Un propòsit assumible per Cap d’Any

Malgrat que cada vegada mirem més els programes de televisió “a la carta”, per internet, a gairebé totes les cases hi continua havent com a mínim un televisor. Anys enrere, quan va aparèixer la televisió i només hi havia canals espanyols, podem dir que la majoria de llars catalanes van cedir un lloc preferencial del menjador o la sala d'estar a un "espanyolet" que, mitjançant la caixa tonta, els anava imposant subtilment el castellà (que fins aleshores havia estat impenetrable en moltes famílies) i tot el marc de referència espanyol, o francès en el cas dels catalans del nord. Amb els anys, per sort, hem anat tenint més o menys oferta de canals en català, sempre minsa al costat de la dels canals espanyols que s’ha multiplicat exageradament.

El fet que parli d'això és perquè aquests dies hi ha canvis amb el tema de les freqüències dels canals de televisió digitals. Està previst que abans de Cap d'Any tothom hagi hagut de resintonitzar els canals dels seus televisors. Jo vull proposar que ho aprofitem per fer un canvi molt senzill, però que pot ser molt efectiu. Es tracta de reorganitzar la nostra graella de canals en clau catalana.

Som molts els que ja fa anys que ho hem fet, però sóc conscient que hi ha gent que arrossega les inèrcies del passat, mantenint l'orde dels canals com fa 30 anys: TVE1, TVE2, TV3, etc (per cert, que poc autocentrats que estaven els de TVC quan van decidir batejar-la com la "tercera"). Nosaltres, a casa, amb 15 canals ja en fem prou i de sobres. De fet, mirem ben poc la tele. De l’1 al 10 hi tenim els canals en català que ens arriben (d'àmbit principatí i d'àmbit local), i a partir de l’11, n’hi tenim mitja dotzena d'espanyols (que no caldrien, però puntualment poden anar bé per evadir-se mirant alguna pel·lícula).

Aquests dies de Nadal, tots voltarem per casa dels pares, dels avis o d’altres familiars i amics. A més d’un, sobretot de la meva quinta en amunt i com més grans encara més, em sembla que això de resintonitzar els canals els fa mandra (perquè cal tenir una mínima pràctica per entendre els comandaments a distància i els menús dels televisors), i deixen la graella tal i com els apareix per defecte. I si els ho fa segons quin instal·lador d'antenes, possiblement també els deixarà els programes en clau espanyola. La meva proposta és que aprofitem la visita per oferir-nos per resintonitzar els canals a tothom qui convingui (que per això no cal enfilar-se a l'antena, que això és competència dels instal·ladors homologats). 

Així doncs, comencem l’any amb la llista de canals més polida. Prioritzem els canals catalans, i deixem de banda molts altres canals totalment prescindibles (sobretot els privats) que a més a més d'espanyolitzar-nos, també ens empobreixen culturalment amb programes que són molt deplorables. Si esporgueu i feu una mica  d'endreça i de neteja, no tindreu la sensació de perdre tant de temps quan feu zàping.

I encara que fem això, la tele ens continuarà espanyolitzant perquè, fins i tot els canals catalans, sovint actuen com a cavalls de Troia de l'espanyolització. Sembla mentida que a TVC sigui tan difícil sentir un anunci de joguines en català (estic ben convençut que el cost de doblar un anunci ha de ser ridícul, si el comparem amb les tarifes que paguen per emetre'l). És deixadesa de les empreses, i poc amor propi per part dels responsables de la institució. Lògicament que hem de mirar de canviar-ho però, ara com ara, és el que tenim i ens hi hem de conformar. I sort n'hem tingut dels canals catalans que, malgrat totes les seves mancances (que en podríem fer un article molt i molt llarg), han permès que molta gent amb ganes d’integrar-se es pogués familiaritzar amb el català.

Algú pot pensar que tot això són collonades i que ara ja no cal, que ara hi ha més independentistes que mai i que sembla que ho tenim tot guanyat. Potser sí, però jo el que percebo és que fins i tot molts independentistes ja estan espanyolitzats fins al moll de l'ós. 

Malauradament, això que proposo, al País Valencià no es pot fer per manca d'oferta de canals en llengua pròpia, perquè els polítics corruptes i botiflers ho han trinxat i tancat tot. 

Confio haver-me sabut explicar. Salut i independència!

Altres articles de Jaume Piquer i Jordana

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.