TORNAR

ERC i CUP qüestionen la manca de debat sobre la festivitat de Sant Bartomeu

El govern defensa una modificació que introdueix canvis en la neteja viària

politica
Dimecres, 26 juliol 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El darrer ple abans de les vacances estivals va ser llarg i intens. El punt més debatut va ser la modificació del contracte de les escombraries: el govern ha anunciat una ampliació de serveis, uns canvis que van ser discutits per alguns dels partits de l'oposició, que qüestionen l'eficàcia del model. L'altre tema que va tenir molt protagonisme, el calendari festiu del 2018.

El govern d'Igualada s'ha refermat en que Sant Bartomeu no serà festiu. En el ple d'aquest dimarts al vespre, tant ERC com la CUP van retreure als convergents que no hi ha hagut cap debat per escollir quines serien les festivitats de cara al 2018, un debat "pel que hi havia un compromís del govern" remarcava Josep Maria Palau, portaveu republicà. Tant Palau com Albert Mateu, número u cupaire, van instar que s'obrís el debat a la ciutadania i van recordar que Pere Camps, regidor de Cultura i Festes, havia admès l'opció de fer una consulta ciutadana sobre si el dia 24 d'agost ha de ser festiu en comptes que ho sigui el dilluns posterior a aquesta diada, que és el cas actual. Mateu va esmentar la resposta de l'alcalde Marc Castells en l'acte del Col·legi de Periodistes que "no hi hauria canvis mentre fos alcalde". El batlle va intervenir per assegurar que "potser vaig ser molt vehement" però que "que sigui festa el dilluns posterior ja és una tradició i no hi ha ningú al carrer que em pari per demanar-me aquest canvi". 

El portaveu d'ERC exposava que "no és una qüestió de component religiós, sinó d'identitat de la ciutat" i que "una decisió així s'ha de posar en mans de la societat civil". Albert Mateu, per la seva part, va considerar que amb la decisió actual "s'està donant preeminència als sectors econòmics sense que hi hagi un debat". El vot de republicans i de cupaires va ser d'abstenció, acompanyats pel de Decidim Igualada, mentre que la resta de grups van votar favorablement a aquest punt que deixa com a festius el dimarts del Sant Crist i el dilluns 27 d'agost, el posterior a Sant Bartomeu.

Les escombraries, com sempre

La modificació del contracte de la neteja viària va reproduir la topada entre el govern i els tres partits, ERC, CUP i Decidim. El segon tinent d'alcalde, Jordi Pont, va donar a conèixer les condicions que es modifiquen, en el que suposa una ampliació dels serveis i que, a la vegada, significa una despesa de més d'un milió d'euros, sense incloure IVA. Aquest punt va tenir la contestació en primer lloc de Josep Maria Palau, que va atacar al govern "pel descontrol dels grans contractes municipals" i va apuntar que el model actual de recollida "ha implicat ja un sobrecost d'uns 352.000 euros i en dos exercicis podem passar a pagar uns 900.000 euros". Palau va demanar un canvi de model de recollida, mentre que el socialista Jordi Riba va anunciar un vot d'abstenció i comentava que "amb el model actual, és cert hi ha problemes" però que comptava que els canvis impliquessin també una optimització.

Les intervencions més dures van ser d'Eva Pedraza, de la CUP, i de Darío Castañé (Decidim). La primera va titllar el model actual d'"ineficient" i posava sobre la taula que "la neteja d'alguns dels esdeveniments que organitzen empreses podria ser assumida en part per aquesta organització que és la que se'n lucra, i no pas que recaigui tota en els igualadins i igualadines. No volem pagar les seves festes privades". Pedraza va demanar també "un informe tècnic que justifiqui el canvi". Castañé va al·ludir la polèmica del possible frau a Barcelona de l'empresa FCC -que té el 66% de la Societat Mediambiental a Igualada- per posar en dubte si aquests estan actuant amb claredat. Va demanar que "es faci ja una auditoria".

Joan Agramunt, portaveu popular, va donar el vot favorable a la modificació del contracte, ja que entenia que "calen millores a curt termini". Amb tot, afegia que ja que cada cop es penalitzarà més el volum de rebuig dins dels residus municipals, i que cal fer una proposta a més llarg termini. En les seves rèpliques, Jordi Pont va assegurar que "ningú ens ha recomanat implantar el porta a porta a Igualada" com a mètode de recollida -en resposta a ERC i la CUP- i que "no seguim amb el model que es va aprovar el 2011, sinó que aquest canvi que fem ara és per millorar".

 

 


3 Comentaris

M

Montse

Igualada

27 de juliol 2017.14:13h

Respondre

Els d’esquerres defensant el Sant. Increïble. No us entenc, o us entenc massa i no m’agrada. Per sobre de tot la inclusió.

J

Jaume Picart

Igualada

26 de juliol 2017.07:12h

Respondre

Quina poca feina que tenen alguns,,,deixeu el sant en pau, que el dilluns esta molt be que sigui festa

O

Oncle Tom

Calafell

28 de juliol 2017.09:51h

Veniu, veniu a la platja, igualadins. Que ja tindrem la Vel de l’Anoia als quioscos el divendres abans. I sobretot, gasteu força fora de casa. A Calafell t’esperem amb els braços oberts, Jaume

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.