TORNAR

Divorci a l' odenenca

La polèmica pels convenis amb les entitats, un dels factors clau

politica
Divendres, 20 febrer 2015. 16:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Quin ha estat el detonant de la ruptura entre Pep Solé (CiU) i Carles Casanova (ERC)? Els convenis han minat la relació CiU-ERC; la problemàtica de la política a Òdena, però, és molt més complexa

El govern de CiU i Esquerra d'Òdena s'ha divorciat. Des d'ERC s'explica que l'alcalde Pep Solé Vilanova (CiU) va enviar una carta als dos regidors republicans, Carles Casanova (batlle també els dos primers anys de mandat, segons l'acord) i Maria Sayavera on els expressava que ja no confia en ells per la seva absència a les reunions de govern. "A partir d'ara anirà a cops de decret" assegura Casanova. Les regidories que tenien Casanova i Sayavera es repartiran entre els representants de CiU. La llarga polèmica de les subvencions a les entitats (la modalitat i la redacció dels documents no convencien  les associacions, amb les quals els republicans tenen una relació molt estreta) ha minat la relació dels socis, que s'ha acabat de deteriorar per la subvenció de la Diputació per les obres del Passeig Sant Miquel. Els republicans volien que passés per ple; CiU, creia que era pertinent que es tractés en junta de govern. Aquesta setmana Esquerra ha repartit un butlletí pels domicilis d'Òdena on explicava la seva versió, amb greus acusacions i desqualificacions contra l'alcalde. Ha estat el detonant final.

La problemàtica d'Òdena la converteix en un cas especial entre les viles anoienques. Bé és cert que tant els governs de Montbui i Vilanova, aquest mateix període 2011-2015, han viscut friccions internes importants, però els seus trets com a municipi estan ben lluny de les característiques d'Òdena. El terme odenenc, especialment vast, és a nivell de territori una de les joies de la corona de la comarca, la darrera gran reserva per a la implantació de superfícies industrials. També és un dels espais per on passaria el tren gran, l'Eix Transversal Ferroviari. Aquesta condició de reserva no és gens plaent per a molts dels ciutadans d'Òdena i ho han expressat tant els alcaldes Pep Solé i Carles Casanova, en els seus respectius mandats, com també moltes de les persones que viuen al municipi. 

La polèmica, molt llarga, d'on s'ubicarien els terrenys de la Zona Franca, ha ocasionat múltiples reunions, declaracions, comunicats i aliances i ruptures en el panorama polític. El divorci entre Casanova i Solé no és quelcom sobtat, no és il·lògic, en el complicat joc polític del municipi. El Pla Director de la Conca d'Òdena del 2007 va provocar ja una ruptura dins del grup municipal de CiU aleshores, quan Francesc Jorba (UDC) i Toni Méndez, independent, van partir peres. Jorba i Casanova -ja regidor d'ERC- van fer front comú contra l'alcalde del període 2007-2011, el socialista Francisco Guisado, en un tema delicat com les indemnitzacions que percebien els edils socialistes en les reunions de govern.

Jorba va veure's poc abans de les municipals de 2011 arraconat, segons ell mateix, per CDC, que va proclamar  dos candidats successius, Josep Vicenç Mestre i posteriorment, Pep Solé. El juny del 2011, Solé i Casanova, CiU i ERC, van fer pacte per obtenir l'alcaldia. Van activar immediatament els mecanismes per anul·lar el pla urbanístic que havia impulsat Guisado. I aleshores, Guisado i Jorba, antics rivals, van fer una roda de premsa conjunta criticant aquella decisió.

Fins i tot les pròpies files socialistes s'han partit ocasionalment aquest mandat en temes com el dret a decidir. I ja abans, Guisado i Casanova -la fricció dels quals per les indemnitzacions va arribar als jutjats- es van aliar puntualment amb els seus respectius grups -PSC i ERC- per bloquejar la reforma de la C-37, quan Esquerra encara era al govern. 

Diferents visions sobre els convenis amb entitats

Els convenis amb les entitats del municipi han estat un dels punts que han esbocinat la relació. Esquerra, amb els dos regidors vinculats estretament a moltes associacions, s'ha erigit en portaveu d'aquestes sobre la redacció dels convenis, que consideraven lesiva. Casanova explica que "eren contractes, més que convenis". I així, aquesta redacció, segons els republicans, podia derivar en què Hisenda exigís responsabilitats fiscals a les entitats: "pagar multes d'IVA de més de 2.000 euros". 

Una de les entitats que no va firmar el conveni és el Ball de Crespelles. Van enviar el redactat a Hisenda per consultar a quines obligacions s'haurien d'atendre amb aquest document. La resposta d'Hisenda, que branda ara Carles Casanova, és que haurien de pagar IVA, Impost de Societats i IAE. Esquerra també indica que la regidoria de Cultura no hauria de valorar i fer constar en els convenis "la llum o l'aigua que gasten les entitats a les instal·lacions municipals", ja que "són conceptes no exempts de tributació i posen a les entitats en un greu compromís".

Pep Solé, per la seva banda, ressalta que vol trobar una solució amb les entitats. L'alcalde manté que "no volem perjudicar a aquestes associacions, no tenim cap motiu per fer-ho". La transparència en les quantitats que reben és el motiu de com ha plantejat les coses l'Ajuntament, encara disposat a trobar una fórmula satisfactòria. El convergent havia dit ja que: "qualsevol ciutadà té dret a conèixer la despesa que li significa a l'Ajuntament l'organització d'una festa concreta". Des d'Esquerra, però, s'assenyala a la regidora de Cultura, Ramona Vila. Segons Esquerra, Vila considera les entitats "manipulades". Aquestes friccions han estat visibles els darrers mesos a les xarxes i ara han arribat al límit.

El trencament

L'alcalde, en declaracions a un mitjà comarcal, poc abans d'un ple, enmig de la polèmica pels convenis, va afirmar que amb el pressupost aprovat pel 2015, el pacte amb Esquerra tenia menys rellevància. Els republicans van escenificar al ple la mala maror amb el batlle i van demanar que s'hi tractés el projecte del Passeig de Sant Miquel i que no passés per junta de govern. A la junta de govern del dijous 12, ja no hi van assistir. Tampoc a les dues darreres reunions de govern, que tenen lloc els dilluns. De fet, el darrer dilluns, van repartir pel poble els comunicats on acusaven a l'alcalde de "menystenir les entitats" i expressaven "hem aguantat moltes actituds autoritàries". Amb un to molt dur, retreuen "actituds caciquistes" i que "Solé vol admiradors i aduladors".

La resposta de Solé ha estat el cessament dels dos regidors republicans. Resta veure com es conjuga l'aritmètica del consistori d'Òdena fins a final de mandat i, sobretot, com seran les eleccions amb el panorama actual.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic