TORNAR

El cartipàs d'Igualada s'aprova amb canvis introduïts per Som-hi que no satisfan a ERC i Poble Actiu

Els partits sobiranistes d’esquerres es negaven a qualsevol augment de la despesa en càrrecs polítics i de confiança

politica
Divendres, 28 juny 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

No hi va haver pinça de l'oposició en el ple del cartipàs a Igualada. El govern de Junts per Igualada va reeixir en la seva proposta en assumir una contrapartida d'Igualada Som-hi: no incloure un càrrec de confiança dels quatre que proposava. La resta de l'oposició d'esquerres, d'esquena ja que "continua suposant un augment de la despesa".

Aquest mandat l'equip de Marc Castells haurà d'esprémer el seu enginy per trobar esquerdes entre una oposició que li pot vetar les propostes per fer una acció de govern. Aquest dijous al vespre en va trobar una quan va acceptar una contraproposta d'Igualada Som-hi en una esmena. Esquerra i Poble Actiu plantejaven una reducció més dràstica de la despesa en indemnitzacions a polítics i càrrecs de confiança respecte al que portava Junts per Igualada: que no hi hagués cap increment respecte al que hi havia fins ara. L'esmena dels partits independentistes d'esquerra per debatre la proposta no es va acceptar; sí la d'Igualada Som-hi. Jordi Cuadras proposava eliminar de l'equació un dels quatre càrrecs de confiança i el govern ho va entomar. L'abstenció benèvola de C's i Igualada Som-hi en aquest punt modificat va permetre aprovar el cartipàs a Marc Castells, que lamentava "la manca de responsabilitat" de l'oposició. 

Sobre la guerra de xifres que van agitar les formacions, el govern subratllava que els nou regidors invertiran moltes hores en la ciutat i assumiran moltes responsabilitats. Igualada Som-hi, que amb l'acceptació de reduir un càrrec de confiança, s'estalviarien 52.000 euros cada any. ERC i Poble Actiu van atacar també la contraproposta de Som-hi, tot recordant que malgrat aquesta reducció, la despesa serà més alta que l'anterior mandat. El total anual de les retribucions de polítics i càrrecs de confiança seran 721.000 euros i la proposta dels dos partits ho situava en 660.000, és a dir, que no creixés respecte a com estava ara. 

Hi va haver un acord entre totes les formacions, un únic. Un augment lleu de les remuneracions pel que fa a l'assistència a plens i comissions per reflectir els canvis en el cost de la vida. Va ser una anècdota. Perquè el front que plantejaven ERC i Poble Actiu a les propostes de Junts per Igualada va ser ferri. En concret, el portaveu d'ERC Enric Conill afirmava que "ara els nou regidors tenen més responsabilitat (fa uns mesos eren 11), però no podem augmentar en 100.000 euros la despesa total". Sobre la proposta de Jordi Cuadras, Neus Carles (Poble Actiu) matisava que "encara que es retalli un càrrec de confiança, serien encara 50.000 euros més". 

La portaveu de l'esquerra independentista debutava en un ple i apuntava que "creiem que el sou màxim que s'ha d'acceptar és 2,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional. Entenem que altres grups tinguin un codi ètic diferent i que hi ha càrrecs que assumeixen molta responsabilitat en la seva gestió de govern, però hi ha càrrecs d'algunes àrees que no és així".

Poble Actiu va brandar les xifres de com ha evolucionat la despesa en el global de les percepcions dels representants que hi ha al ple des que Castells i el seu equip van assumir l'alcaldia el 2011. "Aleshores eren 500.000 euros, ara estarien sobre els 700.000. Són impostos dels igualadins, hem de ser conscients d'aquesta despesa". Castells va replicar que "tenim molta responsabilitat, quan signem cada decret" i va contraatacar que "els seus tinents d'alcalde de la CUP a Sant Cugat cobraran més que els nostres" en referència a una vila on una coalició amb ERC i PSC ha rellevat del govern a Junts.

L'oposició retreia que el ple arribés tan aviat sense que es pogués estudiar a fons la proposta, mentre que el batlle responia que "la ciutat no pot parar" i afegia que "és una equivocació entrar en aquest debat. És llaminer per l'oposició i els mitjans. I serà, també, efímer". Va ser torn aleshores per la fricció entre Castells i Conill. El republicà apuntava que "nosaltres també venim a defensar els interessos d'Igualada, sí, amb l'esmena volem congelar la despesa política". L'alcalde instava a que retirés "l'esmena, per responsabilitat, perquè pot bloquejar el consistori" -s'hagués hagut de fer un altre ple, si prosperés-, i tant Conill com Neus Carles es van negar a retirar-la. L'abstenció de C's i Igualada Som-hi va fer que els vots contraris de Junts per Igualada avortessin que es debatés la proposta de "congelació" de Poble Actiu i ERC.

Al final, doncs, es va debatre la proposta d'Igualada Som-hi, que contemplava la reducció d'un càrrec de confiança dels quatre que proposava en un inici el govern. En concret, el de captació d'inversions, que els darrers dos anys ha ocupat Joan Serra. La contraproposta no era acceptada ni per Enric Conill que afirmava que "no compleix la línia que ens vam imposar, no es manté el cost públic" ni per Poble Actiu que per boca de Neus Carles reblava que "era una prioritat que no augmentés la despesa".

Després, es votava la contraproposta d'Igualada Som-hi, que prosperava gràcies als vots del govern i les abstencions dels progressistes i de C's. Jordi Cuadras, el portaveu, assegurava que "no recolzem aquest cartipàs, hem fet una esmena per no crear noves càrregues, reduïm la despesa en 208.000 euros en quatre anys". Carmen Manchón, de C's, es limitava a dir que "ho hauríem fet diferent. Per respecte als nostres votants, triem l'abstenció".

 

 

 


9 Comentaris

R

Roger

Igualada

28 de juny 2019.21:06h

Respondre

Tot plegat indignant , sobresous d’escandol i la majoria d’igualadins cobrant el salari minim

J

Joan

Igualada

28 de juny 2019.20:56h

Respondre

Esta molt be fer-se passar per votant dels comuns per criticar. No cola..! Si fossis votant dels comuns no acceptaries la proposta d’erc i cup per crear carrecs de confiança per l’oposicio,,..... Llegir més no enganyis

P

Pere roig

Igualada

28 de juny 2019.11:31h

Respondre

Vaig votar al som-hi perquè sempre havia votat a icv/podemos i de fet ho seguire fent a tot arreu... menys a igualada... No era aixo, companys, no era aixo. No entenc com us heu deixat enredar pel... Llegir més cuadras per aprovar aixo al govern. Venim del CARRER, recordeu-ho CADA DIA. Del CARRER!! Es una vergonya i crec que si seguiu aixi ho pagareu car. La meva humil opinio com a ”votant de tota la vida”. Apa salut

G

Guillem R

Igualada

28 de juny 2019.11:07h

Respondre

Quin paperot del Cuadras i sobretot els ””””””Comuns””””””, de debo q aquesta és la nova política? Aprovar que el govern sapugi el sou??? sou la crossa de la dreta, quin... Llegir més trist paper del ””””””nou alcalde””””””

N

Natàlia

Igualada

28 de juny 2019.11:54h

Quin paperot ERC i CUP demanant càrrecs de confiança per ells... i quan el govern els diu que no, aleshores s’enfaden. És allo de ”Qué hay de lo mío”. I això que son d’esquerres!,.

R

Raphanus brassica

Igualada

29 de juny 2019.11:52h

Per desgràcia el nom s’ha acabat associant a col·locar l’amic que s’ha quedat sense càrrec. El polític que entra en una administració per un temps determinat, es troba amb una maquinària... Llegir més en marxa, dirigida per unes persones que fa més o menys temps que hi són, i que amb tota seguretat hi continuaran sent després que ell marxi. El polític no entén necessàriament de tot, i és bo confiar en els professionals (quant més gran sigui l’administració, més professionals hi podrà haver). És el moment en què s’acostuma nomenar aquestes persones de la seva confiança i coneixedors del tema. A vegades es cau en l’error de col·locar a càrrecs de confiança, per raó d’amistat o contraprestació de serveis rebuts. Són aquests casos els que fan mala propaganda al col·lectiu de càrrecs de confiança. N’hi ha, però, que són bons professionals, i fins i tot que posen la professionalitat per davant de la simpatia política.
Per tant té tot el sentit que els grups més petits demanin una part proporcional d’aquest suport anomenat càrrec de confiança.

A

Antoni

Igualda

28 de juny 2019.09:30h

Respondre

I la notícia no diu res dels càrrecs de confiança que ERC i CUP demanaven crear per ells mateixos a 16.000€ la mitja jornada.? Sort que es diuen d’esquerres..,,

J

Joan

28 de juny 2019.12:16h

I per què els càrrecs de confiança són anti-esquerres? És que la feina de la oposició no necessita de bones eines? És que no hi ha problemes enormes a l’ajuntament?

A

Antoni Vives

Igualada

1 de juliol 2019.17:27h

Antoni

Podries especificar per a quines tasques volien aquests dos càrrecs entenc? Un per ERC i un altre per a la CUP?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.