Dimecres, 13/6/2012
1059 lectures

Transparència

M’encanta la tecnologia, no ho puc negar. I, malgrat alguns em classifiquen com a “informàtic” més aviat amb esperit despectiu, fent al·lusió a la idea de persona que rarament visita la dutxa, usa ulleres de cul de got i es passa l’estona menjant patates davant l’ordinador, jo em considero una mica allunyat d’aquest estereotip. Si, uso tan com puc la tecnologia, però no crec pas que em trobeu caminant pel carrer i topant amb la gent que hi passeja per no treure els ulls de la pantalla de qualsevol dispositiu mòbil. Entenc que la tecnologia ha de facilitar-nos la vida, però de la forma més transparent possible, sense fer que parem atenció als dispositius, engendres i serveis que surten com a bolets.

De fet, i amb això tenen tota la raó, quan dono lliçons a la família sobre fer còpies de seguretat de les fotos del mòbil o els dic que actualitzin els seus telèfons, em miren posant els ulls en blanc, sense dir res, però deixant-me molt clar un missatge: perquè no ho fan sols?

No els trec pas la raó. Aquesta transparència de la que estava parlant hauria d’arribar a aquests nivells. I, de fet, cap aquí estem anant. Molts cops trobem que el nostre ordinador s’ha reiniciat sol per arreglar coses o actualitzar opcions. D’altres, el mateix mòbil ens diu que hi ha una nova versió i, prement al botó “si” tot es fa solet. Si a això hi afegim la funcionalitat “del núvol”, no ens caldrà fer còpies dels dispositius amunt i avall, doncs senzillament en fer una fotografia aquesta ja apareixerà automàticament a tots els nostres dispositius i, com és lògic i a banda de la data i l’hora, contindrà les coordenades GPS del lloc on es va fer (ja hi ha força càmeres que fan això).

O sigui que, a la llarga, els mínims coneixements d’informàtica que fins ara es necessitaven no seran necessaris. I tot això, quan celebrem els 30 anys de l’aparició del primer PC d’IBM... si aixequés el cap!!!

En aquests temps que estem passant, tothom conjuga dues paraules: emprenedoria i innovació. I moltes de les inversions públiques i privades s’orienten a potenciar ambdós elements. En aquest sentit, trobem a Catalunya mateix innovacions que no deixen de sorprendre i, a la vegada, proven de millorar la nostra qualitat de vida. Un exemple molt clar, i dels últims que he vist a la premsa, són les sabates-GPS, que et porten al destí sense necessitat de mirar la pantalla del mòbil. No, no patiu, vosaltres heu de fer l’esforç de caminar, i el que les sabates faran és vibrar per avisar-vos quan hagueu de canviar de direcció. Així, vibrarà la sabata dreta si cal que aneu a la dreta, o l’esquerra en el seu cas. El mateix centre tecnològic que les ha desenvolupat també ha creat, per exemple, una bossa de ma que fa les funcions de carregador solar pel mòbil o diversos dispositius integrats al vestuari, que mesuren la salut de l’usuari.

Altres “invents” que no deixen de meravellar-me i que us convido a que us documenteu sobre ells són, per exemple, el paper intel·ligent, les pantalles transparents amb tecnologia OLED, o la pantalla de Fujitsu que usa “electricitat sense fils”... entre molts d’altres!

Per molt ciència ficció que tot això sembli, probablement en un futur no molt llunyà veurem algunes d’aquestes innovacions a la nostra vida quotidiana. Algunes hauran quedat al calaix de l’oblit però, d’altres, se’ns faran imprescindibles.

Altres articles de Manel López i Seuba

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.