Dimecres, 27/2/2013
1052 lectures

Fins la sopa

Un dia com avui és d’absoluta obligatorietat que dediqui unes línies a l’acte més important que està passant a la capital del nostre país, Barcelona, a la vegada que capital mundial del mòbil. Si, suposo que a aquestes alçades no se li ha escapat a ningú, encara que és una mica difícil entre tantes notícies sobre l’economia, la política i les retallades.

Barcelona acull el Mobile World Congress i, a banda, és la capital mundial del mòbil cosa que, encara que no ho sembli, és absolutament diferent. De fet, és Barcelona com a capital mundial del mòbil que hostatja, com a activitat puntual, el congrés més important del món sobre tecnologies mòbils.

Si val la pena o no visitar-lo, crec que depèn de cadascú i dels seus interessos i els de la seva professió. Existeixen un munt d’alternatives per poder estar al dia dels productes que s’hi presenten sense necessitat d’anar-hi físicament. Personalment, a mi m’estressen molt les fires tecnològiques, per culpa de l’allau d’informació i de les novetats que hi trobo. Evidentment que és necessària aquesta plataforma, no només per la gent del sector, sinó també pensant en totes les activitats indirectes que hi estan vinculades. Des de l’hostaleria als taxis, és innegable que el negoci que es genera és molt positiu.

Al congrés, sigui que hi aneu física o virtualment, hi trobareu les últimes novetats en dispositius. Des del bastó GPS que guia als usuaris pel camí de tornada o permet localitzar-los fàcilment, fins a telèfons low-cost pensats per a països emergents, l’oferta és tan àmplia i extensa que es fa molt difícil destacar productes o novetats.

Potser val la pena fer esment d’un parell de coses que, probablement, veurem molt sovint en els propers mesos. La primera, l’expansió de la tecnologia NFC (Near Field Communication, comunicació de proximitat) que, si bé ja parlàvem fa un parell d’anys de la prova pilot que es faria a Sitges sobre aquesta aplicada als sistemes de pagament, és ara que sembla que urgeix que els fabricants es posin d’acord a usar un estàndard comú per llançar-la a l’èxit definitiu. La gran majoria de fabricants (Apple no) hi aposten fort, junt amb financeres i altres corporacions, com a sistema de comunicació mòbil que permetrà, a banda de pagar, moltíssimes coses més interessants que faran que sortir de casa només amb el mòbil sigui d’allò més normal. Sense targetes, sense claus, sense documentació... Només amb el mòbil. De fet, s’està convertint en un aparell multi ús com aquelles navalles que porten milers d’eines ocultes que sempre hem vist a les ferreteries. Si tenim una càmera, un telèfon, un xip que ens permet pagar i cobrar, un certificat digital... què més volem?

L’altre cosa que potser ens cridarà l’atenció (ja que el demés té més a veure amb la mida dels dispositius i les seves prestacions) és la irrupció en el mercat d’un nou sistema operatiu per a mòbils, anomenat Firefox OS. Sí, sí, com el navegador d’Internet. Es tracta dels mateixos fabricants, que ara s’han posat a crear un sistema per a mòbils. Penso que és molt normal. Ja haureu vist que últimament tot gira sobre la mobilitat. Noves professions, nous temes, noves aplicacions, nous dispositius... és un mercat massa gran com per deixar-lo passar. I, com que d’un temps cap aquí només sentim a parlar d’Android (i una mica menys d’Apple), ja era hora que algú més tregui noves propostes. Esperem que sigui duradora i que arrenqui amb força i amb un munt aplicacions innovadores interessants (si no és així, la cosa estaria condemnada), ja que la competència motiva i fa rutllar les coses.

En fi... la cosa dóna per molt, però us convido a que continueu pel vostre compte, investigant les novetats que venen amb el congrés d’enguany. No us serà massa complicat, tots els mitjans en parlen... la mobilitat, el congrés i la capitalitat del mòbil són omnipresents...

Altres articles de Manel López i Seuba

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.