TORNAR

Cabrera posi fi al conflicte pel preu de l'aigua

S'aprova l'acord entre consistori i Sorea

politica
Dijous, 13 agost 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Un mes després que esclatés el conflicte entre els veïns de Cabrera i Sorea per la pujada d'un 124% del rebut de l'aigua, les parts han arribat a un punt de trobada. Ahir al vespre, l'Ajuntament de Cabrera va votar a favor del nou acord pactat per l'equip de govern amb l'empresa subministradora, segons el qual l'augment del 124% previst per aquest 2009 en relació a l'any passat, serà ara d'un 16,21%, i s'han pactat les pujades fins al 2012. Tant l'alcalde de Cabrera, Salustià Monteagudo, com Marc Serrano, portaveu de la Plataforma Cívica que ha intervingut en el cas i ha protagonitzat diverses accions de protesta, es mostren satisfets per haver assolit en bona part les seves aspiracions.

El dipòsit de Can Ros és un dels que proporcionen aigua als ciutadans de Cabrera

Imatge del tall de la C-15 del 12 de juliol passat, en protesta per la pujada de l'impost

El ple de Cabrera d'Anoia d'ahir al vespre va aprovar el preacord entre l'equip de govern i l'empresa subministradora d'aigües Sorea-Agbar, per tal de modificar la pujada d'un 124% del rebut de l'aigua, notificat l'estiu passat i sense posterior correcció de la Comissió de Preus. Tots els grups polítics van recolzar aquest nou pacte al voltant del rebut de l'aigua fins a l'any 2012, a excepció del regidor de CiU, que va afirmar que la baixada de preus no era suficient i va acusar l'equip de govern d'inactivitat.

L'acord contempla que la pujada del rebut de l'aigua s'aplicarà amb els IPC acumulats de l'any 1998 al 2005, a més de sumar-hi la inversió real de la companyia Sorea; un dels motius que l'empresa defensava per augmentar un 124% l'impost de l'aigua, i que ara ha passat de 386.000 euros a 52.000. El compromís entre les parts també incorpora fins a sis clàusules diferents, i en destaca la primera, perquè de forma retroactiva es retornaran els diners de l'acord previ.

Així, de l'augment del 124% previst per aquest 2009 en relació a l'any passat, ara es passarà a una pujada del 16,21%.

Segons explica el portaveu de la Plataforma Cívica, Marc Serrano, totes les pujades de l'impost s'han pactat fins a l'any 2012: un 3,5% l'any 2010, un 5% el 2011 i un 6,6% el 2012. Arribats al 2013, es tornarà a fer un estudi econòmic, amb el compromís d'obtenir el consens de les asssociacions de veïns i evitar la repetició d'un conflicte similar, complint així amb una de les demandes inicials d'aquesta associació.

Un bon acord

L'alcalde de Cabrera d'Anoia, Salustià Monteagudo,reconeix que sense un excessiu consum d’aigua, poblacions petites com Cabrera no surten rendibles, però afirma que les poques inversions que s'havien realitzat per part de Sorea en cap cas estaven justificades, sinó que s'havien inflat prop d'un 80%. Monteagudo es mostra satisfet, perquè finalment han aconseguit que 'un bé escàs però impresincilbe com l’aigua tingui un preu raonable' i aquest servei públic es mantingui dins uns marges raonables de beneficis empresarials.

A més, l'alcalde també explica que Aigües de Sorea s'ha compromès a signar un conveni de patrocini amb l'Ajuntament per valor de 8.000 euros, que aniran destinats a diverses activitats del poble com les de l’escola. Segons Monteagudo, una mostra més que l’empresa ha entès finalment que la situació creada per la seva posició inicial no era del tot correcta.

L'equip de govern i la Plataforma Cívica de Cabrera d’Anoia han anat colze amb colze en el procés de negociació amb l'empresa subministradora. Marc Serrano, portaveu d'aquesta associació veïnal, diu que les noves taxes pactades no són les que volien, però també han entès que és una negociació i per tant calia cedir una mica.

El portaveu també afirma que en cap cas volíen extorsionar una companyia d’aigües, sinó que pretenien 'garantir un dret públic i prou'. Com a Plataforma es mostren satisfets perquè, segons diuen, ha estat la seva mobilització el que els ha fet ser escoltats per Sorea i que l'empresa canviés de posició, 'de forma radical', si bé demandes com reunir-se amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, no s'ha acabat produint.

Finalment, Serrano destaca que l'empresa d'aigües ha intentat 'marcar un gol' a Cabrera amb la pujada del 124%, però que no se n'ha sortit. Un final que permetrà que altres pobles del voltant respirin tranquils a l'hora de revisar les taxes de l'aigua.


3 Comentaris

v

vei

Cabrera d'Anoia

15 d'agost 2009.01:12h

Respondre

De fin al conflicto del agua nada de nada. El ayuntamiento y la plataforma han mentido descaradamente a la prensa y a los vecinos del municipio, disfrazando la realidad. Aquí quién se ha salido con... Llegir més la suya ha sido Sorea que, además tenía toda la razón. Dan por hecho algo cuando según dijeron estaría expuesto al publico durante 30 días para que presentará las oportunas objeciones. Ya la sindicatura de cuentas encontró muchas irregularidades que denunció, pero como siempre se pasaron por el forro en lo relativo a la auditoria que hicieron sobre contratos y subvenciones de este municipo al mando de Monteagudo García. Ahora La ADAPA, pretende cortar la obra de la carretera que en poco menos de dos meses se hundió, si así como suena dos veces, una vez más por el silencio y pasotismo de este ayuntamiento y claro esta por el incumplimiento del acuerdo al que llegaron con esta asociación. Pienso que hasta que una autoridad superior no se interese por lo que está pasando en esta población, hasta que alguien no pare los pies a los que desde hace años piensan que este es su cortijo, seguiran haciendo lo que les venga en gana, sin importarles, normas, leyes etc.

T

Teresa Tejeiro Salguero

Cabrera de Anoia

14 d'agost 2009.02:53h

Respondre

El Ayuntamiento de Cabrera esta tomando el pelo, una vez más a los vecinos haciendo demagogia de su propia actuación.
Por aportar algunos datos, en los recibos de agua de 2007, la ”quota de... Llegir més servei” era de 3,2 y este Ayuntamiento aprobó ayer esa misma ”quota de servei”para este año y el pasado (por su caracter retroactivo) de 4,68, eso supone un incremento del 40% respecto a 2007. ¿donde está el 16,21%?
Otro dato, Monteagudo García, anterior alcade de Cabrera firmó actas de Gobierno en el 98 y en 2007, aprobando inversiones por importe superior a 900.000 euros. La inversión de 376.000 que ahora se ha renegociado ya la aprovó este señor en su día. Ahora durante cuatro años pagaremos una parte, a partir de 2013 el resto, cuando él esté criando malvas.

v

vei

Cabrera d'anoia

13 d'agost 2009.23:49h

Respondre

Tot mentira, Sorea s’ha sortit amb la seva la plataforma ha tornat una vegada mes a fer el ridicul, com quan van convocar una manifestació, i a les fotográfies d’aquest diari em remeto. Que hi... Llegir més van anar com molt 50-75 persones. L’ajuntament va reconeixer una deute del municipi per inversions de Sorea que ens havien amagat als veïns desde fa molts anys. La plataforma aquesta que en cap cas representa a la majoria del veinat de cabrera d’Anoia en comptes de demanar explicacions a l’ajuntament es postra ”de hinojos”, als seus peus pels els interessos particulars dels seus integrants.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.