Dimecres, 6/7/2016
3381 lectures

Un centre cívic pel nord d’Igualada

El curs acaba amb una bona notícia per Igualada: d’aquí tres anys la ciutat tindrà un nou centre cívic al nord pels veïns del Poble Sec, Set Camins i les Comes. Serà el quart centre cívic que es construeix, el tercer municipal, i que se suma a dos equipaments més que fan certes funcions de centre cívic com són el Casal del Passeig i la Kaserna. L’alta utilització d’aquests equipaments amb cues cada vegada que s’obren les inscripcions trimestrals feia necessari, des de fa temps, la posada en marxa d’un nou equipament cívic al nord de la ciutat, ja que els actuals estan a l’oest, sud i est.

Un centre cívic al nord equilibra la ciutat, l’eixampla, i es fuig d’una tendència massa habitual els darrers anys de que tot, tot i tot ha de passar al centre. Cal fer la ciutat cada vegada més ampla, donar protagonisme a altres zones i repartir els equipaments públics: descentralitzar. Un cop estigui obert, el Centre Cívic Nord crearà una nova centralitat a la zona de l’avinguda de Catalunya i del carrer de Sant Martí de Tous, en un sector faltat d’espais referents. A més, farà que igualadins que potser no trepitgen aquesta zona habitualment, s’hi desplacin gràcies al centre cívic, tal i com ha passat amb el Centre Cívic de Fàtima que va ser el primer de la ciutat tot actuant d’element dinamitzar del barri.

A partir d’aquí, faria tres consideracions al projecte. La primera és un prec perquè el Centre Cívic Nord inclogui una biblioteca i una sala d’estudi. Pels estudiants de la ciutat, la Biblioteca Central ha arribat a un punt de col·lapse en moltes èpoques de l’any, sobretot quan s’apropen exàmens. Els barris del Poble Sec, Set Camins i les Comes són els que concentren un grau més alt d’estudiants d’ESO, Batxillerat, universitat o cicles formatius i, per tant, és necessari que aprofitant que es fa un nou equipament cívic municipal, se'ls ofereixin espais d’estudi i biblioteca. És imprescindible incorporar-ho al projecte.

La segona consideració és preguntar si, disposats a buscar un solar per fer el Centre Cívic, no s’hagués pogut aprofitar l’immens solar municipal que hi ha darrere l’Hospital enlloc de comprar un solar privat per 350.000 euros entre l’Hotel Amèrica i les cotxeres de la Hispano. Al costat de l’Hospital, el CAP i Àuria Fundació, s’hagués pogut consolidar una zona d’equipaments, generar nou espai públic i aprofitar la propietat municipal de l’espai.

I la tercera consideració és un altre prec: cal aprofitar la construcció del Centre Cívic Nord per acabar, d’una vegada, la rambla de l’avinguda de Catalunya, ara escapçada, perquè tingui continuïtat fins a la font-rotonda de l’avinguda Balmes. A més, és necessari dignificar l’avinguda de cap a cap i planificar-la en el seu conjunt. Enlloc d’anunciar un parc allà, ara un centre cívic aquí, un Mercadona amb plaça inclosa en un altre punt, cal buscar quina interrel·lació han de tenir totes aquestes peces i com ha de quedar urbanitzada la zona. Falta relligar-la i per això caldria mirar-la amb globalitat tot obrint el zoom enlloc de fer-ho a batzegades. Hauria d'acabar sent un gran eix d’Igualada amb vivendes, equipaments, comerços i espai verd. Falta visió.

La construcció d’un centre cívic sempre és motiu d’alegria perquè són espais de cohesió social, fan el paper que fins l’arribada de la democràcia només tenien els ateneus, foments o cercles. I ho fan amb un doble objectiu: ser un espai de relació social transversal i intergeneracional però, també, de formació, d’empoderament, de coneixement i de llibertat personal. De fet, aquest tipu sd'equipaments han estat un dels elements més valorats d’aquell “Model Barcelona” de Pasqual Maragall per donar oportunitats als barris i els seus veïns des de la política pública. Per tant, i tornant a l’inici, la construcció del Centre Cívic Nord és una bona notícia per Igualada.

10 Comentaris

p

pilar salat agramunt

igualada

6 de juliol 2016.21:43h

Respondre

A l ’atenció de Montse. El Jordi ja parla de tots els Centres Cívics. Serà el tercer Municipal ja que l ’altre, el del barri de Montserrat és competència de la Generalitat.

Excel-lent... Llegir més article Jordi!

M

Montse

Igualada

8 de juliol 2016.08:19h

Pilar, em sembla que no i si és així, perquè parla del Casal del Passeig.... i que ja sàpiga no és municipal. A l’article surten tots menys el de Montserrat

A

Antoni

Igualada

8 de juliol 2016.11:01h

Montse, em sembla que vas mal fixada,.. A l’article tampoc s’anomena l’Espai Cívic Centre de manera específica. Ja s’entén que forma part dels tres municipals que si que diu i el de... Llegir més monsterrat forma part dels quatre centres cívics que té la ciutat que també diu, literalment, l’article: És evident que el de Montserrat el té en compte, doncs.

B

Bea

Igualada

6 de juliol 2016.16:45h

Respondre

Molt encertat. I per fi ja tocava que es pensés en la Zona Nord.Jo visc a Les Comes.Els meus pares també. Som moltes les famílies amb canalla que hi vivim. És un espai que donarà molta vida a la... Llegir més zona, i que serà utilitzat, molt segur per moltes persones.

F

Fdo. Alonso

6 de juliol 2016.16:03h

Respondre

Montse ha hecho diana i seria una exigencia de que el gobierno municipal haga publico el estudio riguroso que le ha llevado a la decision anunciada habida cuenta de la barrera que representa la NII.

R

Raphanus brassica

Igualada

6 de juliol 2016.11:30h

Respondre

Totalment d’acord. Sobretot amb el tema de pensar com solucionem l’Avinguda Catalunya (ara és un seguit de nyaps) i deixi de ser una barrera que separa les Comes de la resta de la ciutat.

M

Montse

Igualada

6 de juliol 2016.08:44h

Respondre

De models d’equipaments cívics n’hi ha molts, i entenc la teva petició però crec que hi ha necessitats molt més prioritàries, però està clar això sempre dependrà de visió i del que... Llegir més vulgui cadascú.
El que no entenc és perquè dius que el casal del passeig fa funcions de centre cívic, el Casal del Passeig és un equipament cívic igual que la Kaserna, amb que et bases per diferenciar-los com ho fas. I ja per acabar al Casal Cívic Montserrat ja ni l’anomenes ???? perquè, se que hi has estat diverses vegades, per tant per desconeixement no és, oblit potser?
Totes les opinions són respectables, però jo penso que les persones que us dediqueu a publicar-la, suposo que esperant que la gent s’apunti al vostre tren, heu de partir del coneixement de la realitat. La ubicació d’un espai cívic, no pot dependre mai, exclusivament, de qui és el propietari del solar, cal fer un estudi seriós basant-se amb tota la població a qui ha d’atendre.

m

massimo tutti

6 de juliol 2016.07:29h

Respondre

Voste Sr. Cuadras te una virtud es jove i encara creu que les decisions del gestors públic tenen que guarda coherència am la eficàcia i la lògica Es l’inrevés i si i sumem la falta de... Llegir més transparencia ja es el maxim de la incompetencia .
Pero es jove i ja ho aprendrà a disgutos,decepcions i desprecis.
Jo ho tinc clar.

F

Florian Deulofeu

6 de juliol 2016.06:55h

Respondre

Un pregunta. Qui era el propietari del terreny que a comprat el ajuntament per el nou cenre civic?

J

Juan

6 de juliol 2016.06:29h

Respondre

Jordi Sempre tan encertat. Un 10 el teu comentari.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.