TORNAR

ERC proposa posar el nom de Nativitat Yarza al nou centre cívic del nord d'Igualada

Yarza fou la primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya

politica
Dilluns, 7 març 2022. 09:40. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Ajuntament d'Igualada ha anunciat que aquest mes de març obrirà portes el nou centre cívic del nord d'Igualada. Coincidint amb la presentació de la primera biografia de Nativitat Yarza Planas, ERC Igualada proposa que el nou equipament porti el nom de Yarza, la mestra de Bellprat que fou escollida, el gener de 1934, batllessa del municipi anoienc convertint-se en la primera dona escollida com a batllessa democràticament a Catalunya.

La inauguració del nou equipament cívic és, segons ERC Igualada, "una oportunitat idònia per reivindicar la figura d'una persona rellevant de la comarca". Els republicans reivindiquen la figura de Yarza i remarquen la "necessitat històrica de fer valdre lideratges femenins que malauradament han estat ignorats durant dècades i segles". Des del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament d'Igualada, la regidora Montserrat Argelich, recorda el paper d'alcaldesses i regidores com Yarza que segons diu "van ser pioneres en trencar tabús i sostres de vidre". La també regidora Iolanda Gandia, afegeix que "es tracta d'una proposta que creiem que generarà consens i serà vista amb bons ulls per a la resta de forces" i emfatitza que "no entendríem que no fos acceptat".

Des d'ERC remarquen que posant el nom de Yarza al nou equipament cívic es faria "un exercici de memòria i justícia històrica pel que va suposar la figura de Natividad Yarza Planas per la democràcia i el feminisme a l'Anoia i tot el país".

Crítiques a la gestió

Els republicans han aprofitat aquesta proposta per criticar "la nefasta gestió que se n'ha fet fins ara". El portaveu republicà a l'Ajuntament d'Igualada i cap de l'oposició, Enric Conill, ha lamentat que "la inauguració malauradament ha estat posposada diverses vegades i que el servei i els equipaments que fa tant temps que demanen els veïns s'han fet esperar massa", avisant que "l'experiència viscuda serveixi de precedent crític per gestionar futures obres de la ciutat". "Confiem que la presència d'aquest nou centre cívic doni un bon servei públic als veïns de la zona del Poble Sec, Set Camins i les Comes i en general a tota la ciutadania de la ciutat", han remarcat els republicans igualadins.


1 Comentaris

F

Frederic de Bergerac

Igualada

9 de març 2022.08:14h

Respondre

Jo crec que seria molt agosarat prendre un nom com aquest a la vil·la de Bellprat.
De ben segur que a Igualada tenim altres noms per posar, siguin masculins o femenins, amb una relació més... Llegir més profunda a la nostra ciutat.
Va vinga!! Srs. i Sres. d’ERC, treballeu una mica més i penseu, ni que sigui per un dia (que un esforç sempre va bé pel cos i per la ment).

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.