//Plugins sense CDN ?>
La professora d'Estudis per la Pau Èlia Susanna, igualadina, explicava fa unes setmanes algunes de les negociacions que es podien produir en la penombra de la polèmica política a Catalunya, malgrat la repressió espanyola. Explica que "és segur que la UE s'ha assegut amb uns i altres, però no va assolir que s'asseguessin junts en una taula".
La pugna entre Catalunya i l'Estat espanyol està més candent que mai. Anoiadiari s'ha posat en contacte de nou amb la politòloga igualadina Èlia Susanna, sobre el nou gir després de les detencions dels activistes Jordi Cuixart, la declaració d'independència i el nou capítol de repressió judicial amb l'empresonament d'Oriol Junqueras, vicepresident, i set consellers. Susanna admet que "el conflicte segueix escalant. Hi va haver uns primers gests, però entenc que el govern espanyol va veure que hauria de fer cessions, potser un referèndum acordat, i va desistir de la mediació". En el moment que l'Estat espanyol no accedeix a negociar, Susanna apunta "l'opció era internacionalitzar el conflicte. Em sembla que l'estratègia del Govern era clara quan deixa eurodiputats prou coneguts a Estrasburg a Catalunya, com Junqueras i Romeva. No és un error, és quelcom calculat, potser fins i tot l'ingrés a presó".
La politòloga entén que "amb l'aplicació del 155, el president Puigdemont havia de marxar a l'estranger, perquè fins i tot no controlava la seva policia". "Crec que l'estratègia de mig Govern a l'estranger i l'altre mig a la presó per internacionalitzar el conflicte. Just els dos que han estat eurodiputats i saben força idiomes. En l'actual fase, el govern espanyol ha aplicat la mà dura i ha pressionat a governs europeus "i també al d'Israel, per exemple, a posicionar-se sobre el conflicte català". Entén que "ara l'escalada és molt més difícil de resoldre, amb mig Govern a la presó i dos líders civils".
Hi ha altres indicis? Sí: "primer, amb el 155, van parlar de sis mesos governant", recorda "i ara no donen temps ni de preparar el procés electoral. Crec que hi ha la mà d'Europa, però Rajoy les voldrà apamar. No es pot parlar d'eleccions lliures amb adversaris polítics a la presó". Afegeix que "l'Estat espanyol té molt pes dins d'Europa". Amb tot, Susanna admet que "s'ha reeixit d'alguna manera en internacionalitzar el conflicte. Junqueras i Romeva tenen amics al Parlament Europeu, i queda part del Govern lliure per treballar des de fora".
Apunta que "és hora de la societat catalana de fer pressió perquè aquestes eleccions del 21 de desembre no siguin una tupinada. No només escriure al Carter Center. Cal recordar una vegada i una altra que els màxims favorits a guanyar les eleccions són a la presó, cas de Junqueras. També cal plantejar si cal una missió d'observació internacional... perquè tenim activistes internautes encausats per ensenyar les vergonyes de la repressió, vuit consellers a la presó...". Els ingressos a presó "poden contribuir al fet que els jutges belgues no l'extradeixin, al meu entendre, perquè els criteris per empresonar als vuit consellers han estat víctimes d'un procés que no és just".
Remarca que "si no recordo malament, es va trigar sis mesos a reconèixer Eslovènia. Hem de pensar que no serà fàcil. A fora, primer se'ns prenia per bojos... ara per primer cop es parla públicament de la repressió espanyola. I no només de les garrotades, també en l'àmbit judicial".
Abc BC
Igualada
4 de novembre 2017.11:02h
Sense ànims de rebaixar el valor de la vostra feina (de fet, per tot el contrari), voldria avisar que a l’article hi ha varies faltes d’ortografia i de gramàtica. Una revisió seria assenyada:... Llegir més ”hi va haver”, ”vergonyes”, ”a què”, ”es va trigar”... Salutacions!