//Plugins sense CDN ?>
Aigües de Manresa segueix sent, a hores d'ara, l'encarregada del subministrament d'aigua a Calaf. Ho fa, però, sense contracte, ja que el passat mes de febrer la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat va donar la raó a l'Ajuntament, que va declarar nul el contracte. De moment, el consistori segueix mantenint la relació i no serà fins a finals d’any que es prendrà la decisió de formular un nou contracte o optar per municipalitzar la gestió del servei.
ACN | Calaf porta des d'aquest dimarts sense aigua potable i, a hores d'ara, es desconeix quan recuperarà la normalitat. La raó es deu a l'increment dels nivells de nitrats per la davallada del cabal a la riera del Mantellí. Arriba només mig any després que els veïns es quedessin cinc setmanes sense aigua potable, llavors pels efectes del Gloria. L'Ajuntament però, confia a posar punt final als constants problemes al llarg del 2021. D'una banda, a l'estiu, amb la connexió amb el pantà de la Llosa del Cavall; i, alhora, de cara a la tardor de 2021, amb la posada en marxa d’una planta per desnitrificar l'aigua. L'alcalde, Jordi Badia (ERC), espera que les dues actuacions permetin resoldre els problemes "durant dècades".
Segons explica l'alcalde a l'ACN, Jordi Badia, tot i que la situació causa "enuig" entre els veïns, comencen a estar "resignats". "És un problema endèmic", lamenta. Aquesta vegada, la prohibició de beure i cuinar amb l'aigua de l'aixeta és conseqüència de la davallada del cabal a la riera del Mantellí, amb la qual es barreja, a la potabilitzadora, l'aigua dels pous de Calaf per assolir els registres de nitrats permesos. Segons l'empresa encarregada del subministrament, Aigües de Manresa, caldrà esperar que pugin els nivells d’aigua a la riera.
La Llosa del Cavall i una nova planta
Els problemes amb l'aigua a Calaf, però, podrien acabar al llarg del 2021. Segons ha avançat l'alcalde, Aigües del Ter-Llobregat (ATL) els hi ha comunicat que la connexió amb el pantà de la Llosa del Cavall serà una realitat l'estiu de 2021. A banda, el ple municipal ha aprovat la construcció d'una planta per desnitrificar l'aigua, que estaria enllestida a la tardor. D'aquesta manera, afegeix l'alcalde, garanteixen dues vies pel subministrament de l'aigua.
Una planta pionera
La planta de desnitrificació de l'aigua, explica l'alcalde, és un projecte pràcticament pioner a Catalunya. Costarà al voltant de 600.000 euros i l'ACA subvencionarà el 70%. La nova infraestructura permetrà captar l'aigua dels pous de Calaf, que tot i ser abundant en quantitat acumula massa nitrats, i tractar-la perquè compleixi amb els nivells permesos. Segons els estudis, gràcies al tractament se situarien en uns 26 mg/l -el topall està en 50-.
Badia subratlla la importància de la planta, que permetrà al municipi gaudir "d'independència". Tot i que la connexió amb el pantà de la Vall de Lord els beneficia, l'alcalde recorda que per les seves dimensions es poden produir restriccions i que cada vegada seran més els municipis anoiencs que s'abastaran a través seu. Així, gràcies a la planta, ja no serà necessari dependre ni dels cabals de la riera de Mantellí ni de l’embassament de la Llosa del Cavall.
L'altre aspecte és el cost. Segons dades de l'Ajuntament, el preu del metre cúbic de la Llosa del Cavall rondarà els 0,7 euros, mentre que la dels pous, incloent el tractament a la planta, serà d'uns 0,22.