TORNAR

Jordi Riba afirma que l'Ajuntament 'té una situació econòmica raonablement bona'

En el ple de dimarts es va aprovar el Compte General de l'exercici 2009

politica
Divendres, 17 setembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Igualada, Jordi Riba, s'ha referit a la situació econòmica del consistori, després que dimarts s'aprovés amb els vots favorables de l'Entesa i les abstencions de la resta de grups el Compte General del 2009.

Jordi Riba

Segons el regidor d'Interior, Governació i Hisenda, la situació econòmica i financera de l'Ajuntament 'és raonablement bona' tenint en compte el context actual. Riba ha explicat que el tipus mitjà dels crèdits que ha de retornar l'Ajuntament és de l'1,38%, 'més baix que la inflació interanual i molt a prop de l'Euríbor, que se situa a l'1,38%'.

El segon tinent d'alcalde també ha afirmat que el percentatge de deute sobre el total d'ingressos, l'any 2009, se situava en el 99,23%, 'vint punts per sota del 119% amb què ens trobàvem l'any 1999'.

Capacitat de retorn

En referència a la possible 'flexibilització' de la prohibició d'endeutament, que apuntava fa uns dies la ministra Elena Salgado, Jordi Riba ha dit que s'hauria de tenir en compte la capacitat de retorn dels ajuntaments: 'pots estar endeutat i tenir capacitat de retorn, i a la inversa'. En aquest sentit, ha explicat que l'Ajuntament igualadí té una capacitat de retorn de 3,5 milions d'euros (un 8,26%, quan el mínim de capacitat que han de tenir les administracions locals és del 7%). Actualment, l'Ajuntament destina l'11,96% dels seus recursos a pagar els deutes.

D'altra banda, les dades fetes públiques pel Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda apunten Igualada com un dels 85 municipis catalans que, segons el nou criteri anunciat per la ministra, no podrien endeutar-se. A la llista també hi figura Manresa, amb un percentatge de deute sobre els ingressos del 111,40%. De totes maneres, faltarà veure com es concreta finalment aquest anunci i si es tindran en compte altres criteris per permetre o no l'endeutament. En la distribució territorial, i segons les dades del Sindicat, Catalunya encapçala la llista de regions amb més ajuntaments que no es podran endeutar.


7 Comentaris

E

Eduard

Igualada

19 de setembre 2010.17:50h

Respondre

N’estem farts que ens prenguin per imbècils. Si no saben gestionar els NOSTRES diners més val que pleguin. Endeutant-nos amb obres INÚTILS com la passarel·la de Fàtima, etc. no arribarem a bon... Llegir més port.

j

josep m. torras payerol

Igualada

18 de setembre 2010.16:19h

Respondre

En el club dels endeutats ocupem el lloc número 31 d’Espanya, o sigui que estem entre el grup d’elit , tenint en compte el número d’Ajuntaments, estem entre el 0,39% dels més endeutats,vaja... Llegir més el podi d’honor. Si hi adjuntéssim el deute de les empreses Municipals, que serveixen per generar-ne més, aleshores potser sortiríem del quadro d’honor i ens en haurien de fer un d’exprés.
Sr. Riba, dir que la situació de l’Ajuntament és raonablement bona a la vista dels números, és necessita ser un galtes o un inconscient, i no sé quin dels dos epítets és més perillós per la ciutat.

Ò

Òscar

IGD

18 de setembre 2010.15:39h

Respondre

És que jo crec que es pensen que els ciutadans som tontos, i la veritat ofenen perquè ja no se’ls pot creure ningú, i qui se’ls cregui és que té un problema, o una bena mooolt gruixuda als... Llegir més ulls.

A

Albert

Igualada

18 de setembre 2010.12:48h

Respondre

Parlant de triar ... mentre hi ha hagi llistes tancades, els politics no els triem nosaltres... només podem triar una llista - plena d’incompetents - i una promesa (que no hi ha cap necessitat de... Llegir més complir) .. si això és triar .... pleguem! sigui quina sigui la tria estarem sempre manats per incompetents llepa-culs del partit de torn, o és que els trien per la seva capacitat de gestió ?

F

Faraó

Igualada

17 de setembre 2010.23:39h

Respondre

Perquè l’ajuntament no estalvia diners eliminant els càrrecs de confiança?? Hi ha molts interessos personals. Nomès un partit politic no els te... en fi.. es una vergonya.. i la gent gran, no... Llegir més podem arribar a final de mes

B

Bartomeu

Igualada

17 de setembre 2010.13:50h

Respondre

M’alegro que l’ajuntament no pugui endeutar més la ciutat. Sobretot amb els somnis faraonics de voler fer on World Trade Center que ens deixarien a tots endeutats fins al 2050 o més.

R

Ramon F.

Igualada

17 de setembre 2010.09:39h

Respondre

No entenc que si segons el Sr. Riba estem tant be, tinguem d’estar sota la tutela de la Generalitat i cada vegada que volem demanar un crèdit haguem primer de demanar permís. Segons tinc entès... Llegir més el mateix Partit Popular ha dit que no aprovarà (es el que dona sempre suport als pressupostos municipals) cap inversió per l’any que ve i aquest any ja s’han paralitzat inversions previstes com per exemple un Centre Cívic

Per altre banda no n’hi ha prou amb el tant per cent d’endeutament que te un ajuntament per saber quina es la seva salut econòmica, s’ha de veure també quina es la seva despesa fixa, per exemple quin tant per cent representa sobre el pressupost el cost del personal d’aquest ajuntament, el manteniment de les seves instal-lacions, les empreses municipals que te aquest ajuntament i el seu endeutament si en tenen ja que aquest no surt reflectit en el % que declara oficialment l’ajuntament i tenint en compte tots aquets supòsits penso que el nostre ajuntament no surt tan ben parat com afirma el Sr. Riba.

M’agradaria saber quin es l’endeutament real del nostre ajuntament amb les empreses municipals incloses i el marge de maniobra que ens queda un cop restades totes les despeses fixes i llavors sabríem realment a on estem.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.