//Plugins sense CDN ?>
Les ordenances fiscals de Calaf van prosperar en el seu pas pel ple municipal: Junts per Calaf va fer valer els seus cinc vots i l'abstenció dels tres representants de CiU va permetre que s'aprovés. En canvi, els sis vots de CiU i GIC van tombar la proposta de comptes del govern.
Calaf haurà de funcionar, de moment, amb un pressupost prorrogat, després que en la sessió plenària d'aquest dilluns 9 de novembre la proposta de l'equip de govern rebés els vots en contra tant del GIC com de CIU. El pressupost presentat al Ple ascendia a 4.205.587,76 euros, i la regidora de l'Àrea econòmica, Montserrat Mases, va destacar-ne la voluntat de reduir un 5% les despeses corrents de l'Ajuntament i d'anar eixugant la càrrega financera, cosa que ha de permetre emprendre noves inversions.
Mases va dir que les apostes principals de l'equip de govern són la reactivació econòmica i comercial i els plans d'ajuts a les famílies: "El que volem és tenir un poble ben cuidat; que el comerç, la indústria i el turisme facin créixer Calaf. I que la gent hi visqui i s'hi senti bé". El pressupost també contempla una partida per als horts urbans, que tindran una triple vessant: de lloguer, social i educativa. Així mateix, s'ha previst una dotació econòmica per al retorn de més de 260.000 euros al Ministeri de Foment, si finalment les al·legacions no prosperen i s'ha de fer efectiu el pagament per manca d'unes certificacions, el 2012, en l'obra del castell.
La portaveu de CIU, Maria Antònia Trullàs, va criticar la xifra que sumen les indemnitzacions que percep l'equip de govern i el sou de l'alcalde, i va dir que superava el conjunt dels seus sous quan governaven. També va instar l'equip de govern a no retornar els diners del castell perquè, segons va dir, el que reclama el Ministeri no és just i totes les certificacions s'havien fet correctament. Pel que fa al GIC, Salvador Prat va criticar que el capítol 1, on hi ha les retribucions del personal, s'emporti gairebé el 40% del pressupost, també va posar en dubte el contracte amb Aigües de Manresa, "que costa a Calaf 50.000 euros cada any".
La reducció de la despesa i les subvencions, claus per poder fer inversions en el futur
En resposta a aquestes intervencions, Montserrat Mases va dir que es faran totes les actuacions perquè no s'hagin de retornar els diners al Ministeri i que, si efectivament en la legislatura anterior es van fer totes les certificacions, miraran de trobar-les per justificar-ho. Sobre l'endeutament amb què van trobar-se, va reiterar la voluntat d'anar-lo eixugant i va assegurar que s'analitzarà si la dotació de personal és la correcta. Pel que fa al conveni amb Aigües de Manresa, Mases va explicar que és un contracte signat amb anterioritat, i que s'explica pel deute que acumulava el consistori amb aquesta empresa pública. De totes maneres va afirmar que la voluntat és revisar-lo en la mesura del possible. Finalment, va deixar clar que, encara que aquest pressupost no prevegi cap gran inversió, la voluntat és garantir el bon funcionament del municipi i a la vegada reduir despeses. Aquest estalvi, juntament amb les subvencions que s'hauran d'aconseguir, ha de permetre realitzar inversions en un futur no gaire llunyà. "Ara per ara, les inversions hauran de venir per via de subvenció", va assegurar, "perquè no ens podem endeutar més".
El punt de les ordenances fiscals per al 2016 sí que va tirar endavant, amb els vots a favor de Junts per Calaf, l'abstenció de CIU i els vots en contra del GIC. Bàsicament s'han modificat alguns dels textos per adaptar-los a la normativa actual. Sí que destaca la congelació de l'Impost sobre els Béns Immobles, l'establiment del preu real de la prestació dels serveis d'intervenció administrativa per a activitats o la baixada del 8% en la taxa d'escombraries i residus, després que s'hagi previst repercutir el superàvit existent en aquesta partida directament sobre els rebuts dels veïns. Els textos de les ordenances aprovats inicialment aquest dilluns restaran a exposició pública durant trenta dies.