Dimarts, 17/4/2012
2148 lectures

Igualada, capital aeronàutica?

Aquest mes d’abril, l’empresa igualadina de globus aerostàtics Ultramagic ha engegat un concurs internacional per buscar projectes innovadors al sector aeronàutic. Magna iniciativa, però encara més magna quan veig que els premis sumen 52.000 euros. 'En temps de crisi és quan cal buscar les oportunitats', diuen, oi? Doncs vet aquí un bon exemple d’inversió per buscar i trobar la innovació.

En una Igualada i una Anoia on la major part de la indústria tradicional ja no hi és ni se l’espera, ràpidament cal engegar iniciatives per tornar a donar valor afegit al territori i potencial a la seva gent. La innovació crec que és el camí encertat per construir una nova indústria. Però, quan parlem d’innovació per Igualada, de què estem parlant? Cal defugir dels titulars fàcils i parar a pensar un moment per on comencem; quin sector ens pot fer únics al país i diferenciar-nos de la resta de territoris per ser competitius? Quin sector pot fer-nos venir una indústria capaç de donar llocs de treball a partir de la innovació? El sector que pot fer-ho possible és el de l’aeronàutica (avions, avionetes, vehicles aeris no tripulats UAVs, helicòpters, globus, paracaigudes, satèl·lits…). M’explico.

A Catalunya hi ha diferents empreses dedicades a l’aeronàutica segregades arreu del país (SENER, Gutmar, INDRA, GTD, etc.) que fabriquen components pels grans productors europeus, que són els encarregats del muntatge final. El CDTI (Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial), al Pla Estratègic pel Sector Aeronàutic Espanyol 2008-2016 presenta la 'falta d’aliances entre empreses' i la seva 'petita dimensió' com alguns dels problemes de l’actual indústria aeronàutica catalana. El mateix estudi presenta una recepta per solucionar-ho: 'fomentar la participació i col·laboració d'empreses en programes estratègics d’I+D+i (Investigació, Desenvolupament i Innovació) a Catalunya per incentivar el sector i que faci la funció substitutòria d’altres sectors en crisi'.

Davant aquest diagnòstic em pregunto: Igualada i la Conca poden ser part de la solució? Tenir un aeròdrom dedicat a l’aviació esportiva i que acull un Aerosport a l’any està molt bé, però no li podríem treure més suc? I tant que sí. Al marge de si s’acaba convertint en un aeroport corporatiu o no, el fet de tenir aeròdrom ens situa al mapa aeronàutic del país i cal aprofitar-ho. Ultramagic és qui de moment està marcant el camí que cal prendre, però cal enriquir aquest horitzó.

I l’enriquiment d’aquest horitzó vol dir pensar en gran i crec que passa per impulsar un Parc Tecnològic al voltant de l’Aeròdrom que sigui el clúster de la indústria aeronàutica catalana. Un focus d’investigació, recerca, desenvolupament i construcció de components, nous materials i tecnologies diverses al servei de les grans companyies com Airbus amb seu a la, relativament a prop, ciutat de Tolouse. També un gran espai on les empreses puguin complementar-se unes amb les altres a través de programes de cooperació.

La posada en marxa d’aquest Parc Tecnològic a la Conca centrat en la innovació aeronàutica podria provocar, fins i tot, que les facultats dedicades a l’enginyeria aeronàutica que la UPC té als seus campus de Terrassa i Castelldefels poguessin traslladar part de la seva activitat a Igualada, donant als estudiants una gran plataforma on poder desenvolupar i aplicar estudis i recerques. A més, aprofitant l’actual associació d’empreses aeronàutiques catalanes BAIE es podrien crear sinèrgies de co-finançament de projectes entre universitats i empreses, seguint el model americà del qual encara estem molt lluny. Per entendre’ns, crearíem una Silicon Valley de l’aeronàutica.

I a part de fer innovació, caldria que al Parc Tecnològic de l’aeròdrom també es fes la producció del que s’inventa. En aquests moments, el sector aeronàutic del país ocupa personal amb estudis superiors però també operaris que no tenen perquè tenir una gran formació, el que permetria reciclar i poder donar feina a les persones provinents de la indústria tradicional o la construcció que són majoria a les llistes de l’atur de la nostra comarca.

Amb una clara aposta público-privada en aquest sector guanyaríem posicionament, atrauríem talent, donaríem feina i formaríem futurs professionals. Entenc que aquest és un futur possible i l’aposta d’Ultramagic per caçar projectes innovadors ha de ser l’espurna d’esperança que ens faci veure que hi ha tot un sector aeronàutic desconegut per la gran majoria que en aquests moments es troba escampat en petites empreses arreu de Catalunya i que Igualada té la necessitat i l’espai per agrupar-lo i potenciar-lo.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.