TORNAR

L'Anoia més independentista

Municipis, grups polítics, entitats i col·lectius impulsats per joves

politica
Dilluns, 10 setembre 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les enquestes i les consultes ho revelen i també els comentaris i les accions de la població. L’increment de d’independentisme és un fet i els anoiencs no en queden al marge. Anoiadiari.cat ha elaborat un mapa de l’Anoia més independentista.

Acte fundacional d'Arran, a Capellades

Presentació del SEPC Igualada

Tous Decideix. Arxiu

Arxiu

Marxa per la independència

Com va dir Carles Capdevila, director del diari Ara, a la conferència institucional a Igualada, ‘estem en un moment històric’ i ‘aquest 11 de setembre serà potent’.

Serà potent per que el sentiment d’independentisme ha crescut i creix entre els catalans. A la comarca aquest fet també es nota, i una mostra es va veure el dissabte 1 de setembre a la marxa per la independència, una de les manifestacions independentistes més multitudinàries a l’Anoia.

En aquesta marxa es van manifestar un miler de persones de totes les edats, classes, perfils, poblacions, i entitats diferents; i ara aquest diari analitza aquesta Anoia més independentista.

Municipis independents

A la comarca més de la meitat de les poblacions ja són independentistes i formen part de l’Associació de Municipis per la Independència, l'AMI. Es tracta de El Bruc, Cabrera d’Anoia, Calaf, Capellades, Carme, Igualada, Jorba, Masquefa, Òdena, Orpí, Piera, La Pobla de Claramunt, Els Prats de Rei, Sant Martí de Sesgueioles, Sant Martí de Tous, i Vallbona d’Anoia. En breu també s’espera que es presenti la proposta en alguns dels municipis pendents de pronunciar-se, com són Argençola i Bellprat.

Els Hostalets de Pierola i Vilanova del Camí, la moció no va prosperar en el ple municipal corresponent, però tot i així, cal destacar que els Hostalets va ser la primera població de la comarca, juntament amb els Prats de Rei, en celebrar les consultes independentistes. Apuntar que en total, 12 pobles de l'Anoia van celebrar aquestes consultes.

Grups Polítics

Els partits que més treballen i influeixen als governs municipals, sols o en coalició, per aconseguir la independència és Esquerra Republicana i Reagrupament. ERC és present ‘en un terç de les alcaldies’ de la comarca i en les últimes eleccions, segons va dir el president Jordi Calpe ‘no hem baixat en número de regidors’.

Una altra formació política que també lluita per aconseguir ser un país lliure és Solidaritat Catalana per la independència a l’Anoia (SI Anoia), coordinat per Francesc Marimon i Muñoz. A Igualada el SI va presentar candidatura a les passades eleccions municipals amb Ignasi Vich com a cap de llista, però no va aconseguir entrar a l’Ajuntament.

En aquest apartat també s’ha d’incloure la representació que Candidatures d’Unitat Popular (CUP) té a la comarca. Només és present a Capellades, amb Aleix Auber com a cap de llista. Aquesta formació independentista i anticapitalista defensa la democràcia popular i participativa.

Associacions i entitats

En primer lloc esmentar Òmnium Cultural, entitat fundada l’any 1961, que treballa per la promoció i la normalització de la llengua catalana, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. L’Anoia és una de les diverses seus que hi ha a Catalunya i un dels actes més destacats que organitza són els Premis al Compromís Cultural.

Un dels col·lectius més recents a la comarca és el d'Igualada x la independència, el nucli local de l’assemblea Nacional Catalana. Es tracta d’un grup de persones que treballen a nivell local i d’una manera transversal, per la independència del país. Altres seccions territorials que l’ANC té a l’Anoia són Montbui, Piera i Hostalets de Pierola.

Tampoc s’ha d’oblidar el grup per la independència dels municipis de Carme i Orpí, nascut el juny d’aquest any.

Col·lectius impulsats per joves

GRILL

Grup Rural Independentista Llacunenc. És un grup de joves de la Llacuna que organitza diversos actes lúdics, culturals i polític. Cada any participa en la rebuda de la Flama del Canigó, organitza el Correllengua a nivell local, i dinamitza un seguit d’activitats com xerrades, taules rodones, festes populars, entre altres. Aquest any compleix 10 anys de la seva formació.

La Teixidora

És el casal independentista de l’Anoia. Un punt de trobada i activisme al cor d’Igualada inaugurat el 24 d’octubre de 2011. Un casal obert de bat a bat on fer un glop i petar la xerrada, i també un espai de treball per a la llibertat nacional, social i de gènere, la llengua i la cultura catalanes o la defensa del territori.

SEPC Igualada

Divendres de la setmana passada es va presentar oficialment el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans a Igualada, SEPC Igualada, Aquest nou sindicat pren el relleu al SEPC de l’IES Joan Mercader per donar cabuda a tots els centres de secundària de la ciutat.

ARRAN

A mitjans de juliol va néixer ARRAN, la nova organització de joves de l’esquerra independentista. Va sorgir de la confluència de les dues organitzacions juvenils existents fins el moment: Maulets, el jovent independentista revolucionari, que alhora va sorgir de la unió de les organitzacions juvenil Maulets i JIR; i la CAJEI, la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista.

A l’Anoia ARRAN és present a Igualada i Capellades, assemblees provinents de l’organització CAJEI.

Aquest és el mapa de l’Anoia més independentista, però a la comarca hi ha una llarga llista de col·lectius i persones anònimes afins a l’esquerra que també lluiten per una Catalunya independent.


2 Comentaris

T

Toni

Igualada

10 de setembre 2012.15:21h

Respondre

Filomena, si ens remetem als estatuts de cada partit, queda clar que ni CDC ni UDC es declaren independentistes, a diferència de la resta de partits i entitats que cita l’article. Que dins la... Llegir més Federació de CIU hi ha independentistes? segut. I segur que és a on n’hi ha més per volum. Però les direccions d’aquests partits no han sortit encara de l’armari. I aquest és el pas que ens falta. Si ja ho haguessin fet, aquest Onze no caldria manifestar-nos per la independència. De moment CiU s’estima més anar fer allò que diu en Pujol: ”la puta i la ramoneta”. És per allò de tenir contenta la seva parròquia.

F

Filomena

Igualada

10 de setembre 2012.10:20h

Respondre

Curiosament he observat que quant s’esmenten els municipis de l’Anoia que formen part de l’Associació de Municipis per la Independència hem sembla que dels 12 que en formen part n’hi ha 7:... Llegir més El Bruc, Calaf, Capellades, Igualada, Masquefa, Piera i La Pobla de Claramunt, que tenen alcalde de CiU.

En canvi a l’hora d’esmentar els partits que mes hi treballen i influeixen en el govern municipal, aquest partit ni s’esmenta. Suposo que al menys en els pobles on l’alcalde és d’aquesta formació en alguna cosa hauran tingut d’influir encara que només hagi estat votar-hi a favor.

Perquè en canvi si que esmenteu la CUP que només te representació a Capellades, i el SI, que dieu que es va presentar a Igualada i no va obtenir cap representació i per tant no es que no poguès influir, es que ni tant sols hi va poder votar. Penso que malament anirem si abans d’haver aconseguit la independència ja ens volem atribuir el mèrit

Les coses, i l’independentisme, per exemple no o es més el que diu més alt que ho es, a vegades o és més i treballa més per aconseguir-ho algú que se’l veu quiet i no o pregona. Si em permeteu us recomano que llegiu la Declaració Institucional que l’Ajuntament d’Igualada va fer en motiu de la Diada, el passat divendres en l’acte que es va celebrar a l’Ateneu Igualadí: (www.igualada.cat/cat/Igualada-al-Dia/Noticies/Declaració-Institucional-per-la-Diada-Nacional-de-Catalunya ), penso que es molt interessant

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.