//Plugins sense CDN ?>
El ple de dimarts a l'Ajuntament d'Igualada va tenir dos punts especialment calents: la constitució del Consell Assessor i del Bon Govern -òrgan que actuarà en matèria de transparència- i els convenis de col·laboració amb la Fundació per la Innovació Tèxtil (Fitex). Decidim i, amb més èmfasi, la CUP, van discutir les decisions del govern, que en canvi, va tenir el suport del PSC i ERC en aquests temes.
La sessió de dimarts al vespre del ple igualadí va tractar diversos temes candents de l'agenda política igualadina. El que es preveia més polèmic, l'aprovació de la constitució del Consell Assessor i del Bon Govern -amb la presidència del republicà Joan Torras-, va ser objecte de debat entre el govern, per una banda, i la CUP, Decidim i el PP. Els convenis amb Fitex, que es van aprovar posteriorment, també van ser criticats per l'esquerra independentista. La sessió venia carregada i es va allargar vora quatre hores, amb altres punts com les subvencions i convenis amb entitats; les quantitats de la concessió d'ajuts a famílies per a pagar escoles bressol i per a llibres de text; i -ja a les mocions- la proposta de reforma horària, el canvi en el nomenclàtor i el debat sobre la visita d'Otegi al Parlament.
L'òrgan de transparència que es constitueix s'endevinava com un punt que escalfaria el debat. La regidora Maribel Cuadras, responsable de l'àmbit, va presentar els punts cardinals del Consell del Bon Govern. Joan Torras, president de l'ens, havia estat regidor d'Esquerra i company de govern de la CiU de l'actual alcalde Marc Castells, i ha mantingut una posició tèbia amb el grup local del seu partit des de les passades eleccions. Malgrat això, el portaveu republicà, Josep Maria Palau, va votar favorablement a la constitució de l'òrgan i per extensió a la presidència de Torras i va titllar a aquest de "persona ideal per a aquest càrrec, ja que coneix el sector privat i l'administració". Els socialistes van donar també el seu vot positiu, amb Jordi Riba que manifestava que amb l'acció "es dóna compliment a acords" anteriors.
El posicionament de la CUP va portar al primer xoc amb el govern del ple. Albert Mateu, portaveu cupaire, va assenyalar que "més enllà de Joan Torras" el consell compta "amb tres regidores del govern de CiU, un càrrec de confiança que va ser regidora al govern (Imma Soteras) i dues persones tècniques". Afegia que "amb aquesta composició no és una autoritat independent ni res". Mateu va reblar una crítica que havia fet Palau "sobre les formes" tot assenyalant que "ni tan sols se'ns ha consultat als altres grups, ni ha passat per comissió informativa. No dubtem del que pugui fer Joan Torras, però és que tenim un òrgan que no és vinculant i que les persones afins al govern ja sumen una majoria".
Altres punts crítics que va formular l'esquerra independentista en aquesta intervenció van ser que "aquest òrgan no és una aposta de l'Ajuntament, sinó un requeriment legal que han de desenvolupar les administracions locals, amb una funció que la podria fer la Síndica". Seguidament, per part de Decidim Igualada, intervenia Darío Castañé, que afirmava que "no dubtem de la vàlua de Joan Torras" en el seu nou càrrec, però que "la composició del Consell del Bon Govern és poc plural". El portaveu de Decidim va criticar al govern perquè "l'oposició coneix els nomenaments abans pels mitjans que per boca de vostès". Com a coordinador de Pirates de Catalunya, Darío Castañé, va proposar "publicar totes les factures, al detall, a la web, com a proposta de transparència".
Joan Agramunt, del PP, va anunciar un vot d'abstenció. Per una banda, va tenir bones paraules pel president, del que malgrat la distància ideològica hi ha teixit "amistat". El popular va lamentar com Mateu i Castañé haver conegut la constitució de l'òrgan a través de la premsa: "en política la forma és molt important". "Des de l'humilitat, fa l'efecte que primer ho vol transmetre als mitjans" seguia Agramunt, "però que quedi clar el nostre sincer reconeixement personal i professional. Voldríem però que se'ns tingués més consideració".
Castells va engegar la rèplica recordant l'aniversari del seu triomf el 24 de maig del 2015 i que "compliria els compromisos del programa electoral, com és aquest". Va elogiar Joan Torras: "té un bon coneixement de la dinàmica municipal i no se li haurà d'explicar res" i que "s'obrirà a tots els regidors la confecció del codi ètic". Després, però va adreçar-se a Albert Mateu amb retrets sobre "ajuntaments de la seva força política que encara no compleixen els requisits de transparència" i que "no doni lliçons de moralitat" ja que "Joan Torras no ens regalarà les orelles". En una nova rèplica, el cupaire va limitar-se a considerar que "aquest òrgan no és independent perquè hi ha quatre membres del govern sobre set" i assenyalar que "el consell assessor en matèria financera del que parlaven fa un any sí que no s'ha constituït". Castells va tancar la discussió del punt assegurant que "és un òrgan de llarga durada" i que "quan la meva força no estigui al govern, aquest Consell perdurarà en la seva funció".