//Plugins sense CDN ?>
Amb quasi 5.000 vots, la fórmula electoral hereva de CDC, Democràcia i Llibertat, va guanyar les eleccions a Igualada. Amb tot, com a primera força i fins i tot sumant Esquerra -segona a la ciutat- s'ha quedat lluny de la suma de la coalició Junts pel Sí el 27 de setembre.
El balanç de la jornada del 20 de desembre a Igualada aboca el tercer triomf consecutiu en un any d'una força que inclou CDC, en aquesta ocasió DiL com fa tres mesos va ser Junts pel Sí, que compartia amb Esquerra i independents. Igualada ha estat una de les quatre capitals de comarca on DiL ha guanyat, però ha quedat molt enrere dels números que va tenir Marc Castells en guanyar el maig amb CiU o els resultats de la federació a les espanyoles del 20 de novembre de fa quatre anys. La victòria de forces independentistes a Igualada és més rotunda sumant el bon resultat d'Esquerra, que ha quedat a uns 700 vots de DiL, però que s'ha cenyit al centre de la ciutat. Tot el sector de llevant i el nord ha estat dominat per En Comú Podem, que s'imposa a mitja dotzena de col·legis electorals. Ni ICV, ni Decidim Igualada ni Catalunya Sí que es Pot van assolir mai aquesta fita.
En el cas de DiL, malgrat la curta distància amb ERC, la candidatura que liderava Quico Homs ha quedat primera a la majoria de col·legis electorals del centre d'Igualada i només ha cedit l'Escola de Música i l'Arxiu. Domina amb rotunditat les seccions amb més votants com les dues del Monalco, el Xipreret o l'INS Mercader. L'únic punt on no treu bons resultats, els habituals per les forces d'adscripció independentista, sobretot un barri de Fàtima on fins i tot un PP residual a la resta d'Igualada supera a DiL i ERC.
Els col·legis electorals on la candidatura de Xavier Domènech ha triomfat no són precisament de sectors de la ciutat que anteriorment s'haguessin inclinat pel PSC, sinó punts on CiU el maig i Junts pel Sí el setembre van guanyar. Els socialistes han retingut els seus feus habituals: Fàtima i el barri de Montserrat, on ja van guanyar a les municipals i que van "cedir" el 27S a Ciudadanos.
A les eleccions catalanes van votar 22.472 persones; aquest diumenge, 19.932. Un canvi de paradigma de la dinàmica d'anys enrere quan eren les generals les que mobilitzaven a l'electorat provinent de la immigració dels anys 60 i 70. Aquestes més de 2.500 persones que no han anat a les urnes es corresponen pràcticament amb el nombre de vots que han perdut DiL i Esquerra juntes respecte a Junts pel Sí el setembre. D'altra banda, la no presència de la CUP hauria permès engruixir amb els quasi 2.000 vots que va treure el 27S a Esquerra (que millora els resultats de les estatals de 2011) i En Comú Podem, que amb 3.527 vots supera els resultats modestos de Decidim Igualada i CSQP. Aquestes formacions, el maig i el setembre, no van passar en cap cas dels 1.200 suports. El panorama electoral heretat de diumenge evidencia que dels més de 14.000 vots independentistes del setembre, una fracció dels republicans i dels cupaires han engruixit En Comú Podem i han permès la victòria en col·legis que han votat en clau independentista en altres comicis.