TORNAR

Clinton o Trump? Dues anoienques expliquen la seva visió sobre la contesa electoral americana

Un cop d’ull des d’Igualada i Massachussets sobre les eleccions d’avui

gent
Dimarts, 8 novembre 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La primera economia del planeta decideix avui dimarts 8 de novembre quin serà el seu màxim mandatari els propers quatre anys. No es recorda una contesa amb tanta animadversió personal entre els dos oponents com la que enfrontarà  la demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump, que amb matisos, parteixen de posicions antitètiques. Anoiadiari ha contactat amb dues 'anoienques', una a cada banda de l'oceà, per saber dels seus punts de vista sobre aquestes eleccions.

El primer dimarts després del primer dilluns de novembre de cada quatre anys els Estats Units trien el seu president. La data és una reminisciència de l'etapa més rural del país, quan es va triar votar en una època que s'hagués acabat la collita, una jornada que no coincidís amb Tots Sants i un dia de la setmana on si s'havia d'anar a votar a un punt molt allunyat no s'hagués de començar a viatjar un diumenge, dia festiu. Enguany, els electors cridats a votar són uns 227 milions i tenen com a opcions principals Hillary Clinton, demòcrata, i Donald Trump, republicà. Dues anoienques, una d'adopció, Stephanie Marko, que viu a Igualada, i Ruth Aguilera, igualadina que viu a Massachussets, ens expliquen des de les seves perspectives, a una i altra banda de l'Atlàntic, què representen aquestes eleccions i com es viuen. 

Stephanie Marko, davant la seu de StiketsL'emprenedora Stephanie Marko és l'ànima de la companyia Stikets, que ven etiquetes personalitzades arreu del món. Ella, arrelada a Catalunya, va néixer als Estats Units i no ha oblidat aquest origen. És més, viu amb intensitat la data d'aquest 8 de novembre. Recolza Hillary Clinton i no és una adhesió recent. "Ja el 2008, durant les primàries demòcrates, vaig fer campanya per Hillary que competia amb Obama" explica. Ara, ja ha votat per la candidata demòcrata. Puntualitza que la pugna entre Trump i Clinton és molt tancada en part pel sistema electoral americà, on qui guanya en cada estat s'emporta tots els representants de la demarcació, independentment de la relació percentual dels vots (aquest model preval en 48 dels 50 estats). Així, al seu estat natal, "Dakota del Sud, al mig oest, la majoria és republicana i favorable a Trump, i tots els representants se'ls quedarà segurament ell". 

La mobilització de les minories, decisiva

Tota la zona del Midwest, com assenyalen la majoria dels mapes que s'analitzen aquests dies, és "clarament republicana". I és un dels bastions de Trump, un candidat dretanista molt del gust de les famílies conservadores. "Fa dues setmanes semblava ben clar que guanyaria Hillary" explica Stephanie Marko "ho tenia fet, però el sorgiment de les notícies sobre les investigacions de l'FBI ho ha alterat tot. No està gens clar. Un dels estats claus és Florida, on hi ha una comunitat llatina molt gran i alguns dels quals ja han votat. La qüestió és si els afroamericans es mobilitzaran" per Clinton. Les minories són més proclius a votar la candidatura demòcrata, mentre que "els homes blancs sense estudis són molt favorables a Trump". 

Un dels fets determinants és que "hi ha un vot molt nítid que no és a favor de Hillary, sinó en contra de Trump. I aquest electorat, quan va veure fa setmanes que Trump anava molt per darrere es va desmobilitzar". Per Stephanie Marko "ara la clau és si es torna a moure aquest 'No a Trump'. Fins fa no res semblava impossible que guanyés". La fundadora de Stikets explica que "fa por pensar el què pot fer Trump. Pot tirar moltes reformes enrere i significarà, si guanya, que els Estats Units es tanquin en ells mateixos. I ja hem vist que quan això ha passat, les coses han anat malament per a tothom". 

"No està bé del cap"

Stephanie Marko és categòrica sobre el multimilionari: "no està bé del cap. Ningú que hi toqui envia piulades insultants a les 3 de la matinada". Es remet a que fins i tot els conservadors britànics "que van votar a favor del Brexit no votarien, en canvi, a Trump". Veu que la candidata demòcrata, Hillary Clinton, "ha estat tractada amb molta malícia i no només per ser dona. Homes i dones li tenen molt d'odi. No crec que s'ho mereixi". 

També defensa la figura d'Obama i creu que "el que ha passat durant els mandats d'Obama no s'havia vist mai. Se li ha tingut una gran manca de respecte. Sempre, als Estats Units, quan un president sortia escollit, passava a ser el president de tothom. Ara no ha estat així. La situació és molt tensa. I sobre els atacs a Hillary m'agradaria saber qui ha mogut la investigació de l'FBI en aquest moment". 

"És que pot ser que guanyi Trump"

Ruth Aguilera és des de fa anys a Massachussets, un dels estats de la costa atlàntica. Una zona de tradició demòcrata i on Clinton sembla que guanyarà. Amb tot, la igualadina admet que "ara, les darreres enquestes, mostren una situació molt frec a frec. És que realment pot ser que guanyi Trump". Comenta que "les enquestes no són prou fiables, perquè algunes estan basades en els paràmetres de les eleccions del 2004".

El factor clau, per a Ruth Aguilera, serà l'abstenció en "alguns dels estats i de certs col·lectius". Veu la nació "molt fraccionada. A grans trets, els estats costers són més favorables als demòcrates i a Hillary, mentre que a l'interior, al Midwest, Trump té molta força". Enumera que hi ha estats que sempre són determinants i que és on realment es debat l'elecció, com Florida o Ohio, però "també New Hampshire, que no és gaire conegut, però té molta importància".

El mandat d'Obama ha influït "moltíssim", en la seva opinió, ja que "el país s'ha partit per la meitat. Hi ha molts ciutadans negres enfadats perquè ni tan sols amb la presidència d'un d'ells ha millorat les seves condicions, com és el cas dels assassinats per part de la policia". Uns altres dels factors que han creat la dissensió són les intervencions exteriors, com és el cas de Líbia, o la introducció de l'assegurança mèdica anomenada popularment 'Obamacare'.

"Hi ha gent molt a favor de Donald Trump" segueix Aguilera i "des de fora sembla una barbaritat, molta gent no s'atreveix a dir-ho obertament, però el votaran. Molts amics meus. Hi ha un vot ocult favorable a Trump que acabarà sortint. El país està molt pendent, serà una bogeria, perquè realment la cosa entre els dos oponents és molt tancada".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.