mitjana no serà tan dolenta’, afirma l’expert. Pel que fa a la Catalunya central —i sobretot al prelitoral— ‘encara hi pot haver bolets fins el desembre’. Als boscos de pi blanc i pinassa ‘ara és l’època de la llenega, encara que dependrà de la pluja i del vent que faci’, diu Juan Martínez.

Pagar per recollir bolets

El micòleg també va parlar de la creixent afició per anar a buscar bolets, i opinava que ‘A Catalunya encara ens falta cultura micològica: últimament hi ha molts boletaires, però no coneixen prou els bolets. En una enquesta que vam realitzar, ens vam adonar que la gran majoria coneix només quatre espècies’, explica. Per això no veuria amb mals ulls iniciatives com oferir un servei de guia pel bosc, com ja es fa en zones de Castella i Lleó: ‘És interessant que la gent conegui els bolets i el bosc; els bolets tenen un paper important en l’ecosistema i a vegades ens n’oblidem’. L’expert afirma que ‘també hi ha molt incivisme; nosaltres ens hem trobat parcel·les que estudiem, que estan degudament tancades, amb deixalles a dins!’. De fet, en un sondeig realitzat pel CTFC, ‘el 33% de les persones estarien disposades a pagar per anar a buscar bolets, a canvi és clar d’uns serveis: en d’altres zones s’ofereixen punts d’identificació dels bolets, serveis d’hostaleria especialitzats, guies...’, explica.

Martínez també va parlar dels tres grans projectes en els quals es treballa actualment al CTF: en primer lloc, un estudi per identificar quins i quants bolets produeixen els diversos boscos; després, cercar tècniques silvícoles que permetin augmentar-ne la quantitat; finalment, veure com es pot aprofitar tot això per al desenvolupament rural local.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.