TORNAR

ICV-EUiA demana a l’Ajuntament que ampliï les subvencions de l’IBI a les persones aturades

L'equip de govern va anunciar ajudes per als pensionistes

politica
Dimecres, 7 maig 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Ajuntament d’Igualada ajudarà a pagar l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) amb una nova línia de subvencions. Però aquesta es limita només al col·lectiu de pensionistes. ICV-EUiA espera que la proposta sigui un primer pas i demana al govern més sensibilitat per ampliar aquest tipus d’ajuts a altres col·lectius vulnerables, com ara els aturats. El grup municipal considera que pot ser una bona eina per a contrarestar el sistema actual de recaptació, insensible a la situació econòmica de les famílies que tenen més necessitats, i per tant socialment injust.

La regidora d'ICV-EUiA a Igualada, Montserrat Mateu

Iniciativa reclama des de fa anys una reforma en profunditat de l’IBI. El grup defensa que caldria modular el seu impacte sobre les famílies, en funció de les capacitats reals de cadascuna d’elles. I amb aquest objectiu ha presentat al Congrés dels Diputats proposicions de Llei sense que cap d’elles hagi prosperat mai pel bloqueig conjunt del PSOE, PP i CIU. “Queda clar, doncs que aquestes formacions prefereixen mantenir el sistema actual que és del tot lineal i, per tant, injust i inequitatiu”, confirma la regidora d’ICV-EUiA a Igualada, Montserrat Mateu.

Davant d’aquesta situació, la portaveu local d’Iniciativa respon que “per sort l’Administració Local compta amb una eina molt potent que pot tenir “caràcter supletori” quan la legislació estatal no contempla criteris de progressivitat: les subvencions”. Per això aplaudeix que el govern de CiU i ERC hagin dut a terme finalment unes bases de subvenció per l’IBI, malgrat que troba que són insuficients perquè només van adreçades a les persones grans, als pensionistes.

En aquest sentit, Mateu aclareix que és ben cert que aquest col·lectiu ho necessita, amb la congelació de les pensions i les retallades en salut, que els obliga a pagar més pels medicaments. Però no és l’únic. La portaveu d’ICV-EUiA insisteix que la nova línia de subvencions es queda curta amb la situació de pobresa que hi ha actualment i demana que també es convoquin per altres col·lectius necessitats, com ara les persones aturades.

Mateu apunta que “les darreres dades aportades per la EPA són escruixidores: baixa el nombre de persones aturades, amb un percentatge lleugerament per sota del 25%, però també baixen els llocs de treball”. En els tres primers mesos que ha crescut el PIB s’han destruït 210.000 llocs de feina. La contractació indefinida baixa, creix la temporal i també disminueixen els autònoms.

La regidora d’Iniciativa insisteix finalment que “en una societat que ha fomentat des de fa anys la compra d’habitatge i amb diferents governs, l’impacte de la crisi posa a moltes famílies en una difícil situació: la d’haver de suportar un increment important de l’import de l’IBI, amb unes retallades importants en els serveis públics i amb uns increments espectaculars dels subministraments bàsics mentre veuen reduïts els seus ingressos ja sigui per les congelacions salarials o la pèrdua del lloc de treball i al cap d’un temps, la finalització de les prestacions”.


1 Comentaris

A

Ara no toca!

08700

7 de maig 2014.20:28h

Respondre

Per favor Srs de ICV, primer, lo primer.
Obres a la Rotonda del hospital, nova posta a punt de la estelada, festa grossa per el tri-centenari, promoció del ambaixadors igualadins al món, firma de... Llegir més convenis ? amb la Generalitat per la fibra òptica, etc, etc, etc.
Sra Mateu, lo dels mes desfavorits, ara no toca!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.