TORNAR

L'Ajuntament igualadí presenta unes ordenances amb una reducció de l'IBI de l'1%

Els comptes municipals per al 2019, de 57,4 milions d’euros

politica
Dimecres, 19 setembre 2018. 14:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Marc Castells i Montserrat Duch també presenten els pressupostos, on l'import destinat a obres serà de 8,4 milions d'euros. El gruix d'aquestes inversions es dedica al nou centre cívic i a la millora de les instal·lacions esportives i polígon.

El dimarts 25, el ple d'Igualada aprovarà -mercès a la majoria que té el PDeCAT- uns pressupostos del 2019 amb xifres globals pràcticament idèntiques a les de l'any present. Són 57'4 milions d'euros –un 1% inferior a l'any en curs– pel que fa pròpiament a l'Ajuntament i de 59'5 sumant-hi també les empreses municipals i organismes autònoms. A més, el pressupost previst
per al Consorci Sociosanitari d'Igualada (CSSI) seria de 10'4 milions d'euros. Pe que a l'impost estrella, l'IBI, el tipus que fixa l'Ajuntament baixarà del 0,9 al 0,85, una reducció contrapesada en part per l'augment dels valors cadastrals. Es traduirà en una reducció de l'1% del rebut de l'IBI. La recaptació total d'aquest impost caurà en uns pocs centenars de milers d'euros. L'alcalde Marc Castells i la regidora d'Hisenda, Montserrat Duch, en la presentació afirmaven que "no pujarà cap rebut excepte en casos excepcionals" en els que hi hagi hagut canvis en les construccions.

El pressupost

Montserrat Duch i Marc Castells, davant la premsaL'alcalde assegura que "les prioritats en aquest pressupost són impulsar Igualada i fer que esdevingui una ciutat referent entre els municipis mitjans del país i, sobretot, millorar la qualitat de vida i ser al costat de les persones". Hi ha una partida destinada a inversions, de 8,4 milions. Les obres més rellevants són els 1'4 milions d'euros per a la finalització del nou Centre Cívic Nord o 1'2 milions d'euros per enllestir la recuperació de l'antiga Teneria com a nou equipament cultural.

Les inversions contemplades en matèria esportiva són 1'1 milions d'euros en el Pla Integral de Modernització dels Equipaments Esportius Municipals –incloent la renovació del tartà de l'Estadi Atlètic, la modernització de la il·luminació de la piscina i les pistes cobertes de Les Comes, la redacció del projecte de la sisena pista i la finalització de la nova pista poliesportiva d'aquest mateix complex o diferents accions de reforma al seu interior i exterior–; hi ha al voltant d'1 milió d'euros per al Pla de Millora dels Barris, 900.000 euros per a la Fase 1 del Pla de Modernització del Polígon Industrial de Les Comes, gairebé 800.000 euros
per a seguir desplegant l'Anella Verda –amb accions especialment rellevant al seu extrem de Fàtima i Set Camins– o 450.000 euros per a desenvolupar el futur centre del disseny i el tèxtil a l'antiga Vives Vidal.

Hi ha a l'agenda 190.000 euros en millores als equipaments culturals municipals i als elements patrimonials –els cementiris, la Biblioteca Central i el Teatre Municipal l'Ateneu–, uns 100.000 euros novament per al pla de millora dels centres escolars públics, 90.000 euros per les fases 2 i 3 de la renovació de la calefacció a l'Escola Municipal de Música, 25.000 euros per arranjar noves zones blanques d'aparcament gratuït o 25.000 euros més per millores al mercat municipal. Es contemplen, a més, recursos
per a redactar projectes rellevants en diferents camps: uns 300.000 euros per al del nou campus universitari de la Salut i 30.000 euros per l'avantprojecte d'un futur auditori.

Castells també es referia "a la situació que vam heretar el 2011 en matèria econòmica" i ha insistit en la importància "d'aconseguir fons provinents d'altres instàncies per a les obres". Així, "cal treballar conjuntament amb altres administracions i institucions a l'hora d'impulsar projectes cabdals per al futur d'Igualada i que actualment segueixen el seu curs".

L'alcalde llista en aquest sentit "accions com la construcció del futur enllaç amb la Ronda Sud, la compleció de l'Institut Badia i
Margarit, la posada en marxa del nou Arxiu Comarcal a la Plaça del Rei, la modernització del polígon de Les Comes o el futur Campus Salut de la Universitat de Lleida (UdL) i l'ampliació dels seus estudis universitaris públics a la capital de l'Anoia".
Parla també sobre les regidories d'Acció Social i Igualtat i d'Entorn Comunitari i Cooperació, "són evidentment una prioritat i mantenen una dotació conjunta propera als 6 milions d'euros". 

El tipus de l'IBI

Sobre les ordenances fiscals, Castells afirma que "el bon govern que vam introduir a l'Ajuntament des de la nostra arribada, ara fa set anys, ens ha permès corregir la marxa d'una institució que vam heretar perillosament endeutada i posar en
verd, després de molts esforços, tots els indicadors de la seva salut financera". Sobre la rebaixa del gravamen de l'Impost de Béns Immobles (IBI) per a l'any vinent, passant del 0,90 al 0,85, assegura que "és el tipus impositiu més baix dels últims vint exercicis". Segons Montse Duch, suposarà "que l'any vinent els rebuts es redueixin de mitjana un 1% al conjunt de la ciutat". A més, ha posat en valor el fet que "des de l'any 2011, l'Ajuntament d'Igualada ha reduït el tipus impositiu d'aquest impost
en 17 punts, passant de 1,02 al 0,85 que tindríem l'any vinent, un cop s'aprovi aquesta proposta d'ordenances fiscals". 

Pel que fa a les taxes municipals, es proposa un increment del 2,9% equivalent a l'IPC interanual entre el juliol de 2017 i el juny de 2018. I, pel que fa a la resta d'impostos de competència municipal –l'Impost de l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU), l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM)– no es preveu cap increment de tipus. En aquest darrer impost, però, hi haurà novetats per als conductors: s'introduirà una nova bonificació del 75% per vehicles ECO o amb emissions zero i comptaran també amb una exempció del 100% durant un període d'estacionament de 90 minuts a les zones blaves de la ciutat.


4 Comentaris

M

MONTSE

IGUALADA

20 de setembre 2018.19:22h

Respondre

Seria interessant, molt interessant que l’Ajuntament es replantejés fer una nova revisió cadastral a la BAIXA, com es va fer en municipis propers a Igualada, llavors potser els ciutadans veuriem... Llegir més una rebaixa important en el total que estem pagant, que de moment continuem sent dels que més paguem a Catalunya, però clar, segur que aquesta proposta no interessa oi????

r

ramon

20 de setembre 2018.12:15h

Respondre

Ara sols els i quede, tornarnos els atrasos, que ens han mangat.!!!!!!!!!!!!!!!!!
IGUALADA UNE DE LES CIUTATS QUE MES PAGUEM IBI

J

Joan Giner ITV

Igualada

20 de setembre 2018.09:55h

Respondre

Un 1%... ja pot ja el Sr.Castells... tot sigui per la campanya.

J

Joanma

=ada

20 de setembre 2018.09:19h

Respondre

Es citen un munt d’obres a la ciutat, pro cap de elles fa referència a arranjar les voreres que estan malmeses, principalment el sector oest de la ciutat ( Sant Jaume ses Oliveres, la Roixela i... Llegir més el Pla de la Masa.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.