//Plugins sense CDN ?>
El dissabte a la tarda, la plataforma Aigua és Vida té convocada una manifestació al centre de la capital anoienca. Aquesta setmana, han refermat el suport de l'ala esquerre del consistori igualadí.
Aquest dilluns, representants polítics d'Esquerra Republicana (ERC), el PSC, la CUP i els Comuns a la comarca de l'Anoia van comparèixer per fer una crida a la ciutadania a "sumar-se a la manifestació per la gestió pública de l'aigua de dissabte 27 d'octubre a Igualada". Les formacions han volgut mostrar públicament el seu suport a la manifestació,
organitzada per una quarantena entitats, per exigir la gestió pública del servei als municipis sense contracte de concessió, Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt i als que s'acaba el 2021 i 2022 el contracte, Piera i Masquefa.
La marxa sortirà a 2/4 de 7 de la Plaça del Rei i recorrerà la Rambla, la Plaça de la Creu, el carrer Argent i acabarà a la Plaça de l'Ajuntament amb parlaments. Amb el lema 'L'Anoia es mulla per l'aigua pública', la convocatòria estarà encapçalada per una primera pancarta amb les entitats convocants i una segona pancarta amb els partits polítics que donen suport a la gestió pública de l'aigua. A la segona pancarta, els representants polítics seran regidors dels cinc municipis, de municipis de la comarca que tenen amb gestió pública i representants al Parlament de Catalunya i al Congrés de Diputats.
El portaveu de l'entitat, Joan Carles Gonzàlez, recorda que "la irregularitat que es viu a Igualada també es repeteix a La Pobla de Claramunt i Vilanova del Camí". Segons s'indica des de l'entitat, la capital de l'Anoia "no ha arribat a crear mai formalment un servei municipal d'aigua i és una empresa privada –Aigua de Rigat- qui presta aquest servei des de la dècada dels anys vint del segle passat". El cas és diferent a Piera i Masquefa, on sí que hi ha concessió però acaben l'any 2022 i 2021 respectivament, i "vist el malestar social amb la gestió del servei per part d'Anaigua (propietat d'Agbar) fem una crida a que se sumin a la manifestació", apunta Gonzàlez.
Suport de quatre grups de l'Ajuntament
Des d'Igualada en Comú, Darío Castañé considera que "un dret bàsic com és l'aigua no pot estar en mans privades, no pot ser un negoci", i que la seva gestió "ha de ser
transparent". El regidor del PSC, Xavier Figueres, instava a regularitzar la situació "de la manera que sigui menys costosa tant per a l'ajuntament com per a la ciutadania". Figueres recorda que en municipis semblants a Igualada, com Manresa, Vilafranca del Penedès o Vilanova i la Geltrú, fa anys que funcionen amb gestió pública i que desenes d'altres municipis com Terrassa, governada pel PSC, han apostat per la remunicipalització en els darrers anys.
Per la seva part, el candidat a alcaldable i regidor d'ERC, Enric Conill, creu que "es podria aprofitar el canvi per mancomunar el servei entre els diferents municipis del territori". El regidor de la CUP a Igualada, Albert Mateu, era dels més contundents a l'hora d'exigir la gestió pública del servei i parla de "situació paradoxal i inaudita" que es viu a la capital de l'Anoia, amb un "conflicte d'interessos. Hi ha membres del govern que perceben quantitats econòmiques de l'empresa d'aigües".
La protesta té el suport de l'Associació Catalana de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP). Aigua és Vida va fer públic l'any 2015 que "Aigua de Rigat gestionava l'aigua a Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt sense contracte de concessió". Fa uns mesos, la Diputació de Barcelona va publicar la primera part d'un estudi que xifrava el cost de la remunicipalització del servei a Igualada en 1.600.000 euros, en 650.000 a Vilanova del Camí i en 350.000 a la Pobla de Claramunt.