TORNAR

Un igualadí participa en un intercanvi de 'supporters' Barça-Sunderland que grava Netflix

Un projecte de Football Joe sobre el contrast entre cultures futbolístiques amb un anoienc de protagonista

gent
Dilluns, 24 desembre 2018. 09:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Permetre que un aficionat català conegui com es viu el futbol a Anglaterra, amb el simpàtic equip del Sunderland, conegut pel seu futbol tosc però noble, i a la vegada que un anglès vegi de primera mà l'espectacular Camp Nou, Messi i el joc de combinació. Aquest és l'objectiu d'un documental que impulsa la plataforma Netflix, amb protagonista igualadí. Va veure com el Sunderland remuntava al Bristol Rovers.

Un dels anoiencs més ubicus entre els 120.000 habitants de la comarca, Arnau Mateu, es va plantar a Anglaterra per protagonitzar un documental per a la cadena Netflix. Amb el motiu 'fan swap' -intercanvi de fans-, l'igualadí i culer fervent va ser acollit per un aficionat del Sunderland, Craig, i va anar a veure un partit d'aquest equip. La producció tracta el contrast entre les dues cultures futbolístiques.  Arnau va tenir una proposta que demanaven "un aficionat de la lliga que parlés bon anglès i sapiguès actuar. Els vaig enviar un vídeo i els vaig convèncer. A mi em va agradar molt, treballar per Netflix i Football Joe, una agència molt important. Viure això és fantàstic".

Primera presa de contacte, en un pub anglès clàssicA Sunderland el va sorprendre "una població força bonica, però hi feia un fred exagerat. Feia un vent terrible, nevava i ells mateixos deien que era el dia més fred de l'any. Només tenien ganes que s'acabés el partit. I el futbol que fan, bé, no és gaire elaborat". El Sunderland havia estat a la Premier League, però ara ha caigut a l'equivalent a una Segona B. Amb tot, un milionari americà "l'ha comprat i ara volen tornar cap amunt". Entre els jugadors que han vestit la samarreta del Sunderland, per exemple, hi ha Bolo Zenden, un ex barcelonista. 

Justament "van tenir un jugador català, que es deia Arnau Riera. Quan van sentir el meu nom van recordar que havia passat per allà... però no jugava gaire" explica. "És un poble i ho viuen molt. Imagineu, 28.000 persones al camp, en el que seria un Segona B. Havien estat un equip important, però l'any passat van guanyar només dos partits. Estaven molt deprimits". 

En aquest partit on va acudir el jove igualadí, "el Sunderland va començar perdent i va acabar remuntant". Va veure l'afició del Sunderland com "molt vivencial, amb majoria d'homes de mitjana edat. I cinc minuts abans de la mitja part van tots cap al bar. Si hi ha gol en aquell moment, se'l perden". El viatge de Londres a Sunderland són "tres hores i mitja de tren", una immersió a l'Anglaterra profunda. Ara, s'estudia gravar la tornada del viatge, a Barcelona, on Craig ha de veure el Barça.


1 Comentaris

M

Marisol

Igualada

27 de desembre 2018.14:36h

Respondre

Una curiositat lingüística, que potser algú més format que jo pot ampliar :
existeix ”ubiquïtat” en català, però al wordreference ”ubicu” com a adjectiu no surt. En altres... Llegir més fonts que he consultat sí surt ”ubic , ubiqua” Seria l’equivalent a ”omnipresent”, en anglès ”ubiquous”
interpreto doncs que el mot correcte és ”ubic” :-)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.