TORNAR

Patates amb bolets

Dijous, 26 novembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La iaia Montserrat ens proposa aquesta setmana un plat, tradicional i de fet antic, d'aquells que se'n diuen plats de 'iaies', dels que se n'ha menjat tota la vida. Seguint amb receptes elaborades amb bolets, aquesta vegada seran patates i bolets, ja que de patates, abans, n'hi havia tot l'any a totes les cases. La iaia ens recorda que aquest plat es pot fer amb algunes variants, però que els bolets i la carn, ja sigui amb botifarra o cansalada, no hi pot faltar.

Patates amb bolets

Ingredients

3 quilos de patates

aigua i sal per bullirles

3 cebes de Figueres

un cap d'alls

mig quilo de tomàquet fregit

abundant oli d'oliva

un quilo de bona botifarra crua

i un quilet de bolets que poden ser variats; van molt be els fredolics, les cames de perdiu, els blanquets, les potes de rata etc.

Elaboració

Els bolets que farem servir per aquesta recepta solen ser els que no tenen tan bon cartell però que per aquest plat resulten moltíssim. Els podem tenir ja bullits o passats per la paella.

Posarem la botifarra a la paella grossa amb l'oli i es fregeixi fins a enrossir-la i la retirem a part. Amb l'oli que tenim a la paella hi posarem primer les cebes picades (millor amb minipimer o un dos tres) que quedin un puré i es van enrossint. Abans que estiguin totalment roses s'hi afegeixen els alls també picats i ja podem barrejar-hi els bolets donant-hi uns quants tombs que s'agermani amb el sofregit. Quant tot ja sigui rosset s'hi tira el tomàquet que com que ja el tenim fregit només el passarem una mica.

A part haurem preparat les patates pelades i bullides i aixafades amb forquilla, i les anirem barrejant a la paella amb el sofregit i els bolets, que sigui com una gran truita de patates, sempre és millor que el fons es rossegi una miqueta.

Al final posarem la botifarra a trossets per sobre de les patates i ja ho podrem dur a taula. Bon profit!

La iaia Montserrat recorda que aquest plat es pot fer amb cansalada, botifarra negra, etc 'i serien les famoses patates emmascarades que menjaven els pagesos a l'hivern, perquè de tot això en tenien al rebost i els bolets no faltaven en cap pagesia, uns bolets que posaven amb sal, al bany maria, assecats etc. I evidentment de tocino no cal dir, ja que abans es feia la matança del porc; la botifarra la posaven amb tupina, una de les coses que han desaparegut de les nostres cuines i que els grans en tenim un bon record'.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.