//Plugins sense CDN ?>
L'abstenció dels quatre representants d'Igualada Som-hi va ser suficient per a que el govern de Junts per Igualada tirés endavant els pressupostos i les ordenances de cara al 2020. Els altres grups, ERC, Poble Actiu i C's s'hi van posicionar en contra.
El nou escenari sense majoria absoluta del govern de Marc Castells forçava a Junts per Igualada a trobar un aliat per aprovar ordenances i pressupostos en un dels plens crucials del curs polític. Des de fa vuit dies, era sabut que ja hi havia almenys una formació que permetria tramitar-los: Igualada Som-hi. No hi va haver sorpreses de darrera hora i les tres altres formacions van votar "no". Va ser un ple de més de tres hores, sense friccions de relleu. El batlle Marc Castells manifestava que "sóc un home feliç" i que "agraeixo als grups que han fet aportacions".
La quarta tinent d'alcalde Carlota Carner va fer la presentació del pressupost, va agrair la feina dels tècnics de la casa i va esmentar que està marcat per la prudència. Es tancarà "el 2020 amb un nivell d'endeutament del 68,75%". Sobre les ordenances, Carner remarcava que "la nostra voluntat és seguir amb la contenció" i que per això es mantenia el gravamen en 0,85 de l'IBI. Indicava que les inversions "representen el 13,5% dels comptes" i en va esmentar algunes, en especial les que es van pactar amb Igualada Som-hi.
Conill: "són pressupostos que creen deute"
La intervenció d'Enric Conill, portaveu d'ERC, va ser llarga i crítica. El republicà va donar per fer que hi ha un pacte "entre Convergència i el PSC (sic) que estava fet abans de començar les negociacions" i que "respon a altres interessos que no el dels igualadins" ja que es deu "als pactes entre Convergència i el PSC a la Diputació de Barcelona, al Consell Comarcal i a Vilanova del Camí". Com és habitual, ERC es va centrar en la càrrega impositiva: "ens sap greu no donar suport" però "no podem aprovar unes ordenances així" i es referia que "una família igualadina paga 290 euros més en impostos que una de Vic o Vilafranca". Conill exposava que "del 2010 fins ara s'ha passat d'una recaptació de 20 a 25 milions d'euros". També que "l'excusa de reduir deute és molt poc creïble tenint en compte que aquests pressupostos el que fan és crear deute".
Cuadras: "no podem permetre que la ciutat quedi bloquejada"
El portaveu de Som-hi, Jordi Cuadras, exposava que "volem aprofitar la minoria del govern per a fer avançar la ciutat i no per bloquejar-la. I nosaltres volem que la ciutat avanci des de l'esquerra, que avanci amb polítiques d'esquerres i progressistes al servei de la gent. Per això vam proposar al govern diferents punts per a ser introduïts al Pressupost perquè aquest pogués tramitar-se i no quedés bloquejat". Els progressistes manifestaven que prorrogar el pressupost era "que la ciutat quedi bloquejada" i "per evitar-ho ens hem arremangat i ens hem posat a treballar amb tres eixos: habitatge, sostenibilitat i medi ambient".
Afegia que "abanderem les polítiques d'esquerres i progressistes que la ciutat tindrà el proper any. Hem aconseguit condicionar fins a un milió d’euros del pressupost. D'altra banda, també es consensuaren amb les associacions de veïns diverses intervencions als barris al llarg de l'any. Pel que fa al Servei d’aigua, juntament amb Poble Actiu. s'ha aconseguit el compromís pressupostari del govern per a crear durant el proper any el Servei Municipal de
l'Aigua que és el primer pas indispensable per a desbloquejar aquest tema i decidir com es presta aquest servei".
Eva Pedraza: "fan 'pa i circ'"
Des de Poble Actiu, Eva Pedraza es va mostrar satisfeta que s'hagin inclòs 40.000 euros en els comptes de cara a estudiar un nou model de recollida d'escombraries el 2023. Amb tot, el vot va ser negatiu ja que l'esquerra independentista va notar "mancances" en aspectes com la no planificació urbanística, "la càrrega impositiva que es reparteix de manera desigual, amb col·lectius desafavorits que tenen una pressió fiscal desproporcionada" o que se segueix "després de tant temps sense regularitzar el servei de l'aigua". Les crítiques al govern també van ser per quan, fa dos mesos, les regidores Neus Carles i la pròpia Eva Pedraza no van poder defensar una moció al ple -"això és un retrocés democràtic"- i per "haver fet una política de 'pa i circ' a Igualada.
C's i rèplica del govern
Els arguments de Carmen Manchón, de C's, van ser escuets, tot i que no exempts de contundència, quan va manifestar que "paguem un IBI molt alt i s'ha pujat el 0,7% en algunes taxes". Manchón avisava que "estem a punt d'entrar en recessió i les ordenances no baixen, al contrari". També assenyalava que "no han obert els pressupostos a l'oposició, no hem tingut temps per estudiar-los".
Per defensar els comptes i les ordenances, aleshores, va intervenir el batlle. Marc Castells, que va agrair el to mesurat que tenien i van tenir les diferents intervencions, remarcava que "no aprovar els pressupostos era perdre moltes inversions". Sobre l'IBI, va atacar a ERC, grup que "el 2009 va aprovar els valors cadastrals actuals amb l'Entesa, mentre CiU votava en contra".
Castells, més bel·ligerant amb els republicans que amb els altres grups que van votar 'no', afegia que "no ens poden donar lliçons" i que "al revés d'altres municipis, també donem serveis que no es tenen a altres llocs, com la teleassistència, i a més, tenim les llars d'infants públiques més econòmiques de la demarcació de Barcelona. Això m'ho han reconegut fins i tot amics meus de la CUP".
Marc
Igualada
25 de setembre 2019.15:15h
Quina pena veure aquesta foto on el Sr. Jordi Quadras & Co. no llueixen la demanda de que es posi en llibertat de forma imminent el nostre govern legítim que porta quasi 2 anys en presó... Llegir més preventiva...
Ja li deu semblar bé, oi? Quin fàstic de gent aquesta del PSC-PSOE emmascarats sota marca blanca i que miren cap a un altre costat mentre s’estan vulnerant drets bàsics de la població....Molt ”progres” tots ells...