Divendres, 23/10/2015
1775 lectures

Crim i càstig: “Irrational man” de Woody Allen

Un imparable Woody Allen estrena un juganer film sobre la variant de la figura del crim perfecte a “Irrational man”. La seva nova i desimbolta proposta ens presenta a Abe Lucas (Joaquin Phoenix), un professor de filosofia deprimit destinat a una petita universitat de províncies, l’arribada del qual desvetllarà ben aviat l’interès de dues dones ben diferents. Una companya docent casada, Rita Richard (Parker Posey), anhela trencar la rutina i l’avorriment de la seva vida per tenir una aventura passional i fugir a Europa. D’altra banda, Jill Pollard (Emma Stone –tant encisadora com a “Magia a la luz de la luna”), jove estudiant de filosofia i propensa al romanticisme, que malgrat està promesa amb un company de campus, progressivament se sent atreta pietosament pel trist i desgraciat professor.

Les relacions afectives semblen sembrar la llavor d’una nova comèdia romàntica a tres bandes, però aquesta intriga sentimental es nodrirà dels enrevessats dilemes morals i ètics sobre l’assassinat, un territori relliscós que ens porta al repertori de temes continguts en films tan notables com “Delitos y faltas” o “Match Point”. L’atzar d’una conversa aliena en un restaurant sobre un jutge injust, que caldria penalitzar pel mal que comet a terceres persones, serà el clic definitiu que farà despertar a la vida a l’ensopit i desmotivat professor. Abe troba en el motiu del crim justicier l’impuls vital que cercava en la seva dissortada vida, encomanant-se d’alguna manera dels asfixiants neguits que tenallaven a Raskolnikov i que l’aboquen a l’assassinat a “Crim i càstig” de Dostoievski.

Un refregit de cites filosòfiques de Kant, Kierkegard i els existencialistes en aquest campus universitari serviran per conduir-nos amb aparent lleugeresa vers un lúdic joc d’especulacions i raonaments que giren sobre la necessitat o la condemna d’un crim benintencionat. I amb plaer i entusiasme ens capfiquem i ens deixem atrapar en el pantanós i seductor territori de la perfídia humana amb totes les seves intrigues, sospites, hipòtesis, conjures, complicitats, culpes i càstigs.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.