//Plugins sense CDN ?>
El diputat del PSC al Parlament, el tarragoní Xavier Sabaté, va visitar divendres Igualada i, conjuntament amb el grup local, va exigir a la Generalitat respostes a diverses preguntes sobre les dades del núvol tòxic que es presentaran al Parlament. Medi Ambient desmenteix rotundament les preguntes de Sabaté
En una roda de premsa a la seu comarcal del PSC, el diputat tarragoní Xavier Sabaté anunciava davant els mitjans que el seu grup presentarà diverses qüestions al Govern català sobre la gestió del núvol tòxic, després de l'accident que va tenir lloc a l'empresa SIMAR el dia 12. Acompanyat de diferents dirigents del partit a la comarca, Sabaté va afirmar que "la consulta 'online' de les estacions de vigilància atmosfèrica d'Igualada i Vilanova del Camí -que mesuren la qualitat de l'aire- va estar desconnectada els dies 12 i 13 de febrer". I que el mateix dia de l'accident, en un altre punt de mesurament, a Castellet i la Gornal, es va detectar a les 6 de la tarda, "una quantitat inusualment alta de NO2 i SO2". El socialista preguntarà si "la desconnexió de la consulta 'online' de les estacions va ser accidental" i "si el núvol tòxic es va desplaçar al sud". Anoiadiari ha parlat amb la Direcció General de Medi Ambient que ha negat les afirmacions de Sabaté, indicant que a la xarxa "es poden consultar els registres d'aquell dia" i neguen que es desconnectés la consulta 'online'. Afegeixen que "no es va rebassar el nivell en cap moment a Vilafranca. No es poden dir aquestes coses sense fonament".
La bateria de preguntes del PSC sobre l'accident incorpora qüestions generals, com ara "quins van ser els efectes sobre el medi ambient" i quins van ser els registres de les estacions de la xarxa de vigilància atmosfèrica els dies 12 i 13. Ara mateix, els registres es poden consultar, però Sabaté apunta que no era possible via 'online' aquests dos dies i pregunta "si va ser una desconnexió voluntària". Per part de la Generalitat es desmenteix que aquells dos dies es desconnectés. Sobre les mesures a Igualada, fonts de Medi Ambient admeten que "només hi va haver afectacions a l'inici".
Desplaçament del núvol
Els socialistes branden també els registres de l'estació de Castellet i la Gornal, vora Vilafranca, i pregunten "si el núvol es va desplaçar cap al sud". El text exposa que "es pot deduir de les dades de l'estació de vigilància atmosfèrica d'aques municipi, amb quantitats de NO2 i SO2 molt superiors a les permeses, a les 6 de la tarda". Segons el diputat "l'estació de la Gornal en aquesta hora estava en vermell pel que fa als indicadors d'aquests elements". Un altre dels temes que Sabaté esmenta és una frase del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, sobre que el núvol "es va dipositar". Medi Ambient, replicant a Sabaté, puntualitza que "en primer lloc el núvol es va desplaçar amunt i les conseqüències sobre l'aire que es respira són diferents". Es nega també que "hi hagués aquestes afectacions al Penedès. No es va ocultar res i es controlaven els efectes".
També van intervenir Jordi Riba, portaveu del PSC a l'Ajuntament d'Igualada, que va etzibar que després dels accidents dels darrers anys "la planificació urbanística actual d'Igualada s'ha de revisar" per la proximitat de la indústria al nucli habitat de Les Comes. Teo Romero, número u del PSC a la comarca i alcalde montbuienc, subratllava la "necessitat de fer una prevenció a nivell de Mancomunitat" per aquests riscs químics i retreia a Marc Castells haver oblidat les altres poblacions de l'entorn.