//Plugins sense CDN ?>
De les vuit vegueries que contempla la llei, una vegada es va acordar el dimecres la creació de la penedesenca, només cinc tenen la seu institucional fixada. La vegueria del Penedès, la més recent, és de les que té la capital per definir.
El batlle d'Igualada Marc Castells ha manifestat la seva seguretat que "no hi haurà cap problema" per assumir la cocapitalitat de la vegueria Penedès amb les altres tres capitals de comarques incloses a la demarcació, un cop es comenci a desplegar la llei aprovada el passat dimecres. De fet, l'alcalde va demanar a Jordi Baiget, conseller d'Empresa i Coneixement una sola petició pel que fa a delegacions, que la seu d'Indústria de l'àmbit Penedès estigui a Igualada. Caldrà esperar al desplegament de les seus de l'àmbit, quelcom que no es contempla aquest 2017, per conèixer com es distribuiran les delegacions.
Amb la confirmació de la creació de la vegueria el passat dimecres, Marc Castells es manifesta "molt content" perquè es generaran moltes oportunitats "no només per Igualada sinó també per les altres tres capitals de comarca del Penedès". El batlle assegura que "es tractarà d'una capitalitat compartida" de manera que "Igualada tindrà les seves seus administratives" en aquest nou escenari. Amb aquest canvi "hi haurà recursos que generaran i milloraran la qualitat de vida de la ciutadania".
Castells eludeix fixar el número de delegacions i quines competències anirien a parar al cap de comarca. La seva única demanda ja és coneguda, la de l'àrea que porta indústria. "Ens sentim molt còmodes amb el Penedès" afegeix "que és on hem de desenvolupar el nostre futur. A la Catalunya Central no hi hem estat bé, no ens hi han volgut i ens hi hem sentit un punt maltractats" per bé que "sempre volem estar vora la centralitat del territori, amb un eix que tenim com l'A-2".
Els silencis de la Llei sobre les seus institucionals
Pot Igualada ser la seu institucional de la vegueria del Penedès? Sí. Fins el moment, de les vuit vegueries contemplades, només cinc -les quatre que deriven de les províncies i la de Terres de l'Ebre, per la que no ha calgut modificar límits provincials- ja tenen la capital o seu institucional fixada. Així les demarcacions "de Barcelona, de Girona, de Lleida i del Camp de Tarragona tindran la seu institucional respectiva a les ciutats de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona" i la de Terres de l'Ebre a Tortosa. Queda per definir, i ho haurà de determinar una llei, quines seus institucionals tindran les altres tres vegueries: Pirineu i Aran, Catalunya Central i Penedès. La llei, en el seu article 3, amb tot, no especifica si hi pot haver una fórmula de seus institucionals a diverses capitals comarcals del mateix àmbit, ni és clara en fins a quin punt continuaran les comarques amb els seus organismes, els consells.
Convençut de que hem tornat a perdre una oprtunitat, que ens hem tornat a equivocar.
Que farem amb el Penedès? Era millor ser alguna cosa al costat de la capital que és on és decideix que no ser... Llegir més res al Penedès.
Això és una cagada monumental.
Estarem en una vegueria pobre, no serem capital de res i la comarca queda partida. Un aplaudiment.
Anoia sud, Alt Penedès Nord, Baix llobregat Nordoest i UpperDiagonal.
13 de febrer 2017.16:48h
Completament d’acord.
Som un enclavament de ningú.
Igualada
13 de febrer 2017.17:23h
Tens tota la raó.
JoanV
Igda
16 de febrer 2017.08:31h
Confirma 30 o 40 anys de crisi d’Igualada, convertida en un poblet molt poc significant que té per capital Vilafranca. Efectivament, com deia algú abans, un aplaudiment. En particular als qui ho... Llegir més han acabat de materialitzar.
Més visió de futur i menys pors és el que cal. Si Vilanova, Òdena i Montbui se sumessin a Igualada com una sola citutat no parlaríem de 38.000 sinó de 60.000 habitants, o més. Clar, hi hauria més mescla i no tant ITV. Aquesta por és, entre d’altres, la que ara materialitza l’estancament i el fer-se més i més petit.