Dimarts, 10/2/2015
3482 lectures

Reunions inexistents

Quan en un lloc hi ha problemes, el més normal és que tots els agents implicats en aquell problema puguin trobar-se i proposar solucions perquè, després, qui hagi de prendre la decisió ho faci amb un bon coneixement de causa. A l’Anoia hi ha un problema que es diu crisi econòmica però en tenim un altre que és la ineficàcia a l’hora d’afrontar-la. I així ens va. Des del 2010 no es produeix una reunió de polítics comarcals amb representants empresarials, sindicals i agents socials alhora. Segons expliquen els mateixos protagonistes, fa quatre anys que tots aquests agents no comparteixen, en una mateixa taula, la realitat que viuen. Molt alarmant.

Aquesta és d’aquelles coses que sobten perquè dónes per suposat que amb la situació que viu la comarca segur que el Consell Comarcal promou trobades i taules conjuntes per escoltar tots els agents i obrir línies d’actuació. Doncs no, aquí no. A d’altres comarques sí, i moltes tenen el seu Consell Econòmic i Social que fa de vertebrador i plataforma d’agents polítics, econòmics i socials. L’Anoia va tenir, també, el seu Consell Econòmic i Social, l’anomenat CESCA, la vida del qual es va acabar el dia que es va presentar un dels millors fums que s’han venut en els últims anys a la comarca: el Pla Estratègic. Va ser en un acte el 22 de setembre del 2010 al Cercle Mercantil amb tota la pompa i amb el repartiment d’uns peons d’escacs amb l’eslògan “L’estratègia ets tu” que convidaven a “moure fitxa per l’Anoia”. Tal i com va néixer, allò va morir, tot i que es va repetir que era el pla que marcaria el futur de l’Anoia pels propers 10 anys. Res de res i els que hi vam assistir vam sentir una vergonya aliena que encara recordem ara. Això sí, els polítics de torn que volien la foto i el titular per sortir al diari ho van tenir (excepte un alcalde que, potser volgudament, va ser un dels grans absents de l’acte). Si voleu consultar el document, encara està penjat a la xarxa: Pla Anoia.

Havent après del que no s’ha de fer, caldria reimpulsar el CESCA amb l’objectiu de ser realment útil i actuar de “lobbie” per pressionar a prendre les decisions que toquin i fer reivindicacions socials, industrials, d’infraestructures,… En una de les comarques amb més atur de Catalunya, tot i les lleugeres baixades dels darrers mesos, sentim molt poc les entitats patronals, sindicals i socials. Sense espais com el Consell Econòmic i Social, el protagonisme d’aquests agents és feble i el poder polític no se sent interpel·lat. És urgent tenir un nou CESCA on l’objectiu no siguin les medalles ni les fotos, sinó els resultats i la posada en comú dels problemes i les solucions. I entendre que això ha de servir per trucar a les portes de les administracions superiors demanant accions concretes. El Consell Comarcal no té els recursos ni les competències per capgirar la situació econòmica de l’Anoia però sí que té un recurs que és el de fomentar òrgans que permetin obrir lluites. I això no val diners.

Juntament amb el reimpuls del CESCA cal demanar que es creï un Observatori Comarcal que pugui recollir i analitzar les dades de l’Anoia, tal i com va sol·licitar fa uns mesos CCOO. Remenant a internet us sortiran els observatoris comarcals del Baix Llobregat, del Vallès Oriental, del Maresme i d’altres comarques on publiquen, força sovint, les dades d’un munt d’àmbits diferents que els serveixen com a base per a les seves polítiques. Enveja. Aquí només tenim l’Informe Anual com a únic referent i l’últim és del... 2013!

Que faci 4 anys que no s’impulsen òrgans, taules i reunions conjuntes d’empresaris, sindicats i agents socials és simplement una deixadesa absoluta en la lluita contra la crisi econòmica. Que no hi hagi un Observatori Comarcal és una altra deixadesa que fa impossible saber com actuar perquè no es coneix la situació real. Si aquestes dues demandes no es posen en marxa estem condemnats a seguir sent una Anoia plena de pedaços on s’actua sense seguir una línia estratègica de comarca definida, acordada i a llarg termini. I el que fa més por és que es prenguin decisions que ens marcaran per molts anys sense conèixer, a fons, les dades de la situació que tenim.

Altres articles de Jordi Cuadras

3 Comentaris

J

Jordi

Igualada

11 de febrer 2015.10:54h

Respondre

El CESCA, ha estat, és i serà l’organisme més inútil mai creat.
M’agradaria saber quines coses han aconseguit els altres consell socials d’altres poblacions que s’esmenten en... Llegir més l’article, i quina composició tenen.
Es critica a politics per no fer res. Potser com a crítica general queda bé.
Un ens, el CESCA, format per 50 persones no serveix per res, i on si surt alguna idea l’èxit és de tots, però si no en surt cap el fracàs és dels polítics. Jo he votat polítics perquè em solucionin els problemes. No he votat ni sindicalites, ni mestres, ni botiguers, ni empresaris.
És allò de ”si vols enterrar un tema munta un comissió” (o un CESCA)

j

josep ma. figueras

Igualada

12 de febrer 2015.22:52h

Caldria saber diferenciar entre un Consell i una Comissió. Tenen funcions molt diferents.
Si és cert que es critica als polítics, serà per la seva incapacitat de dur a terme alguna cosa... Llegir més d’alló indicat pel Consell Econòmic i Social de la nostra comarca. La pluralitat d’agents ens mostra la diversitat de la realitat en la qual ens desenvolupem i on projectem el nostre futur. O potser d’això només en saben els polítics ?. Aquests per més que siguin els nostres escollits, ho són per a realitzar els propòsits dels ciutadans, de la societat civil, i, sembla ser, ho són prou qualificats els mestres, els botiguers, els sindicatistes i els empresaris..., o potser per a vostè els polítics que vota saben trasmetre confiança i preparació pel futur, comprar i vendre amb equidad, aglutinar els treballadors per a que el seu capital humà els pugui dotar d’una vida digna, o desenvolupar iniciatives de creació de riquesa amb enginy i disposició del seu capital,..perquè si fos així , els eludits polítics no tindrien els seus controvertits assessors, atés que tampoc atenen a Consells.
Salut

J

Joan G

08700

10 de febrer 2015.12:21h

Respondre

Com sempre Jordi, Chapeau!
Est pot dir mes alt, pro no mes clar.
Fa ja massa tems, que el FUM, ens esta ofegant.
Necessitem un canvi, i espolsar-nos de sobre, el populisme, las frases ocurrents, i... Llegir més la ineficàcia e incompetència.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.