TORNAR

Japó, amenaça o oportunitat?

7 dies de mercat

Dilluns, 14 març 2011. 18:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Setmana de pèrdues en els mercats arran de factors que perduren com el conflicte a Líbia o el problema del deute perifèric i nous factors que han entrat a escena com el desastre produït pel terratrèmol al Japó.

L'impacte podria rondar el 3,0% del PIB, un impacte més gran que el del terratrèmol de Kobe per ser de major magnitud (l’actual 8,9 en l'escala sísmica, més de 10.000 desapareguts i danys a centrals energètiques a més del dany a les infraestructures). El cost econòmic vindria de la interrupció de l'activitat empresarial, xifra que podria veure's agreujada si l'estalvi per 'precaució' de les llars augmenta. Encara que hi haurà una major despesa pública com esforç de reconstrucció, no compensarà el deteriorament de la demanda domèstica.

El PIB del Japó va créixer llavors només un 0,5% [qoq] en el 1T95 (el terratrèmol va ser el 17 de gener) però va créixer un 3,3% desde 2T95-4T95, del que es dedueix que no va haver afectació en termes de PIB en els trimestres que van seguir al terratrèmol

El perjudici econòmic del pitjor terratrèmol-tsunami del Japó procedeix de dues vies:

1.Limitació del subministrament elèctric: algunes plantes elèctriques i nuclears han estat danyades, el que limitarà el subministrament elèctric a llars i empreses.

2.Limitació de les comunicacions: la interrupció de les comunicacions per carretera, tren i per aire restringiran la producció industrial.

A nivell nacional

Moody’s rebaixava el ràting a Espanya. En aquest sentit en la darrera cimera per tractar el problema del deute perifèric es va decidir concedir una pròrroga a Grècia, un nou pla d’ajust a Portugal i Espanya i una imposició a Irlanda perquè pugi el seu impost de societats

Aquesta setmana hem vist també molta volatilitat en el preu del barril de cru i en el canvi euro/dòlar. Aquest últim ha oscil·lat per sobre dels 1,40 i per sota dels 1,38. Aquests moviments han estat a favor de l’euro per les paraules de Trichet d’una possible puja dels tipus pels pròxims mesos i en contra de l’euro per la baixada de ràting per part de Moody’s a països perifèrics.

Pel que fa a les dades que posàvem de relleu la setmana passada, les peticions setmanals de desocupació als Estats Units no varen mostrar canvis i el que si que va mostrar símptomes de clara millora van ser les vendes minoristes que suposa una millora en el ritme de despesa privada americana. A Alemanya la producció industrial va créixer un 1,8% en el mes i les comandes un 2.9%, ambdues xifres per sobre de l’esperat

Aquesta setmana hem d’estar atents a l’indicador de confiança empresarial que ens doni la ZEW a Alemanya i de la balança comercial del mes de gener de la zona euro

Veurem que passa.....

Miquel Bernadí Llucià

Dept Suport Inversions

CatalunyaCaixa Inversió S.G.I.I.C

Tlf: 93 484 78 52


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.