Dimarts, 22/12/2015
2445 lectures

El 20-D a Igualada

Igualada també ha dit la seva a les eleccions generals d’aquest diumenge al Congrés dels Diputats. Amb una participació tres punts més alta a la de fa quatre anys, els igualadins amb dret a vot han acudit a les urnes. Que pugi la participació és positiu però sobta que, amb aquesta dada, les municipals es converteixin en les tres eleccions d’aquest 2015 amb menys participants: 58,9% de votants a les municipals del maig, 79,4% a les autonòmiques del setembre i 70,4% a les generals de diumenge.

La força guanyadora ha estat Democràcia i Llibertat. Tot i la patacada arreu del país, aguanta el primer lloc a Igualada i Marc Castells es penja una nova medalla a la solapa a l’hora de fer-se sentir al carrer de Còrsega amb el 25% dels vots, mentre que la mitjana arreu del país ha estat del 15%. Ara bé, en nombre de sufragis, a la ciutat, DiL ha perdut 3.000 vots respecte fa quatre anys. En segona posició, ERC se situa al 21% dels suports amb 2.500 vots més en comparació amb el 2011 i arriba fins als 4.243 suports. A la tercera posició, En Comú Podem fa un resultat contundent en una ciutat conservadora com Igualada amb el 17,79% dels vots i 3.527 suports, tot sumant 2.500 nous electors respecte fa quatre anys. És una incògnita saber com hauria quedat repartit el vot d’ERC i En Comú Podem en el cas que la CUP s’hagués presentat a les eleccions.

El PSC creix en vots respecte les altres dues cites electorals d’aquest any: supera els dos mil vots de les municipals i les autonòmiques tot escalant fins als 2.447 suports i el 12,3%, tot i que són 1.000 menys respecte fa quatre anys. Ciutadans ha quedat relegat a la cinquena plaça i molts d’aquells votants d’esquerres que van confiar-hi a les autonòmiques no ho han fet en aquestes i els han deixat amb 1.885 vots i el 9,5% de suports a Igualada. El PP perd 1.000 vots respecte els comicis de fa quatre anys amb 1.857 suports i el 9,3%, tot i que és el seu millor resultat de les tres cites d’aquest 2015.

Com que tanquem un any marcat per tres eleccions de vital importància com són les municipals, les catalanes i les espanyoles, amb els números damunt de la taula podem dir que Igualada ha girat a l’esquerra i acaba aquest any amb una majoria de les forces d’esquerres que no hi va haver ni a les municipals ni tampoc a les autonòmiques. Aquest gir a l’esquerra es reprodueix, igualment, a Catalunya i al conjunt de l’Estat espanyol. Una altra conclusió és que a Igualada hi ha partits que acaben el cicle electoral d’aquest 2015 amb tendència positiva (ERC, PSC, En Comú Podem i PP) i altres amb tendència negativa (Democràcia i Llibertat, Ciutadans i Unió), tot i que és massa complex comparar unes eleccions amb unes altres.

Si no hi ha noves convocatòries electorals, cosa que sembla difícil a hores d’ara, les properes eleccions no arribarien fins el 2019 amb les europees i les municipals. Iniciaríem, en principi, tres anys sense la pressió de les cites electorals. Tres anys de “calma” en els quals seria desitjable que els governs es centressin a governar i l’oposició a construir alternatives. A falta de veure com acaba el calendari, en les valoracions d’ahir tots els representants polítics van coincidir en una recepta per al nou cicle que comença: diàleg. Es poden obrir noves finestres en diversos fronts.

2 Comentaris

A

AM

22 de desembre 2015.10:30h

Respondre

Crec que les conclusions d’aquest article tenen un biaix molt important, Jordi. A Catalunya es dóna el que és conegut com a ”vot dual”, que significa que els electors es comporten de manera... Llegir més molt diferent depenent de si es tracta d’eleccions catalanes o espanyoles. I això per no afegir-hi, cosa ja més generalitzada, la volatilitat del vot a les eleccions municipals, on sovint el color de les candidatures no és la característica més determinant per rebre el suport dels electors. Per tant, fer comparacions de comportament electoral entre unes i altres crec que no és gaire bona idea.

Dit això, assenyalar que el teu article passa per sobre, intencionadament o no, de la forta davallada en els resultats del PSC, de qui no n’escrius el diferencial de vot respecte 2011, i fins i tot arribes a dir, després de les patacades consecutives que s’està enduent darrerament, que és un dels partits que ”acaben el cicle electoral d’aquest 2015 amb tendència positiva”. Home, no fotem. I val a dir que també hi inclous el PP entre aquests últims, tot i que apuntes que ”perd 1.000 vots respecte els comicis de fa quatre anys”.

Si ens atenem a les darreres eleccions espanyoles, que és amb el que caldria comparar els resultats del 20D pel que he comentat abans, el PSC ha perdut més de 1.000 vots a la ciutat (com el PP). Passa de ser segona força amb 3.482 vots (18,8%) el 2011, a ser quarta força amb 2.447 vots (12,4%) el 2015. Per no allargar la mirada fins 2008, quan eren primera força amb 7.276 vots, un 37,4%: o sigui, perden 4.829 votants en dues eleccions consecutives. D’això crec que se’n diu patacada molt i molt important. I amb tendència de llarg abast, que no cosa puntual. Davallada important per tant també en aquestes últimes, tant del PSC (-1.035), com del PP (-1.049), com, sobretot i molt passat per alt arreu (per què serà que no se’n parla gaire?), de CDC i aliats: de 7.858 vots (42,5%) el 2011 a 4.972 (25%) el 2015, deixant-se 2.886 votants pel camí. Déu n’hi do. I més si tenim en compte, per tots plegats, que el diumenge a Igualada van votar 1.200 persones més que el 2011 i el 2008.

A

AM

22 de desembre 2015.10:58h

Eps, sí que cites els 1.000 vots menys del PSC, m’he colat. Però la resta val igualment, i l’anàlisi i les conclusions em semblen igualment esbiaixades.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.