Dissabte, 18/9/2021
2062 lectures

‘Annette’ de Leos Carax

Després del triomf de 'Holy motors' (2012) al Festival de Cinema de Canes fa nou anys, Leos Carax inaugurava enguany el 74è Festival de Canes amb una nova proposta experimental, 'Annette', pel·lícula per la qual el cineasta francès va ser mereixedor del guardó a millor director. Aquest sisè llargmetratge de Leos Carax és una coproducció internacional rodada en anglès, ambientada a Los Angeles i té una banda sonora del duet que conforma la banda Sparks, els compositors i guionistes Ron i Russell Mael.

'Annette' es presenta sota un suggeridor format de film musical amb molts moments recitats, de plantejament agosarat i carregat de sumptuosa plasticitat. L'esperit trencador de Leos Carax s'enfronta a l'impossible sense por al ridícul, allunyat, però una mica de l'extremisme i la rauxa que caracteritza la seva obra. La trama segueix la història d'una parella d'èxit formada per una famosa cantant, Ann Defrasnoux (Marion Cotillard), i un humorista d'humor corrosiu, Henry McHenry (Adam Driver), que veuen com els canvia la vida a partir del naixement de la seva filla, Annette.

Si el film juga la carta de la fantasia i la irrealitat, plena d'atmosferes pesades, farcida d'imatges sobreposades i textures bigarrades, l'aparició en escena de la criatura Annette engrandeix l'esberla que fractura la realitat accentuant el vessant més oníric i surrealista. Ens trobem així davant d'un excessiu melodrama romàntic d'alè operístic de tragicitat sublimada. En la seva relació amb el món de l'espectacle, ja veiem ben aviat una diva de l'òpera que mor cada dia en la seva representació damunt l'escenari mentre el provocador i nihilista comediant demana que el matin enmig de l'actuació.

La parella viu assetjada per dimonis i visions interiors fatalistes. La presència de titulars d'una revista de xafarderies que es fa ressò de la vida social de la glamurosa i radiant parella fa preveure la seva futura dissort mentre evoquem històries com el clàssic 'Ha nacido una estrella' i les seves diverses versions. L'estranyesa i l'excentricitat s'apodera encara més del relat amb aquesta presència del nadó, creació animatrònic articulada com un titella, una mena de Pinotxo femení.

Pel que fa al repartiment convé apuntar que el paper de Marion Cotillard és bastant subsidiari del que protagonitza Adam Driver, qui destaca pel seu valuós esforç interpretatiu, encara que ens faci enyorar una mica el desbordament i la imprevisibilitat de l'actor fetitxe de Carax, Denis Lavant. Esmentar que el mateix Leos Carax o els components de Sparks apareixen durant l'arrancada del film en un primer número musical cantant, 'So May We Start', iniciat en un estudi de gravació i que després té continuïtat al carrer.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.