//Plugins sense CDN ?>
Després de fer una campanya, les darreres setmanes, a través de les xarxes, denunciant gràficament alguns exemples de brutícia en diverses zones d'Igualada, el grup municipal d'Igualada Som-hi ha presentat una bateria de propostes per millorar la neteja a la capital de l'Anoia, unes accions que se centren bàsicament a exercir més control sobre els diners públics del contracte de neteja i realitzar més campanyes de sensibilització i més inspeccions.
Des d'Igualada Som-hi han donat compte de la petició registrada sol·licitant que el govern igualadí "reti comptes d'on han anat a parar els 2 milions d'euros que el 2018 va aprovar destinar de més a la neteja de la ciutat un cop vist que en lloc d'estar més neta, la ciutat està més bruta". Davant això, proposen "un augment de les inspeccions per assegurar que el servei compleix amb allò contractat i tenir controlats els diners públics que s'hi destinen". En aquest sentit, també demanen "on han anat a parar els diners destinats a la neteja de grans esdeveniments al carrer durant l'any i mig de pandèmia en el qual aquests no s'han pogut realitzar", afegint que "haver reduït la necessitat de neteja en grans esdeveniments s'hauria d'haver traduït en poder garantir un millor servei amb més recursos a la neteja ordinària i lamentem veure que això no ha estat així".
Jordi Cuadras, portaveu d'Igualada Som-hi a l'Ajuntament d'Igualada ha manifestat que "l'Ajuntament forma part de l'empresa de neteja, ja que és una societat mixta amb participació municipal. Un canvi que es va fer el 2010 amb el govern de l'Entesa precisament per incrementar la capacitat de control per part de l'Ajuntament. Veient la brutícia que hi ha en moltes zones de la ciutat, lamentem que el govern de Marc Castells no estigui fent servir el poder que té dins la mateixa empresa. Una part de la brutícia és per comportaments incívics, però una altra gran part és per una mala gestió. Hi ha una deixadesa en la gestió que es tradueix en una deixadesa de la ciutat i això no pot ser".
Cuadras també ha remarcat que "no ens podem conformar en tenir una ciutat bruta i escudar-nos en dir que tot és culpa de l'incivisme. Volem una Igualada neta i per això cal una bona gestió dels diners públics que s'hi destinen i també fer campanyes de civisme". En aquest sentit, des d'Igualada Som-hi proposen realitzar més campanyes de conscienciació "davant les escasses campanyes de civisme que s'han fet des de l'Ajuntament per esperonar un comportament cívic per part de la ciutadania i per una pedagogia sobre la necessitat d'un bon comportament per a tenir una ciutat neta. D'altra banda valorem i reconeixem la tasca de les treballadores i treballadors del servei."
Model
Des d'Igualada Som-hi dubten del model de neteja viària. "Per la quantitat de diners destinada i la percepció de brutícia per part de la ciutadania, no veiem quin és el model de neteja viària que segueix el govern ni la planificació sobre les àrees a netejar. Igualada, com qualsevol altra ciutat, té les seves particularitats per això creiem que cal revisar el contracte i planificar la neteja de la ciutat d'acord ambls factors condicionants de cada zona, siguin demogràfics, socioculturals, urbanístics o climàtics per determinar la intensitat de la neteja que requereix cada zona de la ciutat", han remarcat des de la formació.
Nou contracte
Finalment, i davant l'avinentesa el 2020 de la finalització del contracte vigent de neteja viària i recollida d'escombraries, Cuadras assenyala que ara "és un bon moment per plantejar com volem que sigui aquest servei amb les necessitats presents i futures de la ciutat", demanant al govern municipal "que comenci a treballar juntament amb la resta de grups del consistori, ja, en el nou contracte i que no adopti la posició de còmode de prorrogar l'actual. La situació en la qual es troba la ciutat no es pot prorrogar i que cal tenir llest el nou contracte del servei per complir amb els terminis estipulats."